7 Грудня 2017
Новини

Сьогодні Катерини – свято дівочої долі: що можна і не можна робити

Сьогодні Катерини – свято дівочої долі: що можна і не можна робити

День ангела святої Катерини, який відзначають 7 грудня, вважається святом дівочої долі. Цього дня дівчата ставлять свічки перед образами святої, а ввечері ворожать на свою долю.

І, незважаючи на те, що доля самої великомучениці склалася не найкращим чином, вона все одно вважається покровителькою щасливого шлюбу.

Трішки історії

Катерина народилася в заможній родині в другій половині III століття в Олександрії. Дівчина отримала якісну освіту й була неймовірно гарною.  Її руки просили чоловіки з найзнатніших сімей, але вона відмовила кожному з них, сказавши, що стане дружиною лише того, хто перевершить її красу, розум, багатство.

Мати Катерини була таємною християнкою і повела дівчину до свого духовного наставника. Той сказав, що знає чоловіка, який перевершує Катерину в усьому. Це був Образ Нареченого Небесного, який і відкрив дівчині святу істину.

Через якийсь час Катерина прийняла обряд Хрещення і вирішила зберігати невинність. У сні їй явилася Пресвята Богородиця з Немовлям, а Господь ласкаво дивився на неї і надів на руку перстень, заручивши Катерину собі. Коли видіння скінчилося, на пальці Катерина побачила обручку.

Але ця історія не обійшлася без трагедії. Одного разу в Олександрію на язичницьке свято приїхав імператор Максимін. Він спалював усіх, хто сповідував християнство. Катерина пішла до імператора і призналася, що вірить у  Христа, а не в язичницьких богів. Дівчину не відразу піддали тортурам, оскільки її врода та розум сподобались імператору. Він скликав кращих мудреців імперії, щоб довести Катерині всю переконливість язичницької мудрості. Проте сталося все навпаки – мудреці увірували в Христа, за що були спалені, а Максимін після невдалих спроб спокусити Катерину багатством і славою наказав стратити її.

Мощі святої Катерини спочивають в монастирі її імені на горі Синай в Єгипті. Сьогодні монастир це великий духовний центр, в якому знаходиться стародавній архів і велика бібліотека стародруків та церковних раритетів. Також вважається, що Свята Катерина є покровителькою вчителів, освічених людей та науковців.

Традиції:

Цього дня молодь влаштовувала гуляння, але без особливих веселощів через те, що тривав Різдвяний піст. Тому заборонялися танці.

Хлопці на Катерини молилися, щоб Бог дав їм гарну дружину: ласкаву, красиву і працьовиту.

Дівчата ворожили не тільки на майбутнього судженого, але і на свою долю в цілому.

На Катерини дівчата носили «пожертву тополі» - накидали на гілки спеціально шиту хустку, щоб вдовою не лишилася.

Прикмети:

Ясна погода на Катерину – буде морозна зима.

Тепла погода – морози вдарять лише на Варварин день (після 17 грудня).

Відлига і туман 7 грудня віщують морози через 10 днів.

Кола довкруг місяця передвіщають мороз.

Маленькі зірки на небі є прикметою того, що скоро буде снігопад.

Як на Катерину холодно, то буде голодно.

Що не можна робити цього дня:

Працювати на землі чи важко фізично – будувати, ремонтувати і шити.

Танцювати в День святої Катерини заборонено постом.

На Катерини жінки, дівчата не затоплювали печі, «щоб їхнє життя не курилося».

Що можна робити цього дня:

Стіл можна накривати лише з дозволених страв, а це насамперед каші та борщ, а також різні бобові. Відмовитися від м’ясного.

Можна гадати, і цим займалися практично всі – і дівчата, і юнаки. Найпоширенішим способом було вирвати вишневу гілку і поставити її у вазу до Різдва. Якщо вона розпускалася – це означало, що шлюб буде дуже вдалим і щасливим.

Відомі особи з ім’ям Катерина:

• Свята Катерина Александрійська;

• Свята Катерина Сієнська;

• Катерина I;

• Катерина II;

• Катерина де Медічі;

• Катерина Арагонська.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали