Сьогодні, 08:56
Новини

Загибель у полоні журналістки Вікторії Рощиної підтвердили росіяни

Загибель у полоні журналістки Вікторії Рощиної підтвердили росіяни

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що у нього є офіційне документальне підтвердження від російської сторони про смерть журналістки Вікторії Рощиної

Про це він повідомив у своєму Telegram-каналі.

За його словами, причини смерті Вікторії Рощиної у російській неволі невідомі. Лубінець зазначив, що повідомив ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста, щоб вони зафіксували факт смерті цивільної людини, яку незаконно утримувала рф.

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко повідомляв, що Вікторію Рощину готували до обміну: «Те, що її переводили з Таганрога до москви, — це був етап її підготовки до звільнення».

Нагадаємо, раніше про смерть журналістки дізнався її батько, однак тоді інформацію, отриману від росіян, ще перевіряли.

Вікторія Рощина зникла 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованих територіях. У травні 2024 року росія вперше підтвердила, що утримує її в полоні.

У березні 2022 року Вікторію Рощину також затримували силовики ФСБ рф, коли вона готувала матеріали про воєнні дії в Запорізькій та Донецькій областях. Рощина планувала поїхати аж до Маріуполя, аби розповісти про те, що насправді відбувається в місті, яке щодня обстрілювали російські війська.

Її утримували 10 днів, але згодом звільнили з полону. Відтоді вона продовжувала працювати журналісткою на підконтрольній українському уряду території.

Вікторія Рощина працювала на hromadske, а потім публікувалася в «Українській правді» та «Радіо Свобода». У 2022-му вона отримала нагороду Міжнародного жіночого медійного фонду «За мужність у журналістиці».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: полон, журналісти, війна з Росією, смерть
В тему