Люди

Джоан Роулінг: від злидарки до світової благодійниці

Джоан Роулінг: від злидарки до світової благодійниці

31 липня – важлива дата для тих, хто вірить у магію! Адже у цей день прихильники фантастики з усього світу відзначають день народження найвідомішого чаклуна сучасності Гаррі Поттера та його авторка Джоан Роулінг.

Джоан була Герміоною і жила поряд з Забороненим лісом

Майбутня літераторка народилася у простій, незаможній сім’ї. Її батьки познайомилися на славнозвісному вокзалі Кінгс-Крос, де розпочав свій шлях у світ магії Гаррі. Їхній роман був блискавичним. І у березні наступного року молоді люди одружилися. А вже 31 липня 1965 року народилася Джоан.

Батьки дівчинки дуже хотіли сина. Відтак, з дитинства донці жилося не солодко. Її навіть вдягали у одяг хлопчачих кольорів і коротко стригли. Через два роки у Роулингів народилася друга донька.

Коли Джоан було 9 років, сім’я переїхала у сусіднє передмістя міста Чепстоу. Їхній будинок впирався в ліс. Маленька Джо там часто прогулювалася. Дівчинці здавалося, що серед дерев живуть казкові та містичні істоти. Згодом, саме це місце вона описала у серії романів. В книзі він отримав назву Заборонений ліс. Недалеко було старе кладовище. А сам будинок Роулингів був схожий на хатинку з казки. Споглядаючи на це, дівчинка придумувала різні історії. Першою слухачкою розповідей письменниці стала сестра.

Вчилася Джо добре. Згодом вона зізналася, що Герміона – це вона у дитинстві. Дівчинка не вирізнялася особливими талантами, хоча у її уяві бушував величезний фантастичний світ. Паралельно з навчанням сестри Роулінг працювали – прибирали у місцевій церкві.

Після школи Джо мріяла поступили у Оксфорд. Але провалила екзамени і пішла вчитися у Ексетерский університет на філологічну спеціальність. Згодом, деякий час працювала секретарем.

Джоан з мамою та сестрою

Від життєвої драми врятував вигаданий світ

Сюжет «Гаррі Поттера» Роулінг почала складати ще у 1990 році. Поїзд, у якому їхала жінка затримувався. І раптом, як заявляє письменниця, нізвідки у голові почали з’являтися картинки, на яких хлопчик у окулярах їхав у школу магії. Тоді Джоан посоромилась попросити у сусідів ручку та блокнот, аби все запитати. Відтак, дуже закрутила сюжет. А прийшовши додому Джо почала творити. Проте, цей текст не увійшов у роман.

Тоді, на історію про хлопчика, який вижив завдяки безмежній любові матері, її надихнула жахлива трагедія у власній сім’ї.

Джоан була ще дитиною, коли у мами діагностували розсіяний склероз. Енн помирала довго і тяжко. Жінка відійшла, коли доньці було 25 років. Ця біда ще більше ускладнила стосунки майбутньої письменниці з батьком. Дівчинкою, Джо боялася тата, але понад усе прогнула заслужити його похвалу. Однак, все що робила донька, батько не цінив. Після смерті матері їхні стосунки повністю зіпсувалися. Батько і донька не спілкуються донині.

Життя з тираном-чоловіком

Після смерті мами у Англії Джо більше нічого не тримало. В одній із газет вона знайшла оголошення про прийом на роботу. Відправилася у Португалію викладати англійську мову. Ввечері жінка працювала, а вдень писала книгу. Саме там познайомилася з Жоржем Арантусом. Він працював тележурналістом. Дуже швидко між ними спалахнув роман. Перша вагітність Джо закінчилася викиднем. Після другої вагітності закохані побралися. А в липні 1993 року народилася їхня донька. Та пара прожила разом трохи більше року і розлучилася.

Говорили, що суджений не раз бив кохану. В останню ніч чоловік вигнав її з дому з дитиною на руках. Джо нічого не залишалося, як повернутися у Британію до сестри. Колишній чоловік ще довго її переслідувати. Втекти від деспота допоміг тільки суд.

Джоан Роулінг з першим чоловіком

Одну з найвідоміших історій світу ігнорували усі видавництва

Саме тоді вона усвідомила, наскільки глибоко нещасною почувається. Їй було ні на що жити та чим харчуватися. В період страшної депресії вона вигадала дементорів.

Єдиним світлим промінцем була донька Джесіка. Дівчинка добре спала після прогулянок. І доки дитина дрімала у колясці, Джо заходила у кафе та писала роман.

