Люди

У 97 років виконує понад сотню пісень

У 97 років виконує понад сотню пісень

Попри поважний вік, а Галині Дзюбі виповнилося 97 років, вона і нині енергійна, має чудове почуття гумору і неймовірне бажання робити добро.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Я народилася в багатодітній сім’ї, де було 13 дітей, – розповідає жителька села Новопавлівка, що в Дніпропетровській області. – Однак вижило лише семеро дітей. Батьки важко працювали, аби забезпечити нас усім необхідним. І змалку привчали нас до роботи. Люди тоді дуже важко і багато працювали, а в неділю або в свята збиралися разом – виконати пісень, поговорити про якісь господарські питання тощо.

Так сталося, що тоді, в дитинстві, я зламала ногу, і через той перелом отримала інвалідність і все життя ходила з паличкою. А далі була війна – Друга світова, після якої з усіх дітей серед живих залишилися лише я, моя сестра і брат. Важко тоді було усім. Проте жили надією на краще, очікували, що ось-ось настане Перемога і життя налагодиться.

Згодом Галина Олександрівна трудилася в колгоспі, а тоді – допомагала глядіти дітей старшій сестрі, яка разом із чоловіком із рання і до вечора працювали в колгоспі. Тож четверо їхніх дітей були під опікою тітки.

– Тьоті Галі, на жаль, доля не подарувала власних дітей, тож усе своє життя вона присвятила нам, – розповідає пан Віталій, її племінник. – Вона стала для нас другою мамою. Пригадую, завжди казала, що головне завдання кожного – творити добро. Коли я був маленьким, то часто, зробивши щось хороше, казав, що, мовляв, вже зробив одне чи два добра і сьогодні більше не буду. Вона ж у відповідь погрожувала лозинкою і лагідно пояснювала, що зроблене добро слід забувати і  робити нове.

Пригадую, коли виходила заміж старша сестра, мені тоді було вісім років. І я веселився, бігав разом з іншими дітьми. Коли ж захотів пити, то схопив зі столу пляшку і почав пити, попри те, що мені махнули рукою, аби не брав тієї пляшки. А в пляшках з-під ситра була домашня вишнева наливка. Тож я почав захлинатися, кашляти. Тьотя Галя мене тобі дуже жаліла, а я чітко усвідомив, що Господь завжди дає нам вибір життєвого шляху. Також тьотя навчила нас виконувати всіляку домашню роботу. А яку смакоту вона готувала! Приміром, тушковану капусту, приготовлену за рецептом тьоті, у нас хвалять усі гості. Ще й рецепт просять! А ще вона часто смажила нам варену картоплю в мундирах. Й сьогодні згадую той смак! Нині ж вона віддає перевагу овочам, оладкам, молочним продуктам, а особливо любить чай із малиною і м’ятою. Каже, що цей напій дарує і задоволення, і здоров’я.

Галина Олександрівна – глибоко віруюча людина, свій день починає і закінчує молитвою. Також молиться і протягом дня.

– Прошу Господа щастя і гарної долі для дітей та онуків, – каже бабуся. – А ще прошу, аби в Україні та всьому світі були мир і спокій. Бо дуже важко слухати ті новини, де розповідають про війну, про вбитих і поранених.

Рідні переконані, що за велику набожність і добро, яке тітка Галя робила все життя і робить донині, Господь і дає їй довгі роки життя. А ще – ясний розум, гарне почуття гумору, чудову пам’ять і любов до всього живого. Бо ж любить не лише людей, але й тварин, птахів, квіти.

– Біда лише в тому, що вже третій рік, як почав падати зір, – каже пан Віталій. – Відтак не може читати. Пробували підібрати окуляри, то все не підходять. А ще наша тьотя дуже любить співати. Яких лишень пісень вона не знає! Є й нові і старовинні. Ще у неї чудове почуття гумору, і її жарти такі дотепні і влучні, що ми нерідко аж дивуємось цьому. Наша тьотя, попри те, що життя її змалку не балувало, завжди в гарному настрої і ніхто й ніколи не чув, щоб вона нарікала на життя. До неї часто приходять родичі, сусіди. Тож вона і заспокоїть в разі чого, і гарним жартом настрій підніме. Тому до неї часто приходять просити пораду, поділитися радістю.

На жаль, останнім часом сили покидають стареньку. Тож по селу вона мандрує в інвалідному візку. А племінник залюбки слухає її розповіді про те, хто який будинок зводив, хто на якій вулиці жив.

– Попри проблеми зі здоров’ям, вона й нині сама себе обслуговує, – кажуть родичі. – І всім заповідає робити добро. Мовляв, воно обов’язково повернеться сторицею.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дніпро, Люди
В тему