Люди

У 6 років встановила національний рекорд України

У 6 років встановила національний рекорд України

Вигин Марінеллі – всесвітньо відомий та надскладний цирковий трюк, під час якого артист тримає баланс усього тіла лише за допомогою хвата зубами, і виконати його можуть лише одиниці в усьому світі. І його опанувала Вероніка Непомняща, юна жителька Запоріжжя, якій лише шість років.

– Річ у тім, що наша сім’я пов’язана з цирком, – розповідає пані Світлана, мама юної спортсменки. – Моя сестра – артистка, мама – тренер. Я також треную народний художній колектив циркової студії «Едельвейс». І, навіть будучи вагітною, не залишала улюбленої справи. Також змалку брала Вероніку на виступи в різні міста. А у віці три рочки вона навчилась робити розтяжки і почала виступати в груповому номері. А в п’ять років сказала, що готова до сольного номеру, який демонструвала в Дніпрі.  Опісля її запросили виступати на святкуванні 40-річчя місцевого цирку. І оголосили наймолодшою представницею циркового мистецтва в Україні.

Зі змагань дівчинка привозить чимало медалей, більшість з яких є золотими. А під час одного з фестивалів Вероніка пообіцяла журі здивувати їх у майбутньому.

– Відтак ми вирішили поставити номер із зубником, – каже її мама. – Це спеціальне спорядження у циркачів, яке являє собою своєрідний кований язичок із потовщенням у середній частини конфігурації порожнини рота, пристосований для виконання різних вправ. У вересні нам із Туреччини надіслали зубник, який виготовити під щелепу доньки.

Протягом наступного місяця дівчинка старалась опанувати мистецтво стійки. Відтак на заняття кожного дня витрачала по декілька годин. Спершу піднімала руки і опускала ноги, тоді навпаки, і лише згодом почала піднімати все тіло.

– Насправді виконати цей трюк надзвичайно важко, – каже пані Світлана. – Адже його суть у тому, що гімнастка має утримувати своє тіло за допомогою зубів. Коли донька стала впевнено виконувати цей трюк, я вирішила подати заявку на рекорд. Він відбувся на манежі Дніпровського цирку на другий день Різдва Христового. Вероніка спершу продемонструвала номер, а в кінці виконала стійку з зубником, протримавшись шість секунд. Тепер її ім’я є в Національній книзі рекордів. І вписано у номінації «Наймолодша гімнастка, яка виконує цирковий трюк утримання свого тіла за допомогою хвата зубами».

До речі, на сьогодні завдяки постійним тренуванням дівчинка може протриматися цілу хвилину. Рідні та вчителі кажуть, що вона дуже відповідальна, сумлінна як до навчання у школі, так і в спорті.

– Я дуже хотіла отримати Гран-прі та Рекорд України, – зізнається Вероніка. – І була дуже рада, коли мрія здійснилась. Нині ж хочу встановити світовий рекорд і побити час, який протрималась гімнастка з Монголії, тобто протриматися понад п’ять хвилин.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, рекорди, діти, цирк
В тему