30 Жовтня 2017
Новини

В Україні призов до армії з вулиці зроблять нормою?

В Україні призов до армії з вулиці зроблять нормою?

Дводенна рейв-вечірка в нічному клубі Jugendhub в столиці України  на вихідних закінчилася не зовсім звичайно. Прямо з танцполу співробітники поліції доставили 32 особи в пункт збору призовників для підготовки до відправки на строкову службу.

Затримані розповідають, що всім веліли лягти обличчям в підлогу, а при найменшому русі били ногами і кийками. У Міноборони зазначають, що це спланована з Нацполіцією операція... з виконання плану набору призовників.
 

"Били палицями і ногами"
«У момент захоплення мене дивом не було в клубі. Я стояв у дворику неподалік, коли помітив дві поліцейські машини і білий автобус між ними, які різко звернули у напрямку до клубу. З автобуса з криками «Стояти!» почали вилітати люди в балаклавах, зіштовхуючи і укладаючи на землю всіх, хто стояв біля входу. Дивом мене не чіпали», – розповідає очевидець Микола.

У самому клубі на момент облави перебували 200 осіб, всім веліли лягти на підлогу обличчям вниз, а дівчатам – стати на коліна. «Все дійство супроводжувалося погрозами і нецензурними словами. Били кийком, били в обличчя, били ногами при найменшому русі або питанні, потім обшукували», – цитує одного із затриманих, який зараз знаходиться на призовному пункті на ДВРЗ, адвокат Масі Наєм.

Всього, за словами адвоката Ксенії Проконової, яка веде цю справу, в пункті збору призовників досі знаходяться 10 осіб, ще 22 відпустили під розписку із зобов'язанням пройти медогляд пізніше. «Десятеро осіб продовжують утримувати на ДВРЗ і змушують проходити медогляд. Ніяких повісток молоді люди не отримували», – зазначає Проконова.
 

Міноборони: варіантів немає
У Міноборони не бачать нічого страшного в таких діях. Як трохи пізніше пояснили в Київському військкоматі, у них недобір призовників і осіння призовна кампанія на межі зриву, тому вони змушені були звернутися по допомогу до органів поліції.

«За результатами двох-трьох етапів оповіщення поштою і через ЖЕКи до призовних дільниць з'явилися тільки 3,95% призовників. З метою недопущення зриву виконання наказу президента «Про призов на строкову службу в 2017 році», під керівництвом заступників мера Києва було прийнято рішення відшукати, затримати і доставити до військкоматів осіб, які ухиляються від служби», – зазначили у відомстві.

При цьому, як зазначає Проконова, в Міноборони тепер вважають, що неважливо, отримувала людина повістку чи ні. «Зараз представники військкомату аргументують свою позицію тим, що якщо призов оголошений, то будь-яка людина, що потрапляє під нього, зобов'язана сама з'явитися, незалежно від того, чи отримувала вона повістку, чи ні», – каже Проконова.

Судяться з військкоматом
Тим часом, як відзначають адвокати, незважаючи на численні порушення прав людини, юнакам, які були затримані як особи, які ухиляються від призову, все-таки доведеться пройти медкомісію і в разі успішного проходження – віддати борг Батьківщині. «Законом передбачено, що якщо людина перебуває в розшуку і на те є відповідне рішення суду, органи Нацполіції, за дорученням військкоматів, мають повне право її затримати. Зрозуміло, що в цьому випадку затримання було проведено з порушеннями, і адвокати потерпілих будуть його оскаржувати, але, з іншого боку, є військовий обов'язок. Тому питання тут можуть бути тільки до виконавців», – зазначив адвокат Сергій Войченко.

Цікаво, що в Єдиному реєстрі судових рішень є маса позовів проти військкоматів Києва, зокрема, Шевченківського, в яких громадяни звинувачують представників військового комісаріату в примусі до проходження медоглядів. Але, в основному, рішення судів – на користь військкомату.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему