6 Листопада 2017
Новини

Офшорні таємниці фірми президента

Офшорні таємниці фірми президента

Глобальне журналістське розслідування офшорних таємниць впливових людей сьогодення продовжує обростати шокуючими подробицями. Зокрема, у фактах розслідування випливає і підприємство Roshen Петра Порошенка. Про це повідомляє видання ТСН.

Зокрема дані розслідування свідчать, що офшорні підприємства Roshen були засновані не для передачі в «сліпий траст», а для зменшення обсягів податків.

Офшори мали бути створені на острові Мен, але юристи компанії Appleby із цього острова прийняли рішення не співпрацювати із «Рошеном» через надто високі ризики. У підсумку представникам фірми Рошен було відмовлено у співпраці. Наразі українським «Рошен» і далі володіє нідерландська компанія.

Як виявилося, саме юристи української фірми «Авеллум», котра працює в інтересах Петра Порошенка, зверталися до компанії Appleby на острові Мен за допомогою в створенні офшору. Усі ці дані випливають із масштабного розслідування під назвою «Документи райських островів».

Цікаво, що одразу після процесу інавгурації президента у 2014 році юристи «Авеллум» звернулися до Appleby із таким листом: «Справа надзвичайно делікатна. Ім'я клієнта – Петро Порошенко. Ми працюємо над реструктуризацією його кондитерського бізнесу (Рошен). Для отримання доступу до міжнародних ринків, ми збираємося побудувати нову холдингову компанію групи в Люксембурзі. Під ним буде голландський субхолдинг, який буде мати всі управлінські компанії. З податковими цілями над люксембурзькою компанією буде кіпрська фірма. Вона буде володіти офшорною компанією – острів Мен також може підійти... вона буде володіти акціями і отримувати дивіденди. Продаж акцій в певний момент можливий (якщо інвестор запропонує гарну ціну)», – йдеться в листі.

Після відмови юристів із острова Мен,  юристи, котрі представляють інтереси Порошенко, вирішили звернутися за допомогою в створенні офшору до панамської фірми Mossack Fonseca. Вона допомогла створити заплановану структуру, а потім стала об'єктом гучного офшорного скандалу.

 «Нові документи, які «Слідство.Інфо» отримало як партнер міжнародної мережі журналістів, ставлять під сумнів слова президента. Судячи з усього, офшорні фірми створювалися саме для уникнення податків у разі продажу або отримання будь-якого доходу», – йдеться в розслідуванні.

За даними журналістів, українським «Рошен» продовжує володіти нідерландська компанія, а сам Порошенко наполягає, що так треба для передачі корпорації в сліпий траст. Однак київський юрист Богдан Боровик вважає, що тут не йшлося про траст. «Вона потрібна, швидше за все, якщо планується продаж. Тобто для оптимізації доходів від продажів. Для самого трасту вибудовувати всі ці три компанії я не бачу необхідності», – розповів Боровик.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему