Люди

Майстриня займається мікровишивкою, стібки якої нагадують цяточки з ниток

Майстриня займається мікровишивкою, стібки якої нагадують цяточки з ниток

Нині ексклюзивні роботи Мар’яни Бельмеги відомі далеко за межами рідного села Іспас, що у Вижницькому районі Чернівецької області. Ще б пак, адже мікровишивка дуже красива, оригінальна і завжди притягує погляд.

 Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Відверто кажучи, це практично ювелірна робота, – розповідає майстриня. – Стібки мікровишивки настільки маленькі, що нагадують скоріше цяточки з ниток. І на одному сантиметрі квадратному може бути понад сотня таких стібків. Відтак узори не просто маленькі, а мініатюрні. Завдяки цьому прикраси з мікровишивкою виглядають дуже витончено й оригінально.

Любов до прекрасного в жінки з дитинства. Згодом у Вижницькому коледжі прикладного мистецтва ім. Василя Шкрібляка здобула мистецьку освіту за спеціальністю «Образотворче мистецтво та креслення». Далі було навчання на факультеті декоративно-прикладного мистецтва Чернівецького національного університету. Понад 15 років навчає образотворчому мистецтву школярів у рідному селі.

 Декілька років тому вирішила обробити мікровишивкою прикрасу для доньки. І відтоді декорує мініатюрними стібками брошки, сережки, кулони, а також запонки для чоловіків.

 – Я побачила, що людям подобаються ексклюзивні речі, – каже майстриня. – До того ж вишивка – це не лише красиво, оригінально, але й стильно та патріотично. Для роботи використовую лише лляне або ж домоткане полотно. Адже в ньому переплетення ниток дуже щільне. На них вишиваю міліметровим хрестиком – це середній розмір хрестика у мікровишивці.

Однак нерідко розмір хрестика становить менше від міліметра. Для вишивки використовую нитки «муліне» і дуже тоненькі голки. Послуговуюся схемами для вишивки хрестиком, хоча дуже часто відтворюю лише один із елементів вишивки – приміром, квіточку або частинку геометричного візерунка. Ця робота дуже копітка і потребує чимало часу – на один виріб витрачаю до 15 годин. Буває, що в одній квіточці є п’ять чи шість відтінків одного кольору.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: чернівці, вишиванка
В тему