11 Лютого 2020
Новини

Зібрала 300 унікальних ложечок

Зібрала 300 унікальних ложечок
ілюстративне

Свого часу Тамара Заяць, яка працює на одному з телеканалів, готувала сюжет про спортсмена. Він же й віддав їй старовинну ложку з Німеччини з проханням передати комусь із колекціонерів.

Натомість ложка стала початком нового захоплення дівчини, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Тоді я не знала нікого, хто б колекціонував ложки, – розповідає жінка. – Тож залишила її собі. А ще через декілька тижнів чоловік привіз із Італії красиву сувенірну ложку. Вдома знайшла  дерев'яну ложку з цікавим орнаментом від однієї бабусі і срібний набір ложок від іншої. І  так я почала колекціонувати ложки.

Сьогодні в колекції тернополянки – понад 300 ложечок: великих і малих, і зовсім мініатюрних. Найменша завдовжки 2 см, а найбільша – понад 50 см. Вартість їх – від 56 копійок і до 15 тисяч. За словами колекціонерки, срібна ложка, яку подарували на хрестини сину, коштує в межах  150 – 800 гривень, а бабусин набір – десь 12 – 15 тисяч. В Україні можна побачити в колекціях старовинні ложки, які мають гравірування, зроблені в обмеженій кількості або ж взагалі авторські, які коштують по декілька тисяч доларів. Проте пані Тамара не вважає себе настільки професійним колекціонером, щоб купувати настільки дорогі експонати.

Тамара Заяць
Тамара Заяць

А ще таку колекцію потрібно вміти систематизувати.

– Є колекція ложок із Карпат, Києва, Одеси, Львова, Берегового, міст Німеччини, Болгарії, Польщі, Румунії, Угорщини, Нідерландів та багатьох штатів Америки, – розповідає колекціонерка. – Ложки діляться також за формою: іграшки, черепашки, лопатки та ложечки з іменами. В моїй колекції є керамічні, пластмасові, паперові, металеві, срібні, золоті і навіть шоколадні. Друзі та рідні, даруючи ложки, поповнюють мою колекцію. Буває, що виймаю з шухляди усю колекцію, і ми граємось нею з дітьми. Щоправда, це буває рідко, бо постійно не вистачає часу.

жінка зібрала чималу колекцію ложок
жінка зібрала чималу колекцію ложок

Відверто кажучи, для мене немає значення, наскільки дорогою є та чи інша ложка. Звісно, є бажання повністю систематизувати колекцію, замовити для неї красиві рамки. Також хочу дізнатися, яка ложка в мене найдавніша. Проте все ніяк руки не доходять. Тож на майбутнє роботи чимало.

Ксенія Фірковська

УВАГА!

ПЕРЕДРУК ПУБЛІКАЦІЇ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНО!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: хобі, жінки
В тему