В 1995 була готова перша книга про хлопчика та школу магії. Пишучи історію, авторка запевняла себе: найстрашніше, що може статися – її роботу просто не опублікують. Коли 12 різних видавництв відхилили прохання Джоан про публікацію, жінка не здалася. Лише у 1997 році історією зацікавилася одна маленька лондонська друкарня. Власник дав почитати роман своїй доньці і та з захопленням вимагала продовження. Тим не менше чоловік не вірив у успіх книги. Та вже наступного року авторка отримала замовлення на продовження сюжету. Варто зазначити, що після успіху роману, до Роулінг летіли пропозиції від найуспішніших видавців. Проте, вона залишися вірна лондонській друкарні «Bloomsbury».

11 січня 2007 закінчилася 17-річна робота над історією про «хлопчика, який вижив». Довгий час вона роздумувала над фіналом і смертю Гаррі. Але авторка не змогла поступити так жорстоко зі своїм героєм та фанатами.

З року в рік її книга побила всі рекорди продажу. Про хлопчика зі шрамом зняли серію фільмів. А бренд «Гаррі Поттер» став одним з найвідоміших у світі.

Після успіху дитячих книг авторка видала ще декілька романів. Серед них серія про Кормора Страйке та «Несподівана вакансія». Однак, цим роботам не вдалося здобути всесвітню популярність.

Чоловік Роулінг страждає від замкнутості дружини

Після виходу останньої частини Поттера, жінка не хотіла працювати над новою кригою про магію. Але історія не давала їй спокою. В голові  постійно виникали картинки того, що станеться у майбутньому з героями.

2016 рік став святом для прихильників Гаррі. П’єса «Прокляте дитя» та фільм за сценарієм письменниці «Фантастичні звірі і де їх шукати» знову повели фанатів у магічний світ. Варто зазначити, квитки на спектакль розкупили на декілька років уперед.

В 2001 році жінка одружилася вдруге. Її обранцем став лікар Нейл Мюррей, молодший від неї на 6 років. У пари народилося двоє дітей. Чоловік якось зізнався, що жити з письменницею не просто. Джоан часто замикається в собі та намагається самотужки вирішувати усі проблеми. Та це не заважає йому до безтями кохати дружину. Нейл супроводжує Джо на всіх заходах та презентаціях.

Про свої багатомільйонні статки жінка відмовчується. За одним із рейтингів Роулінг входить у 1000 найбагатших людей світу. Але її рахунок значно біднішає через кошти, які вона віддає на благодійність.

Одна з фанаток роману потрапила на його сторінки

В побутовому житті жінка сильно не витрачається. Дозволяє собі дорогі подарунки на Різдво та купує якісні туфлі. Щодо всього іншого – живе скромно. Спочатку, позичала та давала гроші кожному, хто просив допомоги. Але згодом зрозуміла, що принесе більше користі відкривши власний фонд. В ньому допомагають тим, хто хворіє розсіяним склерозом, матерям одиночкам та неблагополучним сім’ям. Загалом фонд Роулінг – допомагає владнати ті біди, які колись пережила сама авторка. Але на її пошту все одно щотижнево приходить більше тисячі листів, які жінка намагається перечитати. В одних конвертах фанати дякують за гарну роботу. В інших благодійні організації просять профінансувати їх.

Якось, до Роулінг звернулася дівчинка, якій через прогресуючу хворобу залишилася жити декілька місяців. Дитина хотіла дізнатися, які пригоди чекають на Гаррі у наступних книгах (на той час вийшло тільки три романи). Тоді Джоан коротко описала майбутній сюжет. А в четвертому романі, одна з першокурсниць, яка вступила на Гріфіндор, носила ім’я фанатки. Жаль, що дівчинка не дожила до виходу книги у друк і не побачила на себе на сторінках.

Джоан з другим чоловіком

Ера Гаррі Поттера звершилася

Джо з дитинства хотіла бути письменницею. Вона мріяла писати та дарувати свої роботи людству. Однак, не врахувала іншої сторони – слави. Про те, що люди ритимуться у її смітнику (в буквальному значені), проситимуть у старих друзів викласти брудну інформацію за гроші та переслідуватимуть, де б вона не була.

Не в захваті письменниця і від масштабних презентацій. Їй подобається розмовляти з читачами, чути їхню думку про книгу. Але весь цей шум та публічність втомлюють. Незважаючи на те, що її персонажа знає кожний другий школяр, Джо не вважає себе зіркою.

Історія про Гаррі Поттера, як вважає авторка, – завершилася. Проте, фанати надіються, що письменниця ще здивує їх продовженням.

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Знаменитості, шоу-бізнес, джоан роулінг, гаррі поттер
В тему