Люди

Дитина-вундеркінд множить в умі сотні та мільйони

Дитина-вундеркінд множить в умі сотні та мільйони

Більшість із нас, проводячи підрахунки, часто використовують калькулятор. Тим часом Антон Васалатій, 15-річний учень Козятинського виховного комплексу імені В. М. Підгорбунського, що на Вінниччині, в умі множить сотні та мільйони. Його називають «людино-калькулятором», хоча він сам вважає себе звичайним школярем, який просто захоплюється математикою. В минулому році він спробував свої сили в шоу «Україна має талант» для того, аби популяризувати математику як науку. На моніторі показували випадкові приклади, і він за секунду-другу давав вірні відповіді. Ще й встигав складати кубик Рубіка.

– Син отримав чотири «Так», завдяки чому дійшов до телепроєкту, – розповідає пані Аліна, його мама. – Щоправда, до фіналу не потрапив. Однак для нас і його участь – вже перемога. Антон став ще впевненішим у собі. Він – мій старший син, і я завжди з ним спілкувалась як з дорослим. І завжди підтримувала та направляла розвиток здібностей сина. Замість мультиків він залюбки читав енциклопедії, міг одночасно і щось дивитися і рахувати. Ще в дошкільному віці в нього була просто феноменальна швидкість руху мислення. А в першому класі стало зрозумілим, що в Антона гарні здібності як до точних, так і гуманітарних наук. А в п’ятому класі вчитель математики зацікавив його усним математичним рахунком. І син вдома часто тренувався по декілька годин кожного дня. Тож працював у спеціальній комп’ютерній програмі, яка генерує випадкові математичні приклади. І коли спершу на розв’язання одного витрачав десять секунд, а через кулька місяців занять – вдвічі менше. Нині ж на виконання таких завдань в нього є секунда-дві. Причому, рахує навіть мільйони. А ще грає у шахи і складає кубик Рубіка для того, аби розвинути швидкість мислення.

Секрет успіху Антона – у його неабиякій працелюбності. Адже розв’язування прикладів онлайн – це велике навантаження, і мозок швидко втомлюється. За рік він взяв участь в 12-ти олімпіадах і математичних конкурсах.

– Я не вважаю його вундеркіндом, – каже мама. – Антон просто дуже здібний і цілеспрямований. Він постійно вчиться. Кожного року отримує премії за призові місця, тож збирає на ноутбук, щоб мати змогу займатися професійно програмуванням. Сам оплатив на рік вперед курси з англійської мови.

Виявляється, в школяра є відпрацьований спосіб додавання десяткових дробів. Відтак він уявляє в голові стовпчики, при множенні розкладає число на зручні цифри і домножує їх на два чи три. Опісля все разом додає.

– Два роки тому я вперше взяв участь у міжнародному конкурсі «Прангліміне», в якому взяли участь 30 тисяч дітей з усього світу, – розповідає Антон. – Я показав найкращий результат у своїй номінації і встановив рекорд України. Тоді я порахував сотні прикладів і рівнянь, набравши найбільшу кількість можливих балів за 20 хвилин. В минулому році в цих змаганнях отримав срібну медаль. Тричі представляв нашу область на чемпіонаті України з основ рахунку і отримував абсолютну перемогу. Я не уявляю себе без математики. Це ж не просто наука, це все, що нас оточує: від пелюсток на квітах до єгипетських пірамід.

– Син хоче стати вченим з ядерної або астрофізики, – каже пані Аліна. – І обіцяє, що сам вступить на бюджетне навчання. Я вірю, що в нього все вийде.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, вінниця, рекорди, цікаві факти
В тему