Люди

Малює, пише вірші і прочитує по 400 сторінок

Малює, пише вірші і прочитує по 400 сторінок

Картини відомого художника Йосипа Захандревича, жителя Чернівців, відомі далеко за межами України. Вони неймовірно красиві, а ще – чіпають за душу, як кажуть ті, хто їх бачить.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Я стаціонарно закінчив філологічний факультет, – розповідає пан Йосип. – Заочно чотири роки навчався на художньо-прикладному факультеті Прикарпатського університету імені Василя Стефаника. Навчання, на жаль, не закінчив, бо не вистачило грошей на його оплату. Опісля працював вчителем образотворчого мистецтва в гімназії.

Вийшовши на пенсію, ще більше часу став приділяти улюбленій справі. Одного дня вирішив намалювати цикл робіт «12 визначних жінок України». Список склав сам – і взявся за роботу.

– Щоб намалювати Квітку Цісик, я прослухав 12 її пісень, – каже художник, показуючи картину, на якій співачка зображена у вишиванці з квіткою в руці. Причому, візерунки самої вишиванки поволі переходять у вишитий рушник, а опісля продовжуються в карпатських квітах. – Адже хотів не просто поєднати певні деталі, а портрет співачки з її мелодією.

Картина, на якій зображена Ірина Калинець, вийшла дуже насиченою. Притягує погляд і зображення Ліни Костенко. На цій картині – лаврова гілка, а ще – зображення тих, кого вона підтримувала, – Іван Дзюба, Василь Стус, Тарас Мельничук, Олекса Тихий, а спостерігає за ними в задумі Тарас Шевченко. Зараз завершує портрет Іванни Климпуш-Цинцадзе – каже, що вразила своєю дипломатичністю. Тож зобразив її малу батьківщину – Закарпаття. Опісля малюватиме відому українську співачку, жінку-правозахисницю.

На стінах оселі – портрети відомих релігійних діячів та філософів. Свої картини він продає вкрай рідко. Зазвичай дарує. Приміром, портрет кардинала Любомира Гузаря презентував племінниці Марії Рипан з Канади, яка гостювала в Чернівцях. Портрет матері Терези подарував Ліджі Пайяпілі – монахині з Індії, яка заснувала монастир у Закарпатті. Окрім цього, художник дуже багато читає – по 400 сторінок кожного дня. А також пише вірші – мріє видати книгу «200 сонетів про кохання» і проілюструвати її репродукціями своїх картин.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: чернівці, мистецтво
В тему

Останні матеріали