Люди

«Шацьке УДЛГ» не лише успішно господарює, а й сплачує чималі податки

«Шацьке УДЛГ» не лише успішно господарює, а й сплачує чималі податки

На території Шацького району, що на Волині, функціонують два державні підприємства ДП «Шацький учбово-досвідний лісгосп» та ДП «Шацький національний природний парк», а також навчальний заклад «Шацький лісовий коледж ім. Валентина Сулька».

ДП «Шацький учбово-досвідний лісгосп» розташований у північно-західній частині Волинської області на території Шацького району. Відтак лісове господарство не лише успішно господарює, а й сплачує чималі податки.

Як повідомив директор ДП «Шацьке УДЛГ» Андрій Самолюк, минулоріч підприємство виготовило товарної продукції лісового господарства на суму 43 млн 568 тис.грн, продукції переробки на суму 9 млн. 60 тис. грн. За період січня-червня 2019 року реалізація продукції лісового господарства та послуг становить 14 млн. 829 тис. грн.

За першу половину 2019 року ДП «Шацьке УДЛГ» витратило 10,9 млн. грн. власних коштів на ведення лісового господарства. Лісівники ж не лише заготовляють товарний ліс, а й відновлюють, протягом п’яти років здійснюють догляди за культурами, проводять рубки догляду, забезпечують охорону лісу, вживають протипожежних заходів, а це потребує великих коштів (до відома: державного фінансування підприємство не отримує з 2015 року).

Разом з виробничими показниками зросла і продуктивність праці підприємства. За період І півріччя 2019 року даний показник становить – 329533 грн. Середня заробітна плата штатного працівника становить 10652 грн., що на 120,9% більше, ніж за відповідний період минулого року.

Успішна діяльність підприємства завжди пов’язана з обсягом податків, які воно платить до бюджету. Цьогоріч лісівники  сплатили податків до бюджетів усіх рівнів у сумі 4 млн. 716 тис. грн., з них до державного бюджету - 2 млн. 313 тис. грн., до місцевого бюджету – 1 млн 505,8 тис. грн., єдиний соціальний внесок становить 898 тис. грн.

Підприємство за І півріччя 2019 року придбало обладнання та лісогосподарської техніки на суму 658 тис. грн. Придбано автомобіль Рено Дастер для патрулювання лісових масивів лісовою охороною, прилади та обладнання для охорони і захисту лісу, якісного ведення лісового господарства.

За минулий рік  підприємством було оновлено обладнання та лісогосподарської техніки на суму 2,9 мільйона грн., виготовили та встановили дві автобусні зупинки, встановили відеоспостереження на вишках, що допомагає помітити навіть невелике задимлення у лісових масивах, відео спостереження на всіх об’єктах з ціллю охорони майна, протипожежну сигналізацію на базі відпочинку.

Окрім того, ДП «Шацьке УДЛГ» щомісяця передавали кошти на південні та східні області, де працівники лісового господарства не мали коштів на заробітну плату.

Як відомо, в лісовому господарстві, так і в нас на підприємстві, питання охорони праці піднято на високий рівень, адже тема пов’язана з найголовнішими цінностями – життям і здоров’ям людей. Підприємство виділяє для працівників форменний одяг та взуття, облаштовує куточки охорони праці, проводить конкурси та акції між школярами на тему «Охорони праці  очима дітей», «Людина і ліс» після завершення яких діти отримують подарунки. В минулому році малюнок нашої школярки був визнаний найкращим в області.

Як відомо - лісова галузь  має найвищий рівень захисту своїх працівників. Він багаторівневий і передбачає не тільки безпечні умови праці, стабільну зарплатню і відпочинок, а й турботу про сім’ї.

Працівникам відповідно колективного договору підприємства надаються соціальні гарантії, пільги на придбання дров паливних та будівельного лісу, щорічно  надається допомога на оздоровлення та по підсумках роботи виплачуються премії за виробничі показники та за  особисті внески працівників у розвиток лісового господарства.

Відповідно до постанов Волинської обласної організації профспілки надаються кошти на лікування працівників лісового господарства.

