Люди

Ірина Вахович: «Обласна рада робитиме все правильно і гармонійно»

Ірина Вахович: «Обласна рада робитиме все правильно і гармонійно»

Сьогодні ми говоримо про 2019 рік, зокрема, яким він був для Волинської обласної ради та громади, яка її вибрала. Перші пів року головну представницьку владу очолював Ігор Палиця. У липні лучани довірили йому представляти свої інтереси у  Верховній Раді. Другу половину року облрадою керує Ірина Вахович.

Тож у розмові з нею – про весь 2019 рік представницької влади, з його здобутками і невдачами, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Нещодавно відбулася 27 сесія Волинської обласної ради, де були внесені зміни до Положення про присвоєння звання «Почесний громадянин Волині». З чим це пов'язано?

– У нас є розроблене Положення щодо присвоєння звання Почесний громадянин Волині, але не було напрацювань для присвоєння цього звання посмертно. А загиблих героїв у нас в області більше ніж 230. Це і п'ятеро героїв Майдану від Волині. Понад 40 батьків, матерів і дружин загиблих приходили до мене на прийом громадян із проханням про присвоєння цього звання. І хоча ми таку ініціативу розглядали і до цього, але їхнє прохання стало основним поштовхом до дій. У найкоротший термін ми відформатували положення, яке було, і  нині будемо працювати з Департаментом соціального захисту, з військовими комісарами, аби достовірно отримати інформацію і не пропустити з відзначенням жодного, хто віддав своє життя за нас, за наші мир і спокій.

 – Обласна рада також внесла зміни до Положення про виплату одноразових грошових винагород спортсменам і тренерам області з олімпійських видів спорту. Ідеться, зокрема, про тих, хто брав участь у Іграх нескорених. Що це за зміни?

– 2020 рік є олімпійським роком. Ми збирали усіх претендентів на участь у  змаганнях із різних видів спорту і запитували, яка їм потрібна допомога, аби вони могли краще підготуватися. Є в нас 4 спортсмени, які відповідають критеріям, згідно з нашими положеннями, і претендують на житло. 50% коштів виділяє обласний бюджет, ще стільки ж – місцевий. Олімпійці, які віддають своє здоров'я і вкладають частку для популяризації Волині, також обов'язково будуть заохочені. Переможці Ігор нескорених отримають гроші за виборені призові місця. За перше місце – 25 тисяч гривень, друге – 17, третє – 12,5.

– 2020 рік – Рік Олімпіади в Токіо. Ви зустрічалися зі спортсменами, які можуть отримати олімпійські ліцензії, та їхніми тренерами. Чи буде підтримувати обласна рада олімпійців?

– Маємо 22 спортсмени, які потенційно можуть вибороти ці ліцензії. З них шестеро уже мають цю ліцензію, тож вони точно будуть брати участь, але їхнє фінансування передбачене з іншого джерела. У свою чергу, вони просили, аби обласна рада їх дофінансувала, виплатила їм одноразову фінансову допомогу, і певні зміни ми вже здійснили в положеннях щодо виплати такої допомоги. І якщо будуть кошти – ми обов'язково це зробимо.

– Під час 27 сесії були створені дві політичні групи. «Солідарність» розформувалася, і Володимир Бондар більше не є очільником цієї фракції.  Маємо 33 депутати у новому об'єднанні під назвою «Тільки разом». Ви фактично призначили себе головою цього об'єднання. Що саме спонукало Вас до створення цієї депутатської групи і чому така назва?

– Коли Ігор Палиця очолював обласну раду, він зазначав, що не буде в нас політичних протистоянь у обласній раді, ми будемо займатися господаркою. Але так сталося, що 2019 рік мав багато політичних рішень, що було зумовлено зокрема  й виборами Президента. І вже на 27 сесії ми мали переформатування певних політичних сил, зокрема, що стосується блоку Петра Порошенка «Солідарність». На сьогодні такої фракції в обласній раді немає, бо 10 депутатів створили депутатську групу «Патріоти Волині», а інші 5 депутатів залишилися позафракційними.

Щодо «Тільки разом» – це депутатське об'єднання, назва співзвучна з фондом Ігоря Палиці. Бо сьогодні депутатський склад облради підтримує ті ідеї і бачення, які генерує в собі цей народний депутат. Ми відчуваємо його підтримку в багатьох сферах. І оскільки  вже відпустили його в народні депутати, то вирішили створити таке об'єднання. Із 63 депутатів облради у нього увійшли 33. Об'єднання є відкритим, тому можуть і далі долучатися до нього охочі.

– Які завдання Ви перед собою поставили у «Тільки разом»?

– Бути монолітом. Назва об'єднання говорить сама за себе, про те, що тільки разом ми можемо досягнути тих завдань, які перед собою ставимо. Бо якщо ми будемо як лебідь, рак і щука, то, звичайно, ні до чого доброго це не призведе.

– Як відомо, бачення нової влади щодо «Волиньторфу» – приватизація. Обласна рада знову ж таки має іншу позицію і вкотре прийняла звернення до столиці і просить виключити підприємство з переліку об'єктів, що підлягають приватизації. Які перспективи позитивної реакції на позицію облради?

– Відповідь від найвищої гілки влади щодо приватизації «Волиньторфу» така: на сьогодні підприємство входить до переліку тих, що підлягають приватизації. Процедура така: якщо два рази поспіль підприємство не вдасться приватизувати, то тоді держава може передати його в комунальну власність.  

– КП «Волиньприродресурс» має теж право на видобуток торфу, бурштину і міді. Однак в цьому році так і не вдається налагодити ефективну діяльність. Серед причин – невдоволення жителів територій, на яких може бути бурштин. Як діяти в цій ситуації?

– Волинська область, знову ж таки завдяки Ігорю Палиці, зберегла ці надра, які має. Ми не є Житомирською чи Рівненською областю, де масове несанкціоноване видобування без рекультивації, що призвело до порушення екологічного балансу. Вочевидь, негативний досвід цих областей насторожує волинян, вони просто бояться екологічних наслідків видобування. Я неодноразово спілкувалася з селянами: вони не хочуть видобування бурштину апріорі. На сьогодні в області відбувається геологорозвідка, аби зрозуміти, чи є той бурштин взагалі і на якій глибині залягають ці поклади. Та навіть на проведення  геологорозвідки люди погоджуються з великим супротивом. Але тут потрібно розуміти, що економічна система в цивілізованому світі розвивається тільки тоді, коли є наповнення бюджету і раціональне його використання. Від того будуть податки, а це кошти на розвиток медицини, освіти, інфраструктури. Окрім того, ми будемо мати робочі місця.  

– Чи вдалося вам переконати людей?

– Не вдалося. На аргументи, що «у вас будуть робочі місця і вам не доведеться їздити у Польщу», відповідають: «Та ні, ми будемо їздити в Польщу». Кажемо: «Буде можливість зробити вам дорогу». Відповідь: «Якщо буде дорога, будуть аварії і гинутимуть люди». І компромісу у них немає. Тож ті законодавчі акти, які зараз формуються у Верховній Раді, і які, ми сподіваємося, будуть прийняті, дадуть можливість захиститися державі від такого свавілля.

– 2019-й – рік дискусій щодо адмінреформи. На Волині є різне бачення стосовно кількості округів. Ваші висновки з цього приводу.

– У 2019 році багато уваги було приділено децентралізаційним процесам, і це стосується не лише повітів, а й ОТГ, через те, що є питання щодо міст обласного значення, які певним чином обмежені в своєму розвитку, оскільки біля них створились  ОТГ, що суперечить методичним рекомендаціям. На сьогодні робоча група, створена при державній адміністрації, надала свої пропозиції у Міністерство розвитку територій та громад, нове бачення моделі розвитку Волинської області. Основне питання стосуватиметься міст, зокрема Луцька, аби провести тут об'єднання та зробити велику агломерацію. Пропонується ОТГ, які біля міста, об'єднати. Тоді не буде реверсних дотацій. Все збалансується. Позиції слабших громад підсиляться. Крім того, будуть додаткові переваги щодо транспортних перевезень, бо ми сьогодні маємо проблему, що до міста доїжджають одні перевізники, а містом їздять інші, і це не вигідно ні самим перевізникам, ні пасажирам. Щодо округів... Схиляємось до того, щоб їх було таки чотири. Депутати всіх рівнів наполягають на цьому, хоча зараз дещо зупинився процес перемовин.  

– 2019 рік запам'ятається для Волині відкриттям обласного перинатального центру. Уже призначили генерального директора цього медзакладу – Ірину Горавську. Які завдання ставить перед нею обласна рада?

– Дійсно, 2019 рік назавжди залишиться визначний тим, що в нас відкрився цей центр – із сучасним обладнанням, гарними приміщеннями і кваліфікованим персоналом. Амбіції в колективі серйозні, вони ще хочуть відкрити окреме відділення репродуктивної медицини. Це дороговартісний проєкт, але він дуже актуальний на сьогодні. Обладнання, яке потребується, коштуватиме 16 мільйонів гривень. Якщо в цілому розглядати перинатальний центр, то завершення його будівництва – це серйозне і непохитне рішення Ігоря Палиці. Пріоритетом на 2020 рік в нас буде неонатальний центр, який розташований в дитячій лікарні, це перший і третій поверхи, які на сьогодні потребують оновлення.

– Що стосується Волинської обласної клінічної лікарні. Ми знаємо, що Олександр Дудар – виконувач обов'язків директора, а попередній керівник – Іван Сидор – написав заяву на звільнення. Ви вже мали розмову з обома?

– Так, ми нагородили Івана Сидора Почесною грамотою Волинської облради, я особисто подякувала йому за багаторічну працю. І якщо розглядати нашу лікарню порівняно з іншими обласними лікарнями, то наша – на висоті. Велика шана і подяка Івану Миколайовичу за те, що він це зробив. Він 37 років очолював цей медзаклад, і це певна епоха. На сьогодні етап реформ вимагає оновлення керівника закладу, і Іван Миколайович добровільно передав свої повноваження. Колектив задоволений, що ці повноваження прийняв саме Олександр Дудар, бо ця людина була на керівній посаді в цьому медзакладі і знає принципи його роботи.

– Згадаємо одне з найстарших комунальних закладів, яке є візитівкою Волині, – санаторій «Лісова пісня». Коли «Лісова пісня» зможе мати свій басейн?

– Є величезна потреба у цьому басейні, і він має функціонувати увесь рік, а не лише влітку. Санаторій уже відвідав новопризначений голова ОДА Юрій Погуляйко, і ми сподіваємося, що на 2020 рік Державний фонд регіонального розвитку включить цей проєкт на фінансування. І взагалі, цілий комплекс «Лісової пісні» потребує великих капіталовкладень.

– У цьому році обласна рада прийняла програму розвитку Олики... Чи є перспектива зробити селище привабливим та бюджетонаповнювальним туристичним об'єктом?

– Ми розраховували на те, що, оскільки Олика є історичною спадщиною, в тому числі  й Польщі, наші транскордонні проєкти, які стартуватимуть у 2020 році, будуть передбачати збереження Олики. Але сьогодні Європейський Союз не виставляє пріоритетом історичної спадщини, і це для нас є великою несподіванкою. Бо ми хочемо розбудувати Олику як туристичний центр, але без фінансової підтримки Європейського Союзу, на цей час ми не спроможні це зробити. Ведемо з поляками активні перемовини в цьому плані, хоча це теж не від них залежить.

Експерти б'ють на сполох через катастрофічне обміління наших озер і головної перлини Волині – Світязю. На одній із сесій Ви запропонували створити робочу групу, яка запропонує шляхи вирішення проблеми. Чи є вже якісь результати роботи та напрацювання цієї робочої групи?

– Вже є результати роботи робочої групи. На нашому підсумковому засіданні представили концепцію збереження Шацьких озер та алгоритм дій, що нам потрібно робити, аби їх зберегти. Звичайно, це лише концепція, а не певний проєкт, але весь комплекс причин уже систематизований і вся наукова спільнота дійшла висновку, що водний дисбаланс спричинило осушення боліт у 70 роках, і тепер ми пожинаємо наслідки. Звичайно, сприяють і кліматичні умови, фактично маємо кінець грудня – і ні снігу, ні води. Тож і кліматична проблема певним чином теж є визначальною.

– Обласна рада нинішнього скликання неодноразово зверталася до центральної влади з проханням щодо фінансування будівництва, реконструкції пунктів пропуску через державний кордон, розташованих у Волинській області. На останній сесії також прийняли таке звернення. Чи є надія, що депутатів почують?

– Я сподіваюся, що голова ОДА теж підключиться до цього питання. Ми уже плануємо поїздку по митницях для того, щоб і його ознайомити з низками проблем розбудови наших митних пунктів пропуску.

– На останній  сесії обласна рада не прийняла рішення про обласний бюджет, попри норму Бюджетного кодексу, який зобов'язує приймати місцеві бюджети до 25 грудня. Є протокольне доручення ради виконавчій владі доопрацювати проєкт обласного  бюджету на 2020 рік. Коли облрада все ж таки прийме бюджет?

– Так вийшло, що бюджет ми будемо приймати вже у 2020 році. Це зумовлено тим, що  доходів у бюджеті поменшало і ми маємо  дуже детально вивчити кожну сферу діяльності, кожен об’єкт, аби не допустити нерозумних перевитрат. За січень-лютий ми завершимо формувати бюджет. Поки ми з Юрієм Погуляйком маємо повне порозуміння в цьому плані.

– Плани на 2020 рік?

– Великі, грандіозні та амбітні! І я впевнена, що обласна рада робитиме все правильно і гармонійно.

Розмовляла Ірина Бура

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, Волинська обласна рада
В тему

Останні матеріали