Люди

«Ліс – народне багатство, але прагне порядності і гуманності»

«Ліс  – народне багатство, але прагне порядності і гуманності»

Державне підприємство «Прибузьке лісове господарство» було створене в 2011 році з частини лісів ДП «Любомльський лісгосп» і частини лісів колишнього Любомльського міжгосподарського спеціалізованого лісогосподарського підприємства. Воно розташоване в північно-західній частині Волинської області на території Любомльського і Шацького адміністративних районів.

Загальна площа угідь ДП «Прибузьке ЛГ» становить 27 749 гектарів, з них вкрито лісом – 25 177 гектарів.

Попередити пожежу у лісі важливіше, ніж локалізувати

У справі збереження лісу від вогню найважливіше навіть не локалізувати, а вчасно попередити. На цьому наголошує директор ДП «Прибузьке лісове господарство»  Володимир Корецький. Тому головні зусилля державної лісової та пожежної охорони лісгоспів зосереджені в напрямку профілактичних заходів.

Нещодавно Прибузьким лісгоспом було закуплено відеокамери та створено лісову пожежну станцію з необхідним відеоспостереженням. З допомогою  цього обладнання можна завчасно дізнатися та передбачити лісову пожежу. Причому – без виїзду у лісові масиви. Адже зображення подається на екран монітора, встановленого у лісгоспі. Таким чином, у випадку виникнення навіть найменшого загоряння реакція лісівників – що найважливіше – буде вчасною.

Не задумуючись, можна впевнено говорити: лісова пожежа – вбивця лісу. Вогонь знищує все на своєму шляху.

На жаль, досі головною причиною його виникнення залишається безвідповідальне ставлення громадян. Коли ситуація із підпалами трави набуває критичних масштабів, то порятунок усього живого у траві та в лісі стає можливим завдяки цілодобовій роботі лісівників, рятувальників та небайдужості окремих громадян.

Тож лісівники не втомлюються повторювати і закликають усіх волинян дотримуватися правил пожежної безпеки під час відпочинку на природі. У волинському лісі, де в повітрі – свіжість та насолода.

Дикі кабани, велетенські дуби та пасіка – чим славиться Гущанське лісництво

Із найбільш помітних змін у Прибузькому лісгоспі – будівництво вольєра для вирощення диких кабанів, площею 4,8 гектара. Відтак у Гущанському лісництві тепер вирощують дикого кабана.

На територій вольєру лісівники створили весь комплекс біотехнічних споруд – щоб тварини повністю могли адаптуватися до нових умов проживання. Працівники лісництва роблять все для того, щоб тварини повністю адаптувалися до умов проживання і давали потомство.

За дикими тваринами доглядають і охороняють, систематично та достатньо підгодовують зерновими та коренеплодами. Також єгері подбали, щоб було вдосталь запасів жолудя, кормових віників та солі.

Варто зазначити, що сьогодні – у зв’язку з періодичним виявленням спалахів африканської чуми свиней, яка фіксувалася в окремих районах області, поголів’я диких свиней знизилося. Відтворення популяції – справа тривала, клопітка і недешева. Але розуміючи таку необхідність, волинські лісівники використовують для цього всі можливості та докладають максимум зусиль.

Справжньою  окрасою Гущанського лісництва є величезні дуби із розлогим гіллям, які привертають увагу усіх, хто сюди приїжджає. Про дуби та інші красені-велетні може годинами говорити  лісничий Анатолій Коц.

Чоловік народився у селі Борове, Любомльського району, де живе і досі. Пан Анатолій з людей, у яких любов до лісу закладена у генах – ще його прадід та дід працювали у цій сфері. Тому, коли після армії потрібно було обирати майбутню професію – сумнів не виникло жодних. У 1989 році чоловік закінчив Великолукський лісотехнічний технікум і з того часу працює у лісі. Спочатку дев’ять років був старшим майстром, стільки ж років займав посаду помічника лісничого, тепер – лісничий Гущанського лісництва.

Зовсім недавно Анатолій Миколайович був студентом (правда, заочником) вдруге – вивчав лісове та садово-паркове господарство у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки.

Головна робота майстра – збереження та посадка лісу, догляд лісових культур, вирощення посадматеріалу, а також охорона від пожеж та самовольних рубок. З цими обов’язками він справляється добре та пишається результати, які дає постійна праця у лісі – здоровими та красивими соснами, березами та сторічними дубами. Перед в’їздом до лісництва ціла ділянка дубів, яким по 170 років – і всі вони доглянуті та якісні.

Чоловік розповідає, що відпочивати від роботи любить також у лісі. Пан Анатолій залюбки ходить на полювання чи по гриби, але тоді намагається не думати про роботу, а просто насолоджуватись природою та спокоєм.

А ще у Гущанському лісництві нещодавно поставили пасіку. Зараз тут десять нових вуликів із сім’ями. Доглядає бджіл сам лісничий, а професійного пасічника наймуть, коли кількість заселених вуликів збільшиться і обсяг роботи стане завеликим для Анатолія Миколайовича.

Проект «екозупинка» продовжує реалізовуватись

Нещодавно нові зупинки в екостилі виготовили і встановили працівники ДП «Прибузьке ЛГ». Відтак тепер новими дерев’яними автобусними зупинками милуються жителі села Столинські Смоляри Любомльського району. Люди неодноразово зверталися з такими проханнями – і от результат.

Ще одну автобусну зупинку лісівники ДП «Прибузьке лісове господарство» облаштували в селі Згорани Любомльського району. Автозупинка розміщена поруч з адмінбудівлею контори ДП «Прибузьке ЛГ».

Особливо багатолюдною ця зупинка буває у літній період, тому що велика кількість людей відвідує Згоранські озера. ДП «Прибузьке лісове господарство» сподівається, що зупинка принесе користь усім, хто проживає та відвідує Згорани.

Акції з посадки лісу є масштабними та  масовими

У державному підприємстві «Прибузьке лісове господарство» кожного року проводять осінню акцію з посадки лісу. Спільними зусиллями лісівників, місцевої влади та небайдужої громадськості у Куснищанському лісництві створюють великі площі лісових культур.

Минулоріч долучилися до відтворення волинського лісу представники Згоранської сільської ради Любомльського р-ну, працівники відділу культури та працівники адміністрації ДП «Прибузьке ЛГ», а також представник Рівненської ОТГ в особі старости Володимира Богачевського.

Традиційно директор підприємства Володимир Корецький провів короткий інструктаж і показав, як працювати та правильно садити сіянці сосни звичайної та берези.

При посадці була застосована схема змішування як 7С3Б, яка є  класичною для поліських лісгоспів.

Приємно, що подібні акції на Волині кожного року є масштабними та  масовими. І діти, і дорослі у цій справі завжди радо допомагають лісівникам.

Зберегти ліс та узбіччя  від забруднення сміттям

Ліс принаджує людей, адже багато хто любить відпочивати на лісових галявинах.

– Однак відпочинок на природі для багатьох закінчується зовсім інакше, як би хотілось лісівникам та охоронцям лісу, – каже директор ДП «Прибузьке ЛГ» Володимир Корецький. –  Багато людей після себе залишають  гори сміття, що призводить до забруднення навколишнього середовища. Тож для лісоохоронців вкрай важливим постає не допустити забруднення лісів побутовими відходами.

Державне підприємство «Прибузьке лісове господарство» всіма силами намагається зберегти ліс та узбіччя  від забруднення сміттям. Вже проведено багато зелених толок, у яких взяли участь і школярі, й громадськість, і самі лісівники. Однак ця робота не припиняється.

Природна оаза – улюблене місце диких звірів і птахів

На території ДП «Прибузьке ЛГ» знаходиться ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Згоранські озера».

Він створений указом Президента України у 1998 році. Його площа  – 496,1 га.

– Ця природна оаза – улюблене місце диких звірів і птахів, – розповідає заступник директора ДП «Прибузьке ЛГ» Володимир Захарко. – Серед них трапляється чимало червонокнижних. Цікаво, що цей край настільки прихильний до пернатих, що деякі з них залишаються тут зимувати.

Так сталося і цьогоріч. На озері Згоранське Велике, яке знаходиться в акваторії діяльності Крушинецького лісництва названого лісогосподарства, на зимівлю залишились лебеді та лиски звичайні.

Працівник  лісгоспу – призер обласних змагань

Колектив Прибузького лісового господарства взяв участь в традиційних обласних змаганнях з багатоборства-2019 серед колективів державних лісогосподарських підприємств Волинського ОУЛМГ.

22 команди. 286 учасників змагань. Сотні вболівальників на трибунах та в окремих секторах стадіону селища Голоби Ковельського району. У багатьох видах інтрига з переможцем зберігалася до останнього. Не дивно, що емоції вирували ще ті.

