Люди

Віники з проса користуються попитом навіть у столиці

Віники з проса користуються попитом навіть у столиці

Завдяки майстрам, які плели брилі, віники, корзинки та інші речі декоративно-прикладного мистецтва, село Талалаївка, що на Чернігівщині, було відоме здавна. Приміром, віники, сплетені тут, возили на ярмарки в різні регіони. Звісно, в нинішній час це ремесло дещо занепало, проте попит все ж має. Тож Ганна Вертелецька залюбки займається справою, якої її навчила ще мама.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

В її оселі є навіть спеціальне пристосування, якими скріплюється віник, – це мотузка, яка прикріплена до стелі та тяжкої дерев’яної дошки, котра з однієї сторони закріплена на пів метра до підлоги.

–  Щоправда, нині цей етап роботи виконує онук, бо в мене сили вже не ті, – розповідає Ганна Іванівна. – Пучки закручуються на мотузку, і в цей час ногою слід натиснути на кінець дошки, який не дістає до підлоги. Коли вінику надасться форма, жмутки слід скріпити між собою.  Щоправда, весь процес починається з того, що потрібно посіяти просо. Під цю культуру відводжу одну сотку. Рослини мають бути міцними і гарно розвиненими, тому час від часу їх треба проріджувати і просапати. А після того, як виберемо бараболю, беруся за просо. Зрізую рослини, очищую від листя, відділяю зерна. Тоді  підганяю рослини під один розмір – завдяки цьому віники матимуть гарний вигляд і будуть зручними у використанні. Цей етап називаю підготовкою сировини.

Після цього господиня розпочинає в’язання віника. Для цього формує три пучки, кожен з яких повинен вміститися в руку. Саме три пучки потрібні для того, аби зв’язати один віник.

– За один день можу зв’язати максимум десять віників, – каже господиня. – Попит вони мають завжди, попри те, що чимало господинь користуються пилосмоками. Особливо популярні маленькі віники, які залюбки купують автомобілісти. Тож продавати їх їжджу до столиці – там їх розкуповують дуже швидко. На вторговані гроші купую щось  додому, а також гостинці для онуків. Мені приємно, що молоде покоління активно цікавиться нашими традиціями і переймає від мене секрети цього ремесла.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: чернігів
В тему

Останні матеріали