Люди

Дмитро Комаров розповів про свої смертельні загрози і те, як робив пропозицію коханій

Дмитро Комаров розповів про свої смертельні загрози і те, як робив пропозицію коханій

Ось уже 10 років, як ми пізнаємо нові континенти та їхні неймовірні звичаї завдяки Дмитру Комарову і його програмі «Світ навиворіт».

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Хто ж він – цей 37-річний ведучий? Який шлях здолав, перш ніж стати улюбленцем мільйонів? І чим живе, крім зйомок передач?

Ріс із двійнятками

Дмитро – уродженець Києва. Він з’явився на світ у червні 1983-го. Батьки були скромними людьми. Тож і виховали сина так, що він, на відміну від багатьох ровесників, мріяв не про нову іграшку чи дефіцитні солодощі, а про сестричку і братика. Коли хлопчику виповнилося шість, мама з татом здійснили цю мрію. Причому з різницею в десять хвилин подарували відразу сестричку і братика.

– Я так їх чекав із пологового будинку! – згадував потім Дмитро. – А коли побачив два пискляві згорточки, розплакався. Бо ж просив таких брата і сестру, з якими можна гратися у дворі, а не таких маленьких.

Утім таке розчарування швидко минуло. 6-річний Дмитро відразу навчився свої «подарунки» мити, замотувати в пелюшки, колихати й возити по вулиці відразу у двох візочках (бо одна подвійна коляска не вміщалася до ліфта).

Під час навчання у школі Дмитро найбільше любив ті уроки, які вели добрі вчителі. Серед предметів-фаворитів була математика. Адже її викладала педагогиня, котра, за словами Комарова, навчала не тільки чисел, а й життя.

Мав велику мрію і мало грошей

Після школи Дмитро здобув аж три вищі освіти (інженера, фахівця зі зв’язків із громадськістю та спеціаліста у сфері інтелектуальної власності). Втім покликанням його життя стала журналістика.

Перші друковані статті хлопця вийшли, коли йому було всього 12-ть. А в 17-ть він уже вів свою колонку в газеті «Теленеделя». До 23 років Дмитро співпрацював із такими відомими ЗМІ, як «Комсомольська правда», «Известия в Украине», а також журналами «Playboy» та «EGO».

Уже в той період він об’їздив понад  20 країн. Під час цих мандрівок почав простеньким фотоапаратом знімати короткі відео. Проте хотілося більше розкрити цікавого для читачів та глядачів. І в грудні 2010 року вийшов дебютний випуск телепередачі «Світ навиворіт».

– Коли це все починалося, я не мав великих коштів, – не раз згадував потім Дмитро Комаров. – Не знав, чи моїх грошей вистачить хоча б на дорогу. Про це відверто сказав оператору Саші Дмитрієву, на пару з яким ми мали працювати. І Саша, замість відразу обумовити розмір своїх гонорарів, запропонував: «У мене є деякі заощадження. Поїхали за мої».

Із тих пір ось уже десять років, як Саша та Діма – це пара нерозлийвода. За десять років проєкту «Світ навиворіт» вони побували на всіх континентах, розкрили тисячі неймовірних історій, подружилися з десятками тисяч людей.

– Завдяки тому, що наша знімальна група – це декілька людей, нам вдається швидко знайти спільну мову з людьми. А через те, що ми охоче допомагаємо людям у їхніх повсякденних справах, займаємося брудною, важкою та нерідко – небезпечною роботою, нам вдається стати для цих людей своїми, – зізнався Дмитро Комаров.

Міг стати вождем племені

За десять років мандрівок журналіст установив не один рекорд. Так, за сім років проєкту він видав 120 передач. Причому організація поїздки, прокладання маршруту, написання сценарію, зйомка, озвучування, монтаж – це все робота лише кількох людей. Дмитро Комаров єдиний в Україні за 90 днів «власним ходом» здолав 20 тис. км (це було в Індії).

– Не раз мандрівка перетворювалася на серйозну загрозу нашому життю, – зізнався Дмитро. – Коли ми із Сашею вирішили підкорити гору Еверест і встановити на вершині Прапор України, в мене через брак у повітрі кисню стався набряк легенів, і свою місію ми, на жаль, не виконали. Під час мандрівки Африкою Саша травмував ногу, заніс у рану інфекцію, пішло зараження і був ризик навіть ампутації ноги! А ще дуже моторошно було, коли ми стали очевидцями авіатрощі.

Те ж, скільки тисяч разів ведучий був покусаний комарами, блохами, клопами, термітами, скільки тонн болота було перемішано його ногами, скільки з’їдено жуків, личинок, черв’яків і навіть смертельно отруйний істот – то й казати зайве.

Хоча траплялося й немало курйозних моментів. Під час однієї з експедицій Дмитро вперше за місяць вирішив випити кави в аеропорту, його літак завів мотори й за лічені секунди мав піднятися в небо. Втім за штурвалом машини виявився дуже людяний пілот, і він, побачивши Комарова, який мчав до борта й махав руками, таки зупинився й дозволив застрибнути до салону. В Непалі Дмитро заблукав у горах (причому лишився сам і все знімав на селфі-камеру) і від тюрми його врятувало тільки те, що він випадково розбив свого квадрокоптера, яким планував проводити зйомки (бо застосування літальних апаратів у Непалі карається ув’язненням).

Серед відкриттів, які найбільш шокували ведучого, – традиції індонезійських племен-людожерів, звичай жінок у Китаї носити перуки з волосся померлих предків. А в Японії шоком для ведучого були не лише майже космічні технології, а й масовий суїцид, купівля чоловіками поношених жіночих трусів прямо в магазинах, розпусні школярки-офіціантки.

Під час мандрівки В’єтнамом Дмитро так сподобався тамтешньому чаклуну, що той віддавав свою дочку в дружини українському телеведучому, а взамін просив одне – оселитися в племені.

Проте наш Комаров не спокусився на перспективу стати вождем. А його серце підкорила міс України-2016 Олександра Кучеренко.

Кохання почалося з танців і сварок

Із красунею Сашею Дмитро познайомився 2017-го під час участі у проєкті «Танці із зірками».

Йому на той час уже виповнилося 30-ть, а Олександрі – всього 18-ть. Під час репетицій молоді люди дуже сварилися. Адже тяжко доводилося і фізично, і психологічно. Ще й журі (Катерина Кухар та Влад Яма) насміхалися з хореографічних здібностей ведучого, порівнюючи його то з дерев’яною колодою, то з пам’ятником Леніну.

Проєкт завершився образами Дмитра і словами: «Не збираюся бути хлопчиком для биття». А от стосунки з танцювальною партнеркою переросли у глибокі почуття, виносити які на загал Дмитро дуже боявся і не розповідав про них навіть рідним.

– Пропозицію я зробив, коли ми з Олександрою літаком кружляли над Києвом. Я побачив куполи Києво-Печерської лаври. Дістав колечко. Запитав у Саші: «Ти вийдеш за мене?» В літаку було дуже шумно. Але вона все прочитала по губах і відповіла: «Так», – розкрив Дмитро деталі незабутньої миті.

2019-го молоді люди одружилися. Спочатку вони таємно розписалися в Києві. Потім повінчалися в Єрусалимі, куди запросили рідних і кількох друзів. А згодом навіть навчилися поєднувати професійне життя із сімейним. Коли Дмитро знає, наприклад, що в якомусь місті затримається на тиждень, туди ж купує квиток Олександрі. Вдень знімає програму, а вечори та ночі проводить із коханою дружиною.

Ну, а насамкінець усім, хто мріє відкривати світ, досвідчений мандрівник радить: хочете від чужих країн отримати максимальні враження – відвідайте п’ять найбільш колоритних: Індію, Танзанію, Бразилію, Мексику, Японію. Хоча, додає, для щастя це не обов’язково:

– У Непалі – дуже бідній країні, де злидні, тотальна корупція і люди не мають навіть гарячої води, – місцеві жителі щиро кажуть, що вони щасливі. А на запитання, як їм вдається випромінювати такий позитив у далеко не ідеальних умовах життя, вони сказали: «Минулого не повернути, майбутнє ще не настало. Тому знаходь приємності в тому, що маєш, та будь щасливим тут і зараз».

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, Життя, дмитро комаров, київ
В тему