Серед уболівальників – ініціатор змагань – начальник управління Олександр Кватирко, його перший заступник Руслан Войцеховський, заступник Лідія Турянська, начальники відділів та секторів управління, директори підприємств повним складом, рідні, знайомі та колеги учасників.

Армреслінг, метання гирі, штовхання колоди, перекидання колеса вантажного автомобіля, перетягування линви, гирьовий спорт – у кожному секторі було видовищно та емоційно.

«Це згуртовує. Додає наснаги. Розкриває потенціал. Сьогодні у нас було свято емоцій. Це відчувалося у кожному секторі, де тривали змагання. Кожен показав, на що здатен, зробив для самого себе висновки, де треба рости, яких якостей не вистачило до перемоги. Бажаю кожному з нас не зупинятися на досягнутому, йти вперед, попри труднощі, докладати максимум зусиль, адже лише так можна отримувати бажаний результат. Долучившись до цих змагань так активно, ви сьогодні вкотре довели, що колектив волинських лісівників єдиний, потужний та згуртований, – наголосив Олександр Кватирко.

Отож, серед переможців обласних спортивних змагань серед працівників лісового господарства Волині бронзу в армреслінгу здобув працівник ДП «Прибузьке ЛГ» Микола Гурко.

Покарали порушників правил мисливства

На Волині у 2019 склали 184 протоколи про порушення правил мисливства. Переважно мисливців штрафують за недбале ставлення до оформлення необхідних документів.

Загалом в області – 184 протоколи про порушення правил мисливства. З них 142 (78%) складено державною лісовою охороною, єгерською службою та групами оперативного реагування державних підприємств Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Відтак «Прибузьке лісове господарство» - один із найактивніших лісових господарств, які спрацювали у напрямку охорони державного мисливського фонду.

На території лісгоспу є чимало озер

Природа Любомльського району багата гарними місцями для відпочинку, адже має і чарівні плеса озер, і розкішні ліси із затишними райськими куточками.

На території ДП «Прибузький лісгосп» є чимало озер, кожне з яких має свою привабливість та історію.

Зовсім близько від мальовничого берега Великого Згоранського озера розміщена контора лісгоспу. Водойма – неподалік автотраси, тож у сезон переповнена відпочивальниками. Згоранське Мале – трохи подалі, ховається поміж сосен у лісочку. Теж дуже популярне, бо влітку його береги заставлені палатками. Інші плеса – знайшли собі місце серед лісу, тому здаються загадковими, а до деяких місцеві взагалі ставляться із пересторогою.

Ось, наприклад, озеро Мошне входить до однойменного ландшафтного заказника загальнодержавного значення – «Мошне», що у Крушинецькому лісництві. Це цінний природний комплекс, у який входить власне озеро, оточене сосновими (віком 140 років) та березово-осиковими насадженнями. Грунт вкривають різні види мохів, росте корисна журавлина звичайна. Тут трапляються рідкісні види рослин та тварин, що занесені до Червоної книги України, а це – альдрованда пухирчата, молодильник озерний, лелека чорний, гоголь. Подейкують, що загадкове озеро має подвійне дно, тому купатися в ньому небезпечно. Але його полюбляють рибалки, адже тут водяться різні види риб, зокрема, кажуть, є вугор річковий. Із плазунів тут водяться черепаха болотяна, вуж звичайний, гадюка звичайна.

Інша заповідна територія – ландшафтний заказник теж загальнодержавного значення – «Згоранські озера». До нього належать озера карстового походження: Велике Згоранське, Мале Згоранське, Оріхівське, оточене лісовими масивами та болотами, а також окремо розташовані озера Хмільники та Лісне. Серед боліт та лісів, де переважає сосна звичайна і вільха чорна, трапляються рідкісні види рослин – шейхцерія болотяна, осока Давелла, осока затінкова та з тваринного світу – лелека чорний, лунь польовий, журавель сірий, сорокопуд сірий, горностай. Є тут також місця розмноження водоплавної, болотяної та борової дичини, таких, як крижня, чирок, лиски та інших мисливських видів.

Саме до цих територій у лісівників – особлива увага. Заказники суворо охороняються, аби утримати їх в належному стані, зберегти екологічну рівновагу, первозданність природи, чистоту та спокій.

«Ліс  – народне багатство, але прагне порядності і гуманності. Ми ж завжди готові до співпраці із громадою та місцевою владою, готові вислухати цікаві ідеї і впроваджувати їх у життя», - наголошує директор ДП «Прибузьке лісове господарство»   Володимир Корецький.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: любомль, шацьк, ліс
В тему