Люди

З паперу робить копії церков і замків

З паперу робить копії церков і замків

Паперові макети архітектурних споруд, створені Петром Щомаком, нині відомі не лише в Україні, але й за її межами.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Мене з дитинства вабила архітектура Львова, – розповідає майстер. –  Хоча я народився у Новому Роздолі, проте місто Лева приваблювало своєю історією, пам’ятками архітектури. Тож коли вийшов на пенсію, то з’явився час на це хобі. Я самотужки почав збирати макети.

Спершу знаходив архітектурні споруди у закордонних журналах. І було дуже прикро, що їх не можна знайти у Львові. Тож сам взявся за справу. Для створення одного макета потрібно спершу зробити заміри приміщення. Опісля у 3D-програмі створити цей макет – і лише тоді друкувати деталі будівель у масштабі. До речі, пригадую один курйозний випадок, який трапився зі мною, коли я робив заміри церкви святого Михаїла. Якось до мене підійшов охоронець і запитав, хто я і чим займаюся в церкві. Відтак довелося пояснювати. Ймовірно, з огляду на ситуацію в країні, він подумав, що я шпигун.

Нині в колекції майстра – майже 100 макетів різних архітектурних споруд. Причому майже 20 із них присвячені саме пам’яткам культури Львова. Зокрема, є макет Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької, церкви святих Ольги та Єлизавети, Домініканського собору, Преображенської церкви та інших архітектурних пам’яток міста.

– Відверто кажучи, коли тримаю в руках білий аркуш і уявляю, що з нього може вийти архітектурна споруда, то почуваюся просто неймовірно, – каже Петро Ярославович. – До речі, мої роботи можна побачити на виставках у різних куточках України.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, хобі, церква, Замки
В тему

Останні матеріали