Люди

У 100 років встає о п’ятій ранку і робить тибетську гімнастику

У 100 років встає о п’ятій ранку і робить тибетську гімнастику

Енергійності та працьовитості Івана Кругляка можна лише по-доброму позаздрити. Ще б пак! Адже в свої 100 років він встигає стільки зробити, що гідно дасть фору молодим.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Цими днями він відсвяткував сотий день народження, тож привітати ювіляра прийшли і родичі, і сусіди, і друзі.

– Мене всі запитують, у чому секрет мого довголіття і гарного самопочуття, – усміхається іменинник. – Мовляв, мабуть, знаю якийсь еліксир молодості. Насправді ж усе дуже просто. Річ у тім, що я з родини довгожителів. Приміром, моя сестра прожила 92 роки, а молодшому брату недавно виповнилося 95. Тому генетика у нас хороша. Однак, попри хорошу спадковість, людина і сама повинна дбати про своє здоров’я. Приміром, я встаю в п’ятій ранку.

Точніше прокидаюся і виконую 20 вправ тибетської гімнастики, лежачи в ліжку. Завдяки цим вправам розминаю м’язи та суглоби. Комплекс цих вправ я виконую вже 20 років. Опісля відразу розтираю тіло яблучним оцтом – це стимулює рух крові. Далі – сніданок, короткий відпочинок і  щоденні справи.

Усю домашню роботу чоловік виконує сам: прибирає, ходить на закупи, в банк розрахуватися за комунальні послуги, подати показники газу до філії газзбуту того.

– У нашого батька унікальна пам’ять, – каже пані Людмила, невістка іменинника. – Він стільки всього пам’ятає! Тож про події далеких років розповідає так, наче все це було вчора.

Також дідусь власноруч готує на зиму консервацію, пере одяг та готує різні смаколики.

– Раніше дружина балувала смакотою, та вона померла 20 років тому. Тож тепер сам варю супи з гречкою, рисом, ячмінною крупою, каші, – каже дідусь. – У щоденному меню – перша страва, варене яйце, шматочок ковбаси, овочі, каша. Час від часу люблю з’їсти шматочок сирого сала. Люблю свіжі овочі, готую з них салати. Раніше вирощував їх на власній дачі, та останні п’ять років здоров’я стало слабшати.

Тож тепер купую овочі на базарі. Причому беру лише в бабусь, які їх привозять з власних городів. От магазинних овочів не люблю категорично. А от копченини, смаженої їжі не їм. Також у моєму раціоні немає цитрусових та інших заморських лагоминок, бо вважаю, що у них повно нітратів.

Пан Валентин, 75-річний син ювіляра, розповідає, що батько 63 роки пропрацював у міліції. Причому служити в органах внутрішніх справ почав ще до Другої світової. У роки війни воював на Кавказі, де був поранений. Тож у день народження з солідним ювілеєм його привітали і колишні колеги. До речі, обидва сини та онук іменинника також служили в міліції, а нині його правнук Артем проходить службу в Національній гвардії.

– Вів активне, насичене життя, – каже пан Валентин. – Ота енергійність залишилася і донині. Батько до 98 років кожного тижня ходив у баню, де проводив дві, а то й три години. Він ніколи не курив і усім радить уникати цигарок та алкоголю. До речі, я й не пригадую, аби батько коли лежав у ліжку з грипом чи застудою. У нього і нині тиск 130 на 80, кращий, ніж у мене. Батько, попри поважний вік, – і тепер активний громадянин. Ходив на вибори президента і нині збирається йти на місцеві вибори 25 жовтня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Люди, спорт
В тему