Люди

Ірина Вахович: «Олицький замок отримає 6,5 мільйона грантових коштів»

Ірина Вахович: «Олицький замок отримає 6,5 мільйона грантових коштів»

Завершилася 28 сесія Волинської обласної ради.

Підсумки роботи сесії, за що голосували і що прийняли, – у розмові з головою Волинської обласної ради Іриною Вахович з провідними журналістами області в ефірі телеканалу «Аверс», йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

 – Як оцінюєте два місяці роботи нового голови ОДА Юрія Погуляйка, якого не зовсім тепло прийняла Волинь?

– На сьогодні можу впевнено сказати, що ОДА дослухається і намагається підтримати нас у всіх вагомих рішеннях. Ми мали спільні виїзди на наші кордони, і в Олику, і на міжнародний форум до Польщі. В нас спільне бачення щодо додаткового фінансування, бо на область виділена дуже мала сума, особливо на дорожню інфраструктуру – всього 307 мільйонів.

Для транскордонної Волині це дуже мало.На сьогодні маємо потребу у розширенні Ягодинської митниці, і зараз ОДА займається цим питанням. Бо польська сторона уже розширила свою митницю на 19 гектарів.

Після цього нам потрібно доробити трасу з Ягодина до Ковеля і з Ковеля – до Луцька. Зараз це є одним із пріоритетів роботи голови ОДА. Співпрацюємо плідно.

– Чи економічно обґрунтовано було об'єднувати Волинське обласне дитяче територіальне медичне об'єднання з перинатальним центром?

– Це питання було пропрацьоване на комісіях. У мене був виїзд у обласну дитячу лікарню, мала розмову з персоналом, хотіла почути їхню думку  з приводу об'єднання. Знаєте, 2020 рік є роком реформ у медицині. Першопочатково обидві ці медичні структури мали бути, як одна. У них є спільні котельні, спільні комунікації. Є моменти, що дві різні структури надають одні й ті ж самі послуги, тож є економічна доцільність їх об'єднати.

Ніяких загроз це об'єднання не несе. Ми бачимо це як велику структуру з трьома центрами. Перший – дитяча лікарня, другий – неонатальний центр, і третій – перинатальний центр. І на керівника цієї структури буде покладено обов'язки, щоб до рівня оснащення перинатального центру підняти і дитячу лікарню.

– Відбулося засідання робочої групи Верховної Ради щодо обміління Шацьких озер. Чи визначилися уже з точними причинами цього екологічного лиха на Волині?

– Волинська облрада була ініціатором створення робочої групи із залученням науково-дослідних інститутів, науковців з інших інститутів, відповідних спеціалістів та керівників управлінь. У Верховній Раді була створена ще одна робоча група. Фактори обміління зрозумілі: це кліматичні умови, і те, що ми не правильно робили меліорацію і на сьогодні не маємо тих боліт, які б тримали водний баланс.

І це проблема не лише Волині, а й всієї Європи. Ми знаємо, що Німеччина заболочує ті землі, які раніше висушувала. В першу чергу, звичайно, впливають кліматичні умови. Був виїзд в Білорусь до Хотиславського кар'єру, питання його причетності до обміління Світязю виключене. На рахунок лохини, для поливу якої начебто беруться підземні води, будемо бачити висновки, зараз уже навіть відкриті кримінальні справи. Дві причини, на яких зупиняються науковці, – кліматичні і осушення боліт, що порушило водний баланс.

– Олег Самчук – ексголовний лікар Ковельського міськрайонного територіального медичного об'єднання районної лікарні, яка стала фактично передовою із трансплантології в Україні. Його переманили у Львів – на посаду головного лікаря. Чи могла облрада докласти зусиль, аби залишити цього фахівця на Волині?

– Я за те, щоб такі амбітні і перспективні спеціалісти розвивали саме наш регіон. Перше, що я зробила, – це зателефонувала до голови облради Львівщини і запитала, чому вони так вчинили з нами і забрали нашого лікаря. Була відповідь, що це безпосередньо справа рук мера Садового. Можливо, і сам лікар побачив там більші перспективи. Лише минулого року в цю лікарню вклали 80 мільйонів, це заклад із великою потужністю.

– Які перспективи розвитку Олики – як туристичної родзинки Волині?

– Уже два місяці ведеться активна робота з цього питання. Перше – ми поїхали до князів Радзивілів, нащадків князя Радзивіла, у Варшаву і поспілкувалися з ними на рахунок їхнього бачення розвитку цього замку, адже вони мають прямий стосунок до нього. Вони є успішними бізнесменами і ніяким чином не претендують на цю власність.

Ми спілкувалися щодо створення міжнародного фонду фінансування, але також розуміємо, що замок – це є комунальна власність облради і це є архітектурна пам’ятка національного значення України, і відбудовувати її повинні ми. Ми маємо можливість залучити на це грантові кошти.

Якраз під час останньої поїздки велися перемовини на найвищому рівні з керівництвом транскордонної програми Польща – Білорусь – Україна, і саме проєкт щодо Олики може йти як позаконкурсний по цій програмі. Приблизно ми зможемо розраховувати на 6,5 мільйона євро. Для цього нам потрібно зробити проєктно-кошторисну документацію.

– Олицька дорога – так звана трилінка і Олицький тунель, який нещодавно просто зрівняли з землею... З чийого подання сталося знищення цього тунелю, який називали волинським тунелем кохання і що чекає на цю дорогу – трилінку: її реставрують чи просто закатають асфальтом?

– Коли я почала дізнаватися, хто і чому прийняв рішення про знищення цього тунелю, виявилося, що це ініціатива голови села Дідичі. Вона обґрунтовувала своє рішення тим, що там були аварійні дерева. Але ж не всі дерева були аварійними, то потрібно було б прибрати лише їх і насадити нові. До таких речей треба дуже делікатно ставитися, ми говоримо про розбудову Олики, про ті мільйони, які ми маємо десь взяти на цю розбудову, а тут відбувається таке нищення.

Облрада точно не має стосунку до цього, єдине – ОДА дала погодження, але вона не знала, про яку саме дорогу йде мова, надали обґрунтування, дефектні акти, і адміністрація дала погодження. Щодо трилінки – потрібно контролювати голову села, аби вона знову не зробила того ж самого, що з тунелем. Це речі неадекватні і неправильні.

– Комунальне підприємство «Волиньприродресурс» – чи є перспектива, що воно таки запрацює?

– Це дуже амбітний проєкт, ідея якого полягала в тому, щоб не допустити незаконних видобутків бурштину і наповнювати бюджет області. Місія виконана наполовину – ми не допустили розкрадання. Десь уже виснажилося це підприємство очікувати через ці супротиви зі сторони населення, якщо говорити про бурштин. А за останні кілька років ми маємо зниження ціни на бурштин у 10 разів, тобто вже дуже багато втратили. Якби ми мали тоді можливість видобувати в законному руслі, це дало б Волині потужний поштовх. Адже наша область порівняно з іншими є депресивним регіоном, тобто аутсайдером з фінансового забезпечення усіх сфер. Чи є перспектива цього підприємства? Звичайно, є. Закон є, будемо відповідно  діяти.

Ірина Бура

БІЛЬШЕ ІНТЕРВ'Ю З ВІДОМИМИ ТА ЦІКАВИМИ ЛЮДЬМИ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинська обласна рада, Ірина Вахович
В тему