Люди

Майже 300 км пробіг за 40 годин

Майже 300 км пробіг за 40 годин

Серед спортсменів мало хто може похвалитися, що може обходитися без відпочинку задля того, аби бігти. Тим часом Володимир Ханас взяв участь в забігу в Києві і за 40 годин подолав 268 кілометрів. Як це вдалося 36-річному охоронцеві – розпитаємо…

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Як давно займаєтесь бігом?

Колись мій товариш, підкоривши Ельбрус, так цікаво розповідав про гори, що я й собі почав мріяти про них. Він тоді ж порадив бігати. Мовляв, так буде легше дихати в горах. Тож я почав бігати, і за сім років став кандидатом у майстри спорту. Хоча я й не є професійним спортсменом.  Відверто кажучи, люблю випробовувати свій організм. Тому можу не спати, а бігти і бігти до перемоги. Нещодавно я за 24 години подолав 215 кілометрів. А згодом в столиці на змаганнях фінішував другим, пробігши 268 кілометрів. За цей час я зовсім не спав.

Річ у тім, що на змаганнях учасники бігли колом відстань 6 тисяч 706 метрів. Організатори змагань відводили на це одну годину. Відтак якщо прибіжиш трішки раніше, то матимеш час на відпочинок. Особисто я пробігав одне коло в середньому за 42 – 45 хвилин. Тож мав трішки часу, який витрачав на те, щоб попити води, щось перекусити. А ще на масаж ніг, який мені робили помічники. Опісля знову виходив на чергове коло. І так – 40 разів.

– Як часто у Вас тренування?

Тренуюсь кожного дня. Однак зрідка буває так, що йти бігати не дуже хочеться. Проте я змушую себе це робити, бо добре знаю, що коли не пробіжу нині, то потім буде важче. До речі, гарно мотивує й думка про те, що можу не виграти на змаганнях. У середньому за годину пробігаю 11 кілометрів. Відтак за тиждень виходять 150 кілометрів.

– Нерідко бігуни скаржаться на судоми ніг. Чи відомо це Вам і як знімаєте їх?

Звісно, відомо. Вони бувають в тому разі, коли м’язи не витримують навантаження або коли з потом виходять надто багато солей. З цією метою під час забігу можна випити спеціальну «сольову» таблетку. Також можна зменшити оберти. В крайньому разі, коли вищезгадані способи не допомагають, то краще зійти з дистанції взагалі. Бо інакше все може закінчитися доволі плачевно – можна надірвати м’яз.

– Що робите, щоб мати енергію для такого забігу?

Для мене біг є джерелом енергії. Окрім цього, її дає і спеціальне енергетичне харчування, яке дозволене при забігах на понад 21 кілометр і вберігає організм від виснаження. Загалом в моєму меню є м’ясо, риба, фрукти, каші. Кожного дня – сир, який є джерелом кальцію для кісток. Окрім цього, вживаю вітаміни. Натомість чай завжди готую собі без цукру. Я дуже люблю солодощі, тому, пробігши 20 – 30 кілометрів, балую себе ласощами: таким чином поповнюю організм енергією.

– А як відновлюєте сили після змагань?

Найкраще – це сон. Здебільшого мені вистачає сім годин сну. Однак після тривалого забігу можу спати і 11 годин. Також обов’язково роблю вправи на розтягування м’язів ніг, відвідую сауну. Коли ж позаду понад 200 кілометрів, то наступного дня обов’язково слід пробігтися. Нехай небагато – три-чотири кілометри, або ж взагалі пройти цю відстань, однак категорично не можна просто лежати. Після цього – сауна або басейн. Все це сприяє відновленню м’язів.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: спорт
В тему