Профспілковим комітетом за підтримки адміністрації лісгоспу в березні місяці минулого року була організована трьохденна поїздка працівників лісгоспу в Закарпаття та на гірськолижний курорт. Влітку  сім’ї працівників оздоровлюються на Чорному морі в м. Залізний Порт. Цьогоріч в переддень свята - Дня працівника лісу колектив підприємства побував в Прикарпатті – скелі Довбуша, підкорення Говерли та гостинний Буковель!

Боротьба з верхівковим короїдом

За словами заступника директора ДП «Шацьке УДЛГ» Миколи Кузнєцова, однією з найбільш актуальних для лісової галузі проблем є боротьба з верхівковим короїдом.

«Масово всихати насадження у нашому підприємстві почали у 2016 році. Але на сьогоднішній день ми бачимо, що площа осередків даного шкідника зменшилася практично на 50 відсотків. Так, минулого року в нас на обліку стояло 1700 гектарів уражених насаджень, то на сьогоднішній день маємо 800 гектарів», – розповідає Микола Кузнєцов.

Боротися з шкідником нелегко, каже заступник директора. Адже Шацький район є прикордонним, а ще з ділянками місцевого лісгоспу межує Шацький національний природний парк, де вирубка узагалі заборонена. Однак роблять усе можливе, аби проблему усунути.

День без поліетилену

Нещодавно у державному підприємстві «Шацьке УДЛГ» долучились до Міжнародного флешмобу «День без поліетилену».

Приєднались до цієї акції вихованці Шацького шкільного лісництва, які таким чином хочуть привернути увагу населення до проблеми забруднення довкілля, зокрема надмірного використання одноразових пакетів.

«Маємо надію, що спільними зусиллями ми зможемо зменшити використання поліетиленових пакетів та залучити ще більше людей до екологічного способу життя», – наголосив Ярослав Кропивник, інженер з охорони і захисту лісу ДП «Шацьке УДЛГ».

Локацію для запису віозвернення діти обрали на рекреаційному пункті Шацького району «Дубовий гай» – саме тут відпочивальники найчастіше залишають після себе сміття.

«Ми закликаємо відмовитись від поліетилену хоча б на один день, а ще краще замінити звичні для нас торбинки на паперові пакети», – зазначили діти.

Відтак,  щорічно у світі виготовляють понад 13 мільярдів пластикових пакетів, тобто 300 штук на кожного дорослого. У природному середовищі поліетилен розкладається більше, ніж двісті років, а пластик – майже 450 років.

Наразі про повну або часткову відмову від пластику заявили вже в понад 40 країнах світу. Серед них не тільки країни Євросоюзу, а й африканські та азійські держави.

Відпочинкова база лісівників на Світязі – одна з найкращих в Україні

Цьогоріч відпочинковий сезон на Світязі розпочався з приходом літнього тепла – 1 червня, та на повну база запрацювала на Трійцю, 16 червня. Прогнозують, що курортний пік у Шацькому краї протримається до кінця серпня.

Уже третій сезон поспіль лісівнича база, відреконструйована з ініціативи начальника управління Олександра Кватирка, гостинно приймає відвідувачів.

«Вже зараз усі місця на вихідні розписано по серпень. Найбільше заявок, попри наших працівників, також подали мешканці Львівщини, Рівненщини та столиці України. Було чимало дзвінків з Полтавщини й Івано-Франківщини. Зараз тут перебуває делегація дітей із Луганщини, найближчими вихідними приїдуть на відпочинок білоруси», – розповідає голова профспілкового комітету ДП «Шацьке УДЛГ» Марина Семерей.

Звісно, пріоритетом користуються лісівники Волині. Зокрема, вже подали заявки на відпочинок своїх працівників ДП «Ківерцівське ЛГ», ДП «Володимир-Волинське ЛМГ», ДП «СЛАП «Камінь-Каширськагроліс», ДП «Старовижівське ЛГ», ДП «Любомльське ЛГ», ДП «Ратнівське ЛМГ», ДП «Маневицьке ЛГ», ДП «Городоцьке ЛГ» та інші. Якщо говорити про минулий сезон, то загалом на базі побували понад півтисячі працівників волинських лісгоспів із родинами.

