Люди

Щоб віддячити за народження діток, жінка створила сад неймовірної краси

Щоб віддячити за народження діток, жінка створила сад неймовірної краси

До недавнього часу Людмила Любежаніна й подумати не могла, що настільки захопиться екзотичними рослинами.

Проте сім років тому Бог подарував жінці донечку. І ця подія так наповнила її щастям, що Людмилі захотілося ділитися ним з усім світом.

– Саме тоді я вирішила створити в себе під будинком красиву клумбу, яку хотіла засадити екзотичними, як для нашого селища, культурами, – пригадує жінка, яка разом із сім’єю мешкає в смт Колки на Волині. – Взяла лопату, вручну перекопала всю траву – і на грядці розміром два на сім метри посадила карликові дерева.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

 

Квіти радують упродовж десяти місяців

А далі сад екзотичних культур під будинком Людмили все більше розростався. З року в рік у ньому з’являлися новіші рослини. Кожну з них, побачивши в інтернеті, жінка замовляла поштою в таких же, як сама, любителів декоративної флори. Взамін дарувала ті культури, які вирощувала під будинком. І сьогодні в палісаднику Людмили – понад пів тисячі сортів десятків видів «заморських» рослин.

– Із країн посушливого і спекотного клімату маю кактуси сімох кольорів. Окрім того, вирощую 35 сортів агави, батьківщиною яких є Мексика. Дуже популярними серед садоводів-любителів є нині  зелені «килими» та молодило (кам’яна троянда), якого в мене близько 200 сортів. Майже стільки ж сортів вирощую хвойників. Ще маю рослини, котрі культивую на кам’яній гірці. А в шині з-під трактора я створила мініозерце, де красуються два види німфей – водяних лілій, – перелічує господиня. – Кожна з культур по-своєму гарна. Але особисто в мене найбільший захват викликає рожевий мигдаль, що навесні вкривається махровими ніжно-рожевими квітами, та бобове дерево, яке в народі називають золотий дощ (через густі суцвіття яскраво-жовтого кольору).

Завдяки такому розмаїттю рослин палісадник Людмили Любежаніної починає квітнути ще в лютому (тоді з-під снігу пробиваються перші квіточки морознику) і закінчує аж у листопаді – на початку грудня, коли яскравими барвами радують хризантеми і чорнобривці. Хоча наявність двох сотень хвойних та вічнозелених культур навіть узимку зберігає сад яскравим. Тим паче, що ростуть тут і голуба ялина, і хвойні, які влітку зелені, а взимку – насичено-жовті.

 

Поливати сад треба водою і… потом

То скільки ж часу, сил і грошей тратить господиня, щоб довкола будинку створити таку красу, Людмила Володимирівна каже:

– Не раз мені ставили таке питання. І на нього я жартома відповідаю: гарний сад завжди потребує рясного поливу, і не лише водою, а й потом. Це справді так. А що я маю двох діток (донечка ходить до другого класу, а синочок – у дитсадок) і працюю адміністратором у ЦНАПі, то для роботи в саду маю або світанок, або вечір, або весь день суботи. Ось так і встигаю, – усміхається господиня.

Щодо грошей, то зарплату на своє хобі Людмила не витрачає. А все, що з’являється нове в саду, – це результат обміну між такими, як колківчанка, садоводами. Ну, і звісно, допомагають з усім цим упоратися батьки. Мама поняньчить дітей, тато привезе піску, чи каміння, чи кору дерев або тирсу. Тобто наша оповідачка старається за мінімальних витрат отримувати максимальний результат.

 

5000 лайків зібрала за півтора дня

Колківчани від такого захоплення Людмили Любежаніної в захваті. Кажуть, ідеш повз цей сад – і душа радіє. Нерідко люди навмисно зупиняються, щоб помилуватися квітучою екзотикою. А часом просять поділитися саджанцем, щоб поповнити власну клумбу.

– Щотижня найгарніші фотографії з палісадника я оприлюднюю в соціальних мережах, – провадить Людмила Володимирівна. – Людям таке подобається. Вони щедро засипають мій пост вподобайками, пишуть коментарі.

Найбільше – а це 5000 лайків усього за півтора дня – зібрала розповідь Людмили про те, як правильно розділяти сад на тематичні зони і красиво поєднувати екзотичні культури.

Втім найбільшою винагородою за всі старання жінка називає щирі слова коментаторів у фейсбуці: «Спасибі, що створюєте таку красу і нею ділитеся з нами» та «Дякуємо, що прикрашаєте нам життя і робите світ гарнішим».

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія
В тему