Люди

Колекціонує карти з різних країн світу

Колекціонує карти з різних країн світу

Хтось збирає марки, хтось – монети, а ось Юрій Рисс, житель Львова, на початку 2000 років почав колекціонувати гральні карти.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– У нас вдома завжди були гральні карти, – розповідає колекціонер. – Бо батько любив грати в карти з друзями. До речі, він був затятим гравцем і навіть брав участь в чемпіонатах із гри у бридж у Будинку вчених. Бридж дуже поширений в країнах Північної Європи, Прибалтики і є єдиною грою в карти, яку визнано видом спорту. Таким чином, оті, ще батьківські колоди карт, і стали початком моєї колекції. Спершу я їх просто складав. Любив розглядати карти, а ще подобалось «знайомитись» з містами та історичними пам’ятками, бо ж за картами можна дізнатися чимало цікавого про історію та мистецтво різних країн.

Згодом рідні, побачивши, скільки задоволення приносить хобі пану Юрію, почали дарувати нові колоди карт. І старша донька, мандруючи світом, завжди привозить звідти батькові карти. З часом поповнювати колекцію батька почала і молодша донька.

– Карти є з багатьох країн, – каже колекціонер. – Починаючи від України і закінчуючи Австралією та США. Є чимало колод карт на військову тематику. Приміром, бойові карти УПА, на яких зображені портрети військових УПА та їхніх вбивць та ворогів, яких традиційно зображують на «шістках». Ці карти були надруковані «підпільною друкарнею Нестора Кучерявого» в наш час в Одесі. Є в мене колода карт, яка була випущена в 1940 році австрійською фірмою  «Piatnik».

Нині в колекції – майже півтори сотні колод. Вони різні за формою, адже є круглі, трикутні, прямокутні, за розміром, оскільки одні мають формати А4, а є й такі, що вдвічі менші від сірникової коробки. Є авторські карти відомих дизайнерів та художників, є карти, на яких зображені карикатури на політиків. Є доволі раритетні колоди, видані в давнину в ряді європейських міст. Також майже пів сотні колод – це карти на географічну тематику, а ще є колоди з картами, на яких зображено героїв мультфільмів із різних країн світу.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: львів, Світ, туризм
В тему