«Частину вартості путівок нашим працівникам оплачують профспілкові комітети, частину – самі відпочиваючі. Як правило, вони приїжджають до нас сім’ями чи й колективами», – каже Марина Андріївна.

Цьогоріч на підготовку відпочинкової бази до літнього сезону ДП «Шацьке УДЛГ», у віданні якого перебуває база, витратило майже 150 тис. грн.

«Потрібно було підфарбувати дерев’яні конструкції, замінити сантехніку та пристрої для очищення води, оновити постіль, подбати про газони, квітники, придбати пральні і миючі засоби. А ще торік закупили і випустили у ставки 200 кг малька риби – карпа, карася та бичка», – пояснює Марина Семерей.

Варто віддати належне господарям: вони подбали, щоб був затишок і комфорт у фешенебельних номерах, бесідках, на пляжі… Усі приміщення приваблюють сучасним інтер’єром, зручностями, тут ідеальний порядок, вишукана постіль, є можливість переглянути телепередачі, пограти в ігри.

Човни, велосипеди, лежаки, бесідки, мангали, дрова, м’ячі, тенісні ракетки – все для відпочивальників. Діти особливо полюбляють теніс, дорослі віддають перевагу пляжному футболу і волейболу, рибалки воліють посидіти з вудкою біля ставочків або й човном заплисти за очерети на ранішній чи вечірній лов. Любителі мандрівок вирушають на велосипедах оглянути околиці чи й гайнути у найближчий лісок за чорницями й грибами. Поряд – старовинна церква та монастир, що також важливо для духовного життя.

«У нас одночасно може перебувати 60 відпочивальників. Зараз на базі, як вже розповідала, відпочиває делегація з Луганської області – 33 дітей та 5 супроводжуючих, ще 17 дорослих – з Волині», – уточнює Марина Семерей.

Варто додати, що на території бази працює їдальня. Якщо ж є бажання приготувати страви на мангалі, також є така можливість.

На відомчій базі лісівників працює дев’ять людей – комендант, адміністратор, три працівниці, що дбають про чистоту приміщень, двірник, три охоронці. Кожен із них має вдосталь обов’язків, разом вони – команда, яка дбає про курортну лісівничу перлину, бо саме такою і є база відпочинку лісівників на мальовничому березі Світязю.

Комендант Іван Янчук проводить територією, розповідає про історію створення цієї лісівничої перлини. Виявляється, свого часу Іван Вікторович закінчив гірничий технікум у м. Красний Луч (тепер Світлогорськ), і навіть встиг попрацювати шахтарем, відтак вступив на навчання до Львівського лісівничого інституту, а після його закінчення повернувся у рідні краї, адже народився поряд зі Світязем – у с. Самійличі, тож і став працювати у Шацькому учбово-досвідному господарстві. Був начальником лозосувенірного, а відтак і консервного цехів, деревообробного лісокомплексу, інженером лісогосподарства.

 «А першу базу для відпочинку лісівників тут збудували ще за Анатолія Олексійовича Голіка. Від неї вже й сліду не залишилося, одне місце і хіба що оця криниця, де можна попити джерельної води. Втім, ми тепер маємо три свердловини, з яких подається вода до приміщень, є колонка й на березі самого озера. І знаю точно: про базу відпочинку такого рівня, як вона є зараз, ніхто з нас навіть не мріяв. Тому від усього трудового колективу хочеться сказати величезне спасибі начальнику управління Олександру Кватирку за ініціативу та наполегливість, адже зробити це було дуже непросто. А всім, хто тут працював і доклав зусиль, – величезна вдячність за старання. Саме в таких ініціативах та справах керівництва і відчувається справжня турбота про людей» – каже досвідчений лісівник-практик, а нині комендант Іван Янчук.

Переможці чемпіонату з футболу

Нещодавно у Шацьку відбулися фінальні ігри чемпіонату з футболу серед лісівників Волині.

За результатами запеклої гри, начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко вручив срібні медалі футболістам ДП «Маневицьке ЛГ», золоті – ДП «Шацьке УДЛГ».

Заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар нагородив команду переможців кубком чемпіонів.

А Василь Кохановський – український футболіст, що виступав на позиції нападника, відомий за виступами в луцькій «Волині» та футзальній львівській «Україні», голова Луцької міської федерації футболу та заступник голови Волинської обласної федерації футболу вручив дорослій команді ДП «Шацьке УДЛГ» ще й золоті, а юніорам – срібні медалі за перемогу у першості області в групі 2.

Апогеєм цього дня стало гойдання президента футбольного клубу «Шацьке УДЛГ» та директора учбово-досвідного господарства Андрія Самолюка.    

      

Дикі кабани, фазани та ставки з качками -  родзинка Шацького еко-туризму

Шацький край прекрасний не лише блакитними озерами, а й зеленими лісами. А коли ще місцеві лісівники – колектив ДП «Шацьке УДЛГ», які крім лісовідновлення та охорони, постійно додають у дику красу природи суттєву частку комфорту, то відпочинок у місцевих лісах набуває особливого шарму.

 «Гості проїздять до нас на відпочинок дуже часто, особливо влітку», – розповідає єгер Піщанського лісництва Микола Пех і показує будинок лісівника – кордон «Піща».

Саме він доглядає зариблені водойми, ставки з качками, полохливих фазанів та вольєр із дикими свиньми, де мешкає улюбленець – Федір, уже зовсім не дикий кабан, як і інші численні мешканці вольєра.

 «Їдуть на пікнік, відпочинок, рибалку, подивитися на наших звірів, качок, фазанів. Приїжджають із Ковеля, Луцька, кияни, білоруси, поляки. Дуже тішаться діти – де ще можна подивитися на диких кабанів? Для наших маленьких гостей побудували майданчик із гойдалками. Грошей за відвідування ніхто не бере, догляд повністю за кошти лісгоспу. Платні послуги – то рибалка та проживання у будиночку. В ставках розводять щуку, коропа, амура, товстолоба, карася, канадського сомика, в’юна. При бажанні є можливість заночувати в комфортних умовах, у будиночку лісівника», – розповідає Микола Пех.

Окрема сторінка зеленої туристичної історії від шацьких лісівників – рекреаційні пункти – спеціальні території із затишними альтанками, облаштованими місцями для розведення вогнища, смітниками, охайними стосами готових дров, дитячими майданчиками та вбиральнями.

Вони давно перестали виконувати лише свою протипожежну функцію, як це було на початках створення. І перетворилися в цивілізовані місця відпочинку, не перестаючи бути для лісівників опорою і допомогою у непростий гарячий період.

Таких – нових і комфортних пунктів рекреації – за два роки у ДП «Шацьке УДЛГ» збудували вже 7. Ще чимало – малих зон відпочинку розміщені у глибині лісу. Про це розповідає директор підприємства Андрій Самолюк.

Лісівники постійно вдосконалюють зроблене. Наприклад, поруч із рекреаційною зоною «Ялинка» встановлено автозупинку «Ростань», далеко не першу таку в Шацькому районі.

Такий комфорт давно оцінили люди. Тож навіть у далеко не спекотний день на рекреаційних пунктах досить гамірно.

 «Тут, серед природних умов – цивілізовані куточки відпочинку, де є все!», – ділиться враженнями чоловік з юрби відпочиваючих у рекреаційній зоні «Переділець».

«Можемо гарно провести час у своїй компанії, не засмічуючи природу, в комфорті і, що дуже важливо для переважної кількості населення, – безкоштовно! Тобто це реально для всіх! Де ви ще таке бачили? Є заготовлені лісівниками дрова, місця для розведення багаття та вбиральні», – не стримує емоцій чоловік.

Філософія еко-туризму, звісно, відрізняється від туризму курортного. Це бажання мешканця міста чи села відпочити від метушні та провести час наодинці з природою, що за нинішнього темпу життя необхідно все частіше. Керуючись критеріями вибору місця, беріть до уваги ландшафти та екологію сільської місцевості. Про решту вже попіклувались лісівники.

І єдине, про що просять відвідувачів, – шанувати ліс та їхню працю, адже гарне ставлення надихає дбати про земляків і надалі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: шацьк, шацьк, ліс
В тему

Останні матеріали