Люди

Раймонд Паулс мав тягу до алкоголю, пройшов випробування плітками і 58 років прожив у шлюбі з одеситкою

Раймонд Паулс мав тягу до алкоголю, пройшов випробування плітками і 58 років прожив у шлюбі з одеситкою

Мабуть, не знайдеться серед наших читачів людей, які би не чули пісень «Миллион алых роз», «Листья желтые», «Вернисаж», «Старинные часы».

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Так, це російськомовні композиції і так – прийшли до нас із радянських часів. Але для багатьох вони назавжди лишаться спогадом про молодість. Тому вам, я думаю, цікаво буде дізнатися про долю автора легендарних композицій – Раймонда Паулса, якому в січні виповнилося 85 років.

Навчався заради… шоколадних цукерок

Раймонд Паулс народився в Ризі далекого 1936 року. Батько працював склодувом. Мати була майстринею з вишивки перлинами, але після народження сина стала домогосподаркою.

Хист до музики Паулсу передався від батька, який грав на ударних інструментах в оркестрі народної самодіяльності. Тому, щойно закінчилася Друга світова війна, хлопчика записали до музичної школи, яка діяла при Ризькій державній консерваторії.

Спочатку Раймонд не надто старався. Але шоколадні цукерки, якими викладачка нагороджувала учня за кожну успішну оцінку, зробили свою справу. Тож від природи здібний Паулс після школи закінчив Латвійську консерваторію. І вже тоді виступав із грою на фортепіано, дуже любив джаз і мав прихильність сотень тисяч латвійців.

У 28 років Паулс став художнім керівником Ризького естрадного оркестру. Почав писати пісні для латвійських артистів. А 1975-го всі приймачі Радянського Союзу крутили пісню «Листья желтые над городом кружатся», яка проклала композитору шлях до слави.

Майже став президентом Латвії

Піку популярності Раймонд Паулс досягнув у співпраці з Аллою Пугачовою. Пісні «Миллион алых роз», «Маэстро», «Старинные часы» багато років лишалися хітами радянської естради.

1986-го він ініціював створення міжнародного пісенного конкурсу «Юрмала».

Ще через три роки став міністром культури Латвії. 1993-го – радником президента Латвії з питань культури. А 1999-го балотувався на пост президента, здобув перемогу в першому турі та більшість депутатських крісел у парламенті. Та, коли посада глави держави була, здавалося б, за крок, зрозумів: музика для нього – понад усе. Зрозумів, тому зняв свою кандидатуру з виборчих перегонів і взявся за активну громадську роботу.

Поблизу Риги він відкрив спеціалізований центр для талановитих дітей, а в столиці – культурно-розважальний центр. Окрім того, став власником мережі ресторанів національної латвійської кухні.

Стабільний дохід дозволяв Раймонду займатися справою для душі – писати мюзикли, творити композиції для виконавців пострадянського простору та у співпраці з композитором Ігорем Крутим займатися фестивалем «Новая волна», який до 2015-го відбувався в Латвії.

До локдауну, попри 80 із хвостиком років, Раймонд Паулс активно гастролював. Усюди збирав аншлаги. І тільки з початком пандемії зізнався: ізоляція наштовхує на відчуття самотності.

Весілля було навіть без свідків

Втім самотність – поняття відносне. Адже багато років поруч із композитором – його дружина Світлана Єпіфанова, яку Раймонд ніжно називає Лана.

Світлана – одеситка. З Раймондом вони познайомилися під час гастролей Паулса Україною. На той час (кінець 1950-х) вона була студенткою факультету іноземних мов та працювала гідом у готелі, а Раймонд – музикантом-початківцем.

Весілля як такого молодята не мали. Розписалися в Латвії – без батьків, друзів, навіть свідків (підпис останніх поставили працівниця РАЦСу та місцевий двірник). Невдовзі в подружжя народилася дочка Анета. А далі настали роки чекань, підтримки, пліток, випробувань.

Був період, що Раймонд захопився алкоголем. Недоброзичливці навіть прогнозували, що композитор зіп’ється і цим поставить крапку на своїй популярності. Втім Світлана, замість розлучитися, врятувала чоловіка. А їхня дочка стала додатковим стимулом Раймонду змінитися заради порятунку сім’ї.

То ходили плітки про роман Паулса з Пугачовою. Але злі язики не змогли похитнути багаторічного шлюбу. І нині, коли позаду спільних 58 років, Світлана і Раймонд усе ще разом.

Вони щасливі за дочку, яка побудувала міцний шлюб (її обранцем став громадянин Данії з польським корінням). Вони тішаться внуком та двома внучками, одна з яких успадкувала дідусів хист до гри на фортепіано.

Поки що Раймонд Паулс не виїжджає за межі Латвії, щоб не порушувати вимог карантину. Із шанувальниками спілкується через соцмережі. Зізнається, жалкує, що 2020-го йому довелося скасувати багато концертів. І дуже сподівається, що в новому, 2021-му, повернеться до звичного, насиченого подіями життя.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: музика, алла пугачова
В тему