Люди

А мій брилик – з рогози!

А мій брилик – з рогози!

На рідній Тернопільщині Василя Казновецького добре знають як палкого патріота, який у центрі села разом із однодумцями за свої гроші встановив пам’ятник Тарасу Шевченку.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Тепер мріє відкрити у рідному селі музей старожитностей. А ще – далеко за межами України відомі його вироби з шавару, як у деяких регіонах називають рогозу. Плести з неї він навчився ще малим хлопчаком. Зрештою, це і не дивно, бо цим ремеслом займалися його батько, дід та прадід.

– Тож і моя родина займається цією справою, бо ж навчив цьому своїх чотирьох дітей, а тепер вчу і онуків, – розповідає житель села Млинівці, що на Тернопільщині. – І з початком осені ми з сином на ставках заготовляємо 80 – 100 снопів рогози, сушимо її на сонці, змотуємо і кладемо до погреба. Там сировина і лежить до того часу, поки не візьмемось за роботу: на добу замочуємо шавар у воду, а тоді починаємо плести з нього вироби. Він тоді розм’якшений і гарно піддається роботі.

Причому товстіші стебла беру на корзинки, а ось тонесенькі використовую для оздоблення. Нерідко рогозу мають за бур’ян, який потрібно знищувати, і мало хто знає, що цей матеріал має ряд переваг. Він і екологічно чистий, і води не боїться, і на сонці практично не вигоряє, і ступні гарно масажує, коли зробити з шавару взуття. Загалом робота ця не важка, проте потребує певних навиків і терпіння.

Особливо майстер любить плести брилі – вони не лише гарні, в них їхньому власнику і найспекотніше літо не буде гарячим. А ще чоловік з великою любов’ю оздоблює глиняні глечики та бутлі. Розповідає, що посудина, обплетена рогозою, не нагрівається на сонці, а в холод гарно зберігає тепло.

– Наші предки добре знали, що такі вироби служать дуже довго, – каже заслужений майстер України з рогозоплетіння. – Тож і наливки у них зберігали, і молоко. До того ж таке плетіння є своєрідним оберегом посудини – завдяки «одягу» з шавару вона не розіб’ється. Мої вироби люди везуть в усі куточки світу – купували, щоб відвезти до Іспанії, Португалії, Узбекистану, країн Африки. І мені приємно, що люди задоволені моїми капцями, сумками, брилями, посудом. Це дарує наснагу працювати ще і ще.

Ксенія Фірковська

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: тернопіль
В тему