11 Липня 2024
Новини

Найголовніші новини 11 ЛИПНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 11 ЛИПНЯ 2024 РОКУ

Триває 869 день від початку широкомасштабного вторгнення армії рф в Україну.

  • росія продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • У ніч на 11 липня російські окупанти атакували Україну 2 балістичними ракетами "Іскандер-М" та 6 ударними БпЛА типу "Shahed-131/136".

Ракетами загарбники ударили по Сумщині. Їх запустили із Курської області рф. Дрони вилітали з району російського міста Приморсько-Ахтарськ.

Усі ворожі ударні БпЛА були збиті у Миколаївській, Хмельницькій, Львівській та Івано-Франківській областях. До бойової роботи залучались винищувальна авіація, зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил, розрахунки мобільних вогневих груп Сил оборони України.

  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.00 від початку доби загальна кількість ворожих наступальних та штурмових дій вже зросла до 62.

Окупанти не припиняють атакувати вздовж майже всієї лінії фронту.  

Найбільше боєзіткнень фіксується на Покровському напрямку. Водночас, тут, а також на Харківському напрямку, окупанти активно завдають авіаударів.

Підрозділи Сил оборони мужньо стримують ворожі спроби просування у глибину території України, завдають окупантам вогневого ураження та виснажують його по всій лінії фронту.

 

Станом на ранок 11 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 555 620 (+1 110) осіб,
  • танків − 8 182 (+2) од,
  • бойових броньованих машин − 15 732 (+17) од,
  • артилерійських систем − 15 110 (+59) од,
  • РСЗВ − 1 119 (+4) од,
  • засобів ППО − 886 (+3) од,
  • літаків − 361 (+0) од,
  • гелікоптерів − 326 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 12 009 (+36) од,
  • крилатих ракет − 2 392 (+3) од,
  • кораблів/катерів − 28 (+0) од,
  • підводних човнів − 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 20 325 (+56) од,
  • спеціальної техніки − 2 535 (+4) од.

 

  • Українські ЗМІ повідомляють, що після удару по дитячій лікарні "Охматдит" на українську військову розвідку вийшов російський льотчик і передав дані, по яких вдалося встановити 30 командирів важкої бомбардувальної авіаційної дивізії рф.

Льотчик написав, що шокований ударом по дитячій лікарні, тому вирішив передати українській стороні документи, які стосуються діяльності його військової частини, а також приватні фото командного складу 22-ї важкої бомбардувальної авіаційної дивізії.

Серед масиву інформації – документи з особових справ старшого офіцерського складу, персональні дані російських військовослужбовців та членів їхніх родин тощо.

Найбільшу цінність представляють грифовані документи 22-ї важкої бомбардувальної авіаційної дивізії.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Міністр оборони України Рустем Умєров інтерв'ю телеканалу Fox News заявив, що Україна має план у боротьбі з російською агресією, але потрібно більше зброї.

«Ми здатні й можемо перемогти. Ми маємо план. І ми заявляємо, що нам потрібно більше зброї. Нерішучість із наданням нам зброї, нерішучість із наданням нам дозволів і скасуванням заборон - це забирає час. Час дуже важливий, але ми можемо і здатні це зробити».

Коментуючи ракетний удар РФ по лікарні "Охматдит", Умєров сказав, що Україні потрібно більше ППО для захисту цивільної інфраструктури.

  • Головний суперник прем’єр-міністра Угорщини, лідер опозиційної партії "Тиса" Петер Мадяр приїхав до Києва та відвідав стіну пам’яті полеглих захисників України біля Михайлівського золотоверхого монастиря.

Мадяр після масованої ракетної атаки рф засудив удар по «Охматдиту», а потім оголосив збір гуманітарної допомоги та медичного обладнання та анонсував свою поїздку до Києва. Також він повідомив, що планує зустрітися з угорською громадою на Закарпатті.

  • В акваторії порту Рені Одеської області затримали іноземне морське судно, яке незаконно вивозило агропродукцію через закриті морські порти окупованого Криму, на нього накладено арешт.

У ході проведення на судні обшуку вилучено суднову документацію, систему "AIS", комп'ютер, документацію, видану окупаційною адміністрацією Севастопольського морського торговельного порту.

Капітану судна "USKO MFU", громадянину Азербайджану, повідомлено про підозру у порушенні порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу та передачі заарештованого судна в управління АРМА.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У росії половина вугільних підприємств стали збитковими. Частка таких підприємств перевищила 52%, експорт вугілля скоротився на 12%.

Згідно з даними Росстату, в січні-квітні 2024 року загальний прибуток російських вугільних компаній склав 14,3 мільярда рублів (162 млн дол.), що в 15 разів менше, ніж за аналогічний період минулого року.  

Падіння доходів пояснюється мінімальними цінами на експорт вугілля, які не зростають із квітня.  

Комісія з енергетики при Держраді рф вважає, що за підсумками 2024 року збитки російської вугільної галузі можуть становити 450 млрд рублів (5,1 млрд дол.).

  • Російське видання The Moscow Times повідомляє, що росіяни все менше можуть дозволити собі покупку автомобіля, доступність автомобілів у країні впала до історичного мінімуму.

Щоб накопичити на нову машину, середньостатистичному росіянину доведеться працювати майже 3,5 роки, нічого не витрачаючи. Зросли терміни накопичення і на вживані автомобілі: з 11 до 17 зарплат.

Також погіршилися умови автокредитування. Якщо у 2019 році середній платіж по кредиту становив 42% від зарплати, то у першому півріччі 2024 року – вже 63%, і це без урахування майбутнього підвищення процентних ставок.

  • Заступник глави МЗС країни-агресора Михайло Галузін заявив, що росія не братиме участі у другому Саміті миру.

Він назвав «тупиковою та ультимативною» «Формулу миру» Президента Володимира Зеленського і поскаржився на свідоме «ігнорування інших ініціатив» закінчення війни в Україні.

«У наявності черговий прояв шахрайства. Ми такі ультиматуми не сприймаємо і в подібних самітах брати участь не збираємося», - сказав заступник Лаврова.

Водночас інший заступник очільника російського МЗС учора заявив, що росія готова до переговорів з Україною. Зрозуміло, що маються на увазі ті вимоги, які раніше озвучував путін, і які абсолютно неприйнятні як для нашої держави, так і для світової спільноти, адже вони суперечать усім нормам міжнародного права.

Водночас сам факт того, що рф останнім часом буквально щотижня озвучує ідею готовності до перемовин, свідчить, що російська економіка летить у прірву від санкцій, і влада це чітко усвідомлює, тому намагається шукати виходи.

  • Центральний депозитарій цінних паперів у Казахстані закликав клієнтів вивести російські папери з країни. Вимога пов'язана з блокуючими санкціями США стосовно російського Національного розрахункового депозитарію (НРД).

Усього в депозитарії нараховується близько 140 найменувань паперів з префіксом RU. Це зобов'язання суверенного боргу, корпоративні облігації та акції.

Якщо клієнти не отримають доручення про виведення російських паперів до зазначеної дати, активи виявляться фактично замороженими на рахунках Центрального депозитарію Казахстану.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент США Джо Байден під час зустрічі з Володимиром Зеленським на полях саміту НАТО у Вашингтоні оголосив про виділення Україні чергового пакета американської військової допомоги.

Це вже восьмий пакет, схвалений Байденом з кінця квітня, коли Конгрес США ухвалив додаткове фінансування для військової допомоги Києва.

  • Міністерство оборони США підтвердило виділення Україні чергового пакета військової допомоги на суму 225 мільйонів доларів.

Він містить одну батарею зенітно-ракетного комплексу Patriot, а також боєприпаси для систем NASAMS і HIMARS, зенітні ракети Stinger, 155-мм та 105-мм артилерійські снаряди, ракети TOW, протитанкові комплекси Javelin та AT-4, боєприпаси для стрілецької зброї, підривні боєприпаси та запчастини.

  • Група International Fund for Ukraine (IFU), яка об’єднує союзників України на чолі з Великою Британією, підписала угоду про закупівлю артилерійських боєприпасів для України на суму 300 мільйонів фунтів стерлінгів (понад 387 мільйонів доларів).

Як наголосив міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам, Україна терміново потребує більше боєприпасів та зброї.

«Разом із Великою Британією та іншими країнами-членами IFU ми надамо велику кількість артилерійських боєприпасів якомога швидше. Це один з багатьох важливих внесків в оборону України».

  • Лідери Північноатлантичного альянсу дійшли згоди, що держави-члени повинні надавати тривалу безпекову допомогу збройним силам України. Альянс ухвалив рішення, в якому взяв, зокрема, зобов’язання щодо суми допомоги Україні на 2025 рік.

«Ми підтверджуємо рішучість підтримувати Україну в розбудові сили, здатної перемогти російську агресію сьогодні і стримувати її в майбутньому.  З цією метою ми маємо намір надати мінімальне базове фінансування в розмірі 40 мільярдів євро протягом наступного року».

Окрім цього, Альянс взяв на себе зобов’язання щодо довготривалої допомоги ЗСУ, а не лише підтримки у 2025 році, щоби «забезпечити сталий рівень безпекової допомоги Україні, беручи до уваги потреби України, національні бюджетні процедури і двосторонні безпекові угоди, які члени Альянсу уклали з Україною».

Наступного року на саміті у Гаазі глави держав і урядів мають намір переглянути внески членів Альянсу. Так само можливий перегляд суми допомоги, виходячи з потреб України, на майбутніх самітах НАТО.

«Ми підтверджуємо нашу непохитну відданість Україні як суверенній, демократичній, незалежній державі», – заявили лідери НАТО, висловивши впевненість, що їхня допомога має значний ефект для підтримки України в опорі агресії рф.

  • Країни-учасниці "коаліції дронів" для України підписали Меморандум про взаєморозуміння, в межах якого створили спільний фонд на 45 мільйонів євро.

Cпільний фонд дозволить здійснювати спільні закупівлі для швидкого та ефективного постачання безпілотників Україні.

«На сьогодні Нідерланди, Велика Британія, Латвія, Нова Зеландія та Швеція пообіцяли внести до спільного фонду понад 45 мільйонів євро, і очікуються додаткові внески».

У планах коаліції поставити в Україну один мільйон FPV-дронів. її члени також працюють над наданням нашій державі розвідувальних, ударних безпілотників та дронів зі штучним інтелектом, а також засобів протидії безпілотникам.

  • Президент України Володимир Зеленський провів у Вашингтоні зустрічі зі спікером Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Майком Джонсоном та делегацією Сенату США.

За словами глави держави, ключовою темою розмови зі спікером Палати представників від республіканців стало зміцнення українсько-американської співпраці.

Президент додав, що вони також обговорили очікування від саміту НАТО та прогрес України у впровадженні реформ на шляху до вступу в ЄС та Північноатлантичний Альянс.

«Для економічної стійкості нашої держави важлива подальша бюджетна підтримка з боку США. Світ має залишитися місцем, де перемагають свобода й демократичні цінності».

Перед цим глава держави провів зустріч із делегацією Сенату США на чолі з лідером Демократичної партії в Сенаті Чаком Шумером і лідером Республіканської партії в Сенаті Мітчем Макконнеллом, а також сенаторами від обох партій.

Вони обговорили ситуацію на полі бою та американську оборонну підтримку.

«Розповів про посилення ракетного терору з боку рф проти українських міст та об’єктів критичної інфраструктури. Дякую президенту США, обом палатам Конгресу та обом партіям, а також американському народу за підтримку України».

  • Президент Володимир Зеленський і президент Румунії Клаус Йоганніс у Вашингтоні підписали двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки.

Особливістю цієї угоди є конкретні пункти співпраці для зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні. Румунія допомагатиме Україні в розмінуванні Чорного моря та надаватиме підтримку через інструменти ЄС і НАТО.

Бухарест разом із партнерами також допомагатиме навчальному центру F-16 для підготовки українських пілотів. Румунія також підтримуватиме оборонну промисловість України.

Румунія передасть Україні систему Patriot та підтримуватиме Україну з тією ж динамікою, що й упродовж 2022–2024 років, а також сприятиме максимально швидкому транзиту всієї необхідної техніки своєю територією до України.

Загалом Україна підписала вже 23 двосторонні безпекові угоди.

  • Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив про додатковий пакет військової підтримки для України в обсязі 500 мільйонів канадських доларів.

Про це він сказав під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Вашингтоні.

Крім того, Трюдо зазначив, що його країна готова надати необхідну медичну підтримку постраждалим унаслідок російського удару по дитячій лікарні "Охматдит".

Під час зустрічі лідери обговорили оборонні потреби України та скоординували співпрацю в межах коаліції винищувачів.

  • Норвегія виділяє додатково 1 мільярд норвезьких крон (близько $94 млн) на системи протиповітряної оборони для України.

«Жорстокі атаки, які ми спостерігали протягом останнього тижня, показують, чому для українців так важливо мати більший захист від російських повітряних атак. У співпраці з Німеччиною Норвегія передасть Україні цієї осені сучасну батарею ППО IRIS-T», – заявив прем'єр-міністр Йонас Гар Стьоре.

До збільшення своїх асигнувань на німецьку ініціативу щодо ППО, Норвегія надає кошти на міжнародні зусилля з ремонту та обслуговування обладнання протиповітряної оборони в Україні.  

  • Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський повідомив, що декілька тисяч осіб уже зареєструвалися для участі в Українському легіоні – новому добровольчому військовому підрозділі в Польщі.

Глава МЗС додав, що нині у Польщі проживає до мільйона українців обох статей і багато з них готові служити й ротувати своїх співвітчизників.

Польща займатиметься навчанням та екіпіруванням підрозділу, щоб згодом добровольців відправити до України, але з правом повернення до Польщі після проходження ротації.

На думку Сікорського, якби так вчинила кожна європейська країна, то "в України було б кілька бригад".

  • Сили оборони України найближчими місяцями отримають 18 самохідних артилерійських установок «Богдана», що були профінансовані Данією.

«Ми вдячні нашим данським друзям за непохитну підтримку. Ми сильніші, коли об’єднуємося», - зазначили в Міноборони України.

Данія – перша країна НАТО, яка напряму фінансуватиме українські виробництва озброєння та боєприпасів.

  • У четвер, 11 липня, Україна отримала нову партію військової підтримки від уряду Литви.

Нам були доставлені безпілотники, боєприпаси калібру 5,56х45 мм та розкладні ліжка для ЗСУ.

«Литва вже надала Україні військову допомогу на суму близько 641 млн євро. Цього року вже надано близько 115 мільйонів євро, і ми прагнемо зберегти цю динаміку - до перемоги», - додали у Міноборони країни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему