13 Липня 2024
Новини

Найголовніші новини 12 ЛИПНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 12 ЛИПНЯ 2024 РОКУ

Триває 870 доба широкомасштабного вторгнення російської федерації на територію України.

  • росія продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • Увечері 11 липня окупанти атакували із літаків стратегічної авіації 5-ма крилатими ракетами повітряного базування типу Х-101, а протягом ночі – 19-ма ударними БпЛА типу "Shahed-131/136" та безпілотниками невстановленого типу. Основний напрямок удару – Старокостянтинів.

Усі ракети вдалося збити у Хмельницькій, Сумській та Черкаській областях.

Також протиповітряна оборона збила 11 "шахедів" та безпілотників невстановленого типу у Миколаївській, Київській, Вінницькій, Хмельницькій, Херсонській та Сумській областях.

Решта вісім безпілотників, за даними Повітряних сил, були втрачені локаційно. Військові припускають, що з метою перевантаження протиповітряної оборони армія рф використовує імітатори ударних БпЛА.

  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.00 від початку доби відбулося 94 бойових зіткнення. Найбільша кількість боєзіткнень відбулась на Покровському напрямку.

Ситуація в районах ведення бойових дій та на лінії бойового зіткнення є напруженою та складною, проте Сили оборони України роблять все можливе для недопущення здійснення планів ворога та знищення його особового складу і техніки.

 

Станом на ранок 12 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 556 650 (+1 030) осіб,
  • танків − 8 191 (+9) од,
  • бойових броньованих машин − 15 755 (+23) од,
  • артилерійських систем − 15 158 (+48) од,
  • РСЗВ − 1 119 (+0) од,
  • засобів ППО − 888 (+2) од,
  • літаків − 361 (+0) од,
  • гелікоптерів − 326 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 12 035 (+26) од,
  • крилатих ракет − 2 397 (+5) од,
  • кораблів/катерів − 28 (+0) од,
  • підводних човнів − 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 20 409 (+84) од,
  • спеціальної техніки − 2 543 (+8) од.

 

  • У маріупольській мерії повідомили про вибухи у місті. Місцеві жителі відзначили роботу російської ППО, вибухи було чутно у Приморському районі.

Також повідомили про звуки вибухів за містом. За попередньою інформацією, можливий приліт стався в районі маріупольського аеропорту.

Аналітики з телеграм-групи «КіберБорошно» показали супутниковий знімок, на якому біля аеродрому видно системи ППО росії. Росіяни розмістили там зенітні ракетні комплекси С-300В, які могли бути уражені сьогодні.

  • Британська розвідка зазначає, що середньодобові втрати росії − убитими й пораненими − у травні та червні значно зросли і сягнули найбільших значень за весь час її загарбницької війни проти України.

За даними відомства, у травні росія щодня втрачала убитими й пораненими 1 262 осіб, а у червні – 1 163 відповідно, що є її максимальними середньодобовими показниками втрат за весь час війни.

Розвідка підкреслює, що загалом за останні два місяці рф ймовірно втратила вбитими й пораненими понад 70 тисяч військовослужбовців.

Аналітики пов’язують зростання втрат з відкриттям рф нового фронту в Харківській області, у той час як країна-агресорка зберігала попередні темпи наступальних операцій уздовж решти фронту.

Розвідка Британії акцентує, що хоч окупанти і збільшили тиск на фронті, але ефективна українська оборона та проблеми з підготовкою російських військових "зменшують здатність рф використовувати будь-які технічні успіхи попри спроби ще більше розтягнути лінію фронту".

Аналітики прогнозують, що протягом наступних двох місяців середня кількість російських втрат теж перевищуватиме тисячу осіб на день, оскільки росія продовжує намагатися захопити українські позиції масованими наступальними діями.

  • Агент партизанського руху "Атеш" виявив чотири великі десантні кораблі, які мінують вхід до гавані біля Новоросійського морського порту в Краснодарському краї.

За словами партизана, кораблі проводять мінування входу в гавань малими мінами якірного типу.

«Через страх повного знищення Чорноморського флоту українськими морськими дронами росіяни вже дісталися і до укріплення Новоросійського морського порту. Звичайно, малоймовірно, що це їм допоможе».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Аграрії усіх регіонів України уже намолотили понад 8,3 млн тонн зерна з площі більш як 2,4 млн га.

Аграрії всіх областей збирають ранні зернові культури. Пшениці намолочено 5,7 млн тонн з площі 1 508,9 тис. га, ячменю - 2,4 млн т з площі 642,3 тис. га, гороху – 260,9 тис. т з площі 127,3 тис. га.

Крім того, всі області приступили до збирання ріпаку та сої. На Херсонщині розпочали збір проса.

Загалом в Україні обмолочено 2 781, 25 тис. га зернових і олійних, намолочено 9,5 млн т нового врожаю.

Серед лідерів по збиранню зернових аграрії Миколаївської, Одеської та Дніпропетровської областей.

  • За оцінками Міністерства економіки, за перше півріччя 2024 року ВВП України зріс близько на 4,1% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року

«Протягом червня економіка функціонувала в складних умовах відключень електроенергії, що послабляло економічну активність як підприємств, так і споживачів. Проте, завдяки високому рівню адаптивності до складних умов і досвіду реагування на такі виклики, українська економіка продовжила зростання».

Серед факторів, які сприяли зростанню економіки, також є високі темпи експорту продукції гірничо-металургійного комплексу та ранній початок збору врожаю озимих культур.

Також до позитивних чинників відносять стабільну роботу Українського морського коридору та можливості окремих підприємств забезпечувати собі стабільний доступ до електроенергії завдяки прямому імпорту.

  • Генеральний прокурор України Андрій Костін звернувся до Міжнародного кримінального суду із закликом притягнути росію до відповідальності за ракетний удар по дитячій лікарні "Охматдит".

«Заради міжнародного правосуддя такі справи, як навмисний напад на найбільшу дитячу лікарню в Києві, варто передати на розгляд МКС».

Генпрокурор заявив: якщо МКС візьметься за вивчення удару, це може допомогти встановити модель нападів, які показують, що рф скоює злочини проти людства в Україні.

Прокуратура МКС заявила, що одна з її груп відвідала місце удару по лікарні "Охматдит". Хоча суд публічно не коментує, які звинувачення він розслідує, він попередив, що кожен, кого вважатимуть відповідальним за напад на цивільні об'єкти, може бути притягнутий до відповідальності.

  • "Охматдит" наступного тижня планує визначити будівельну компанію, яка ліквідує наслідків ракетної атаки і почне відновлення лікарні, від благодійників надійшло вже близько 800 млн грн.

Клініка і МОЗ починають розробляти технічне завдання для проєктування нового корпусу, який буде побудований на місці повністю зруйнованого.

За попередніми оцінками, клініка потребуватиме заміни обладнання на суму близько 360-400 млн грн. Від компаній-виробників обладнання вже надходять запити щодо його постачання.  

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • росія і безпосередньо путін втрачають довіру в «дружніх» країнах, цей рівень обвалився до багаторічних мінімумів.

Антизахідна риторика путіна та апеляції до країн Глобального Півдня із закликом разом збудувати «багатополярний» світ не викликали ентузіазму у жителів країн, які Кремль називає «дружніми».

У державах Латинської Америки, а також у ключових країнах – торгових партнерах росії – Індії та Туреччини – рівень довіри громадян до кремлівського диктатора у 2024 році опустився до багаторічних мінімумів, показало опитування Pew Research Сenter.

Рівень довіри до путіна в Туреччині, яку сам президент називав «найнадійнішим партнером» росії, впав на 7-річне «дно».

Повноцінної піар-катастрофи путін зазнав у Латинській Америці, яку закликав боротися із «колоніалізмом» Заходу. У Бразилії та Чилі рівень довіри до путіна обвалився до мінімумів за весь час досліджень (з 2007 року) — 10% та 12% відповідно. У Колумбії про довіру до російського президента заявили 18% респондентів, що стало найгіршим результатом за 10 років. У Мексиці рейтинг путіна за рік знизився на 1 процентний пункт, до 24% - найгіршого результату з 2018 року.

Лише у двох із 20 країнах Глобального Півдня, охоплених дослідженням Pew, більше половини громадян висловили довіру до путіна у глобальних справах: це Малайзія (61%) та Філіппіни (59%).

У БРІКС ПАР, яку путін називає «стратегічним партнером», рівень довіри до російського президента другий рік поспіль тримається на найнижчій позначці з 2014 року — 30%. В іншій африканській країні, Гані, рейтинг путіна впав до мінімуму за всю історію — 33%, згідно з опитуванням Pew.

Загалом 65% людей у 35 країнах, де проводилося дослідження, негативно оцінюють росію. При цьому ставлення до путіна трохи гірше, ніж загалом до країни: 73% не вірять, що він здатний правильно діяти у міжнародних справах.

  • Російська пропаганда не вигадала нічого кращого, як розповісти, що СБУ у 2024 році хоче здійснити теракт на авіаносці «Адмірал Кузнєцов».

І це при тому, що цей єдиний російський авіаносець навіть самі росіяни часто називають посміховищем ВМС, адже він уже 7 років стоїть у ремонті, потопив док, у якому ремонтувався, а під час ремонту декілька разів горів.

Експерти кажуть, що після ремонту, швидше за все, корабель вирушить на металобрухт.

В українських спецслужб однозначно є більш привабливі цілі, а от за цією історією з нібито терактом військове командування ВМФ може намагатися сховати черговий розпил бюджетних коштів, зваливши все на українців. 

  • У російському Підмосков'ї розбився пасажирський літак Sukhoi Superjet 100. На борту перебували тільки 3 члени екіпажу - всі вони загинули.

Катастрофа сталася під час виконання тестового польоту. Лайнер належить "Газпром-Авіа".

За даними з російських ресурсів, перед падінням лайнер намагався здійснити посадку.

Ця катастрофа, як і багато інших упродовж останніх двох років – найкраще підтвердження катастрофічного стану російської цивільної авіації після запровадження світом санкцій.

Експерти галузі вже давно прогнозують, що незабаром рф взагалі може залишитися без авіаперевезень, оскільки наявні літаки вже відпрацьовують свій ресурс. Через запроваджені санкції нові лайнери купити неможливо, як і запчастини до них, тому деякі літаки розбирають на запчастини.

  • Вранці 12 липня користувачі YouTube у росії відчули труднощі через зниження швидкості та якості відео, що переглядаються. Офіційно це пояснили нібито навантаженням на застаріле обладнання, яке американська компанія не оновлює вже 2,5 роки через санкції.

При цьому раніше різні джерела, зокрема депутати Держдуми, згадували, що уповільнення Ютуба може стати проміжним етапом у його майбутньому блокуванні. Складнощі з використанням сервісу мають мотивувати користувачів переходити на російські аналоги.

Одним зі створених аналогів став сервіс «Платформа», який увімкнув цензуру відразу після запуску. Російський клон відеохостингу видаляє «неправильні» відео про війну та просуває ролики, які вихваляють путіна.

Деякі ЗМІ пишуть, що «уповільнення» відбувається саме з ініціативи влади, а історія про застаріле обладнання — це перекладання відповідальності та прикриття реальних причин.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У Вашингтоні лідери України, США, ще 21 держави НАТО, а також ЄС та Японії підписали "Український компакт" (Ukraine Compact) – багатосторонній документ, що містить зобов’язання щодо підтримки України.

Документ ставить за мету "прискорення колективних зусиль із задоволення всеосяжних потреб України у сфері безпеки". У ньому держави-підписанти зобов'язуються виконувати свої зобов'язання за двосторонніми безпековими договорами, а саме:

1) Підтримувати нагальні потреби України у сфері оборони та безпеки, у тому числі шляхом продовження надання допомоги у сфері безпеки та навчання, сучасної військової техніки, а також оборонної промисловості;

2) Прискорити зусилля з розбудови майбутніх ЗСУ;

3) У разі майбутнього збройного нападу росії на Україну після завершення нинішніх бойових дій, швидко і колективно зібратися на найвищому рівні для визначення відповідних наступних кроків на підтримку України, включаючи надання швидкої і сталої допомоги у сфері безпеки та накладення на росію економічних та інших штрафів.

Договір є відкритим для приєднання інших держав. І буде діяти паралельно з просуванням України до вступу в ЄС і НАТО.

«Цей Український договір, який ми формуємо, виводить наші відносини на новий рівень. Це значне досягнення для України й усіх нас», - зазначив Президент України Володимир Зеленський.

Він також додав, що минулого року на саміті НАТО у Вільнюсі ми здійснили дуже сильний крок, ухваливши декларацію G7 щодо безпеки для України: «Ми не гаяли часу, і тепер у нас є надійна архітектура гарантій безпеки».

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що в НАТО ідентифікують масштабну скоординовану гібридну кампанію, яку росія розпочала одночасно проти низки членів Альянсу.

«Ми бачимо кампанію, організовану спецслужбами рф, і спрямовану проти союзників у різних частинах Альянсу. Мета цієї кампанії – залякування союзників, щоби вони не допомагали Україні».

Столтенберг зауважив, що він вважає ці дії рф неуспішними: «Дії союзників у останні місяці засвідчили, що вони не піддаються залякуванню».

Він нагадав, що в останні місяці союзники підвищують підтримку України, надають більше допомоги, «і навіть на цьому саміті був схвалений пакет довгострокової підтримки для України».

«Отже, хоч ми і фіксуємо спроби росії перервати нашу підтримку – але ми також бачимо, що ефект протилежний».

  • Уряд Австралії надасть Україні ще $250 мільйонів військової підтримки — це найбільша допомога від цієї країни з моменту вторгнення рф.

Пакет включає в себе керовані ракети і ракети ППО, протитанкову зброю, боєприпаси і партію взуття.

Загальна вартість підтримки Австралії для українських військових сягає 1,1 мільярда доларів.

«Це не останній пакет, про який ми оголошуємо. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну стільки, скільки потрібно, щоб Україна врегулювала цей конфлікт на власних умовах».

  • Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію щодо безпеки і захищеності українських ядерних об'єктів, зокрема і Запорізької АЕС, яку ініціювала Україна.

Президент Володимир Зеленський назвав таким крок «важливим для відновлення поваги до Статуту ООН та міжнародного права».

Резолюція наголошує на необхідності демілітаризації та деокупації Запорізької АЕС у зв'язку з невиконанням росією резолюцій керівних органів МАГАТЕ.

«Це голосування є продовженням дискусій і рішень, ухвалених на першому Саміті миру, де пункт перший Формули миру "Радіаційна та ядерна безпека" був одним з ключових питань», - наголосив глава держави.

  • Канада оголосила про виділення 389 мільйонів канадських доларів (понад 280 млн доларів США) на навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Ці кошти будуть також спрямовані на забезпечення критично важливого обладнання для безпечної експлуатації Україною винищувачів F-16.

В офісі Трюдо також розкрили вміст раніше оголошеного пакета військової допомоги Україні:

«Це включає майже 444 млн для Міністерства оборони Канади на підтримку витрат на військову техніку, допомогу й навчання ЗСУ, а також понад 56 млн для Цільового фонду Комплексного пакета допомоги НАТО для України, щоб допомогти відновити український сектор безпеки й оборони та сприяти переходу України до повної оперативної сумісності з НАТО».

  • «Укроборонпром» та американська компанія Northrop Grumman підписали угоду щодо створення нового виробництва боєприпасів середнього калібру в Україні.

У Посольстві України в США Президент Володимир Зеленський провів зустріч із топменеджерами провідних американських оборонних компаній, під час якого підписав угоду.

Деталі не розголошуються, однак американська компанія випускає майже всю номенклатуру боєприпасів у діапазоні середнього калібру, зокрема, затребувані українською армією снаряди 25х137, 30х113, 30х173 та 35х228.

Northrop Grumman є лідером у виробництві озброєння, пропонуючи сучасні рішення у сфері бронебійних боєприпасів, а також програмованих снарядів повітряного підриву.

  • Завдяки внескам Люксембургу та Данії до ІТ-коаліції Україна отримала мережеве обладнання та допоміжні ліцензії на суму понад 2 мільйони євро.

Це обладнання посилить потужність центрів обробки даних та кіберзахисту Міністерства оборони та Збройних сил України.

Раніше ІТ-коаліція, очолювана Естонією та Люксембургом, передала Збройним силам України ноутбуки, монітори та інше комунікаційне обладнання вартістю 900 тисяч євро.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему