22 Серпня 2024
Новини

Чому щодо упц мп можуть не застосовувати новий закон

Чому щодо упц мп можуть не застосовувати новий закон

Новий закон щодо Української православної церкви можуть не застосовувати, якщо керівництво опублікує листи, які підтверджують вихід зі складу Синоду рпц.

Також вони мають поставити до відома про це помісні православні церкви. Про це hromadske повідомив голова Державної служби з питань етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) Віктор Єленський.

Він нагадав, що на початку 2023 року фахівці ДЕСС вивчали статут упц мп на наявність церковно-канонічного зв’язку з московським патріархатом. Тоді це робили на вимогу рішення РНБО. Висновок — упц мп лишається частиною рпц.

«Коли встановлюється зв'язок, то встановлюється, у чому він полягає. От є Українська православна церква. Її предстоятель є членом священного Синоду російської православної церкви, керівного органу рпц між соборами… Якщо керівник із певної релігійної організації входить до керівного складу іншої релігійної організації, то, очевидно, який зв'язок між ними», — зазначив Єленський.

Також він зауважив, що єпископи Української православної церкви є членами єпископату російської православної церкви, є членами синодальних комісій.

«Все, що треба Українській православній церкві, щоб до неї не застосовувався цей закон, — це оприлюднити листи, в яких вони виходять зі складу Синоду російської церкви та всіх керівних органів, і в яких вони ставлять до відома помісні православні церкви, що вони не є частиною рпц», — вважає посадовець.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: закон, упц мп, війна з Росією
В тему