Люди

Ангела Меркель: від кого терпіла насмішки, чому не має дітей і на яку пенсію житиме

Ангела Меркель: від кого терпіла насмішки, чому не має дітей і на яку пенсію житиме

Дотепер вона була чи не найвпливовішою жінкою світу. А нині добровільно йде у відставку. Які таємниці приховує минуле канцлерки Німеччини Ангели Меркель? Чому самі німці називають її «матуся»? І які статки заробила очільниця уряду, за 16 років перетворивши Німеччину на потужного гравця світової політики?

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

 

Дочка священника і… комсомолка

Ангела Меркель, якій у липні виповнилося 67 років, народилася в сім’ї священника. Дівчинці дали подвійне ім’я Ангела Доротея. Через пів року після народження доньки сім’я покинула благополучну Західну Німеччину та переїхала на окуповану Радянським Союзом Східну Німеччину.

Дитинство майбутньої канцлерки минало в невеличкому містечку Перлеберг Німецької Демократичної Республіки, де подружжя Каснерів мало великий будинок та два автомобілі.

Тато Хорст очолював семінарію. Мама Херлінд викладала англійську та латинську мови. Тож їхня дочка не могла не бути взірцевою дитиною. Ангела добре навчалася. Особливо гарні успіхи демонструвала в математиці та російській мові. Була активісткою молодіжної організації на кшталт комсомолу. В університеті міста Лейпцига вивчала фізику. А 1986-го здобула науковий ступінь із квантової хімії.

 

Пішки обійшла всіх своїх виборців

Проте в період горбачовської перебудови, коли вітер змін зачепив і окуповану Союзом Східну Німеччину, Ангела стала активною учасницею демократичного руху. Вона пішла в політику, вступила до партії «Демократичне пробудження» та навіть стала заступницею прессекретаря новообраного уряду НДР.

Після падіння «залізної стіни» та об’єднання східної і західної частин Німеччини Ангела вирішила потрапити до бундестагу (так там називається  аналог нашої Верховної Ради). І, на подив самовпевнених чоловіків-політиків, 36-річна скромна жінка таки стала депутаткою.

«Пам’ятаю, як колись Меркель – молода і без досвіду – прийшла до нашого рибацького містечка агітувати за себе. Вона пішки обходила фактично всі будиночки місцевих жителів, – розповів журналістам тамтешній рибалка. – Ангела нічого не обіцяла. Не казала: «Голосуйте за мене». Просто розпитувала, які проблеми найбільше нас турбують  і як ми пропонуємо їх вирішити. Ми розповідали. Вона уважно слухала і записувала. Потім запросили її до столу. Добряче тоді випили: чарок три чи чотири. Але по Ангелі навіть видно не було. Вона трималася молодчиною. І відтоді всі 30 років я голосував тільки за цю жінку».

До 1994 року Меркель очолювала міністерство у справах жінок та молоді. Упродовж наступних чотирьох років стояла на чолі міністерства із питань довкілля та ядерної безпеки. Із 1998-го керувала апаратом партії ХДС (Християнський демократичний союз), а через два роки вперше в історії Німеччини очолила цю партію.

Завдяки такій лідерці політична структура набрала  найвищий рівень довіри в громадян. А сама Ангела стала першою в історії Німеччини жінкою-канцлером та ще й у 51 рік, тим самим побивши ще й віковий рекорд.

Це сталося в листопаді 2005-го. І з тих пір упродовж 16 років саме Ангелі Меркель німці довіряли керувати країною.

 

«Дівчинка Коля»

Читаючи всі ці сходження до вершини влади та впливу, ми можемо подумати, що Ангелі успіх давався легко. Проте насправді все було зовсім не так.

Тривалий час її політичний опонент, соціаліст Герхард Шредер, відверто насміхався над жінкою-політиком. За найменшої ж нагоди некоректно глузував з Меркель.

Та й журналісти дозволяли собі пожартувати то над її стрижкою, то над «нудним» гардеробом, то над відсутністю парфумів у її косметичці.

Проте Ангела впевнено йшла за тим напрямком, який собі обрала. Тим паче, що весь цей час її порадником та опорою був канцлер Гельмут Коль (Ангелу через це навіть називали «дівчинка Коля»). Навіть її скромна зовнішність та незміно чорні брюки з піджаком імпонували виборцям. Адже ощадливі німці вважали: тратити гроші на одяг, яскраві прикраси чи розкішну зачіску – це марнотратство.

 

Квартиру в Берліні досі орендує

Взірцева у всьому, Ангела, знаходила час і на особисте життя. Перший її шлюб – із однокурсником Ульріхом Мерхелем – тривав не довго. А от у другому шлюбі – з викладачем університету Йоахимом Зауером – Ангелі пощастило більше. Його вона зустріла через два роки після розлучення. Аби випробувати почуття на міцність, пара десять років прожила в цивільному шлюбі і штамп у паспорті поставила лише 1998-го. От тільки на дітей у «залізної фрау» часу так і не вистачило...

Оскільки робочий тиждень у Меркель зазвичай проходить напружено, то вихідні вона з чоловіком, як правило, проводить за містом, де має дачу – сільський одноповерховий будинок.

На відміну від керівництва нашої держави, яке їздить кортежами і ховається за армією охоронців (причому все це – коштом нас, платників податків), Ангела Меркель не боїться без жодного охоронця ходити в магазин поблизу дому та, купуючи товари, приглядатися до цінника.

Канцлерка отримує близько 30 тисяч євро зарплати. Цього їй цілком достатньо, аби разом із чоловіком жити на орендованій квартирі в Берліні та до власного заміського будинку їздити своїм (не службовим!) автомобілем «Фольксваген Гольф» (бюджетний варіант навіть для українців).

Серед улюблених страв, які Ангела готує сама, – картопляний суп, страви з риби та шніцель. Замість кави вона зранку п’є м’ятний чай.

Аби дбати про здоров’я, Меркель уже багато років не курить (хоча коли очолювала міністерство у справах молоді, то «спалювала» по пачці цигарок на день).

От тільки вік не обманиш. Рік тому під час зустрічі з президентом Зеленським Меркель уперше не змогла приховати тремтіння всього тіла. Тоді свій стан вона пояснила спекою, яка стояла на вулиці. Втім схожі випадки стали повторюватися знову й знову. Аби не ставити канцлерку в незручне становище, під час офіційних зустрічей її вже не лишали стояти на сонці, а садовили в крісло.

Чи погіршення здоров’я, а чи бажання «пожити для себе» спонукало Ангелу Меркель відректися від керівництва країною? Хтозна. Проте вона добровільно вступила крісло канцлера. Вийшовши на заслужений відпочинок, Меркель буде отримувати по 15 тисяч євро пенсії (це копійки, порівняно з мільйонними статками українських можновладців). Та головне – що Меркель власним прикладом довела правдивість правила, якого дотримувалася завжди: «Той, хто вирішив присвятити своє життя політиці, знає, що заробляти гроші – не основний пріоритет».

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія, ангела меркель
В тему