Люди

Вірянин створив єдиний в Україні вишитий іконостас

Вірянин створив єдиний в Україні вишитий іконостас

Нині помилуватися унікальним іконостасом до собору Погінської Богородиці, що в селі Погоня Тисменицького району Івано-Франківської області, приїжджають не лише з усіх куточків України, але й з-за кордону. Ще б пак! Адже такий вишитий іконостас – єдиний в Україні.

– Колишній настоятель монастиря отець Никодим Гуралюк та я майже одночасно задумалися про створення такого іконостасу, – розповідає Микола Симчич, майстер вишивки. – Ми обговорили з настоятелем цей задум і за допомогою інших людей разом втілили його в життя.

Робота тривала довго. Спершу майстер, взявши ескіз, створював на його основі схему. Опісля розпочинав вишивати. В цьому йому допомагали декілька учениць. Дерев’яне оздоблення вирізьбив майстер Роман Кіндратів, який використав для роботи деревину модрини, липи, горіха, дуба та черешні.

– В іконостасі є чотири рядки, – каже майстер. – Перший називають намісним, і в його основі є ікони Христа і Богородиці. Причому образ Христа розміщений з правої сторони. На зображенні Христос тримає в руках книгу, на якій є знаки грецьких літер альфи та омеги, які є символами початку та кінця. Зліва – образ Богородиці. На дияконських дверях – ікона святого Василія Великого та священомученика Йосафата. Другий ряд містить образи, які пов’язані з дванадцятьма церковними святами Богоматері.

І це новинка, бо в інших церквах на цьому ряді зображують ікони, на яких є зображення, пов’язанні з життям Христа. Ми ж вирішили присвятити образи в цьому ряді Богородиці, бо сам собор присвячений Богоматері. Між цими рядами є ікона Таємної Вечері. Висота кожного образа один метр 30 сантиметрів. Ширина – 60 сантиметрів. Ікони святкового та пророчого рядів мають розмір 40 на 40 сантиметрів. В роботі ми використали понад 350 кольорів та їхніх відтінків. Також я вишив для нашого собору Плащаницю та створив ескізи мозаїки колон.

Ксенія Фірковська

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, івано-франківськ, церква
В тему

Останні матеріали