10 Липня 2024
Новини

Найголовніші новини 10 ЛИПНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 10 ЛИПНЯ 2024 РОКУ

Триває 868 доба широкомасштабного вторгнення армії рф на територію нашої держави.

  • росія продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • У ніч на 10 липня російські війська атакували Україну ракетами та ударними БпЛА типу "Shahed-131/136" з окупованого Криму та Курської області рф.

Ворог наніс удари однією балістичною ракетою "Іскандер-М" і чотирма керованими авіаційними ракетами Х-59/Х-69, а також 20-ма "Шахедами".

Захисникам неба вдалося збити 14 "Шахедів" у Одеській, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Хмельницькій, Черкаській,  Вінницькій та Рівненській областях.

Ракетами було атаковано портову інфраструктуру Одещини. Внаслідок активної протидії три ворожі ракети Х-59/Х-69 та три ударних БпЛА не досягли своїх цілей.

  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.00 від початку доби відбулося 92 бойових зіткнення.

Найбільшу кількість спроб потіснити наших захисників із займаних позицій окупанти здійснили на Покровському напрямку.

Ситуація на лінії бойового зіткнення залишається напруженою, але контрольованою. Українські захисники продовжують активно протидіяти російському агресору, завдаючи йому втрат у живій силі та техніці.

 

Станом на ранок 10 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 554 510 (+1 100) осіб,
  • танків − 8 180 (+2) од,
  • бойових броньованих машин − 15 715 (+11) од,
  • артилерійських систем − 15 051 (+36) од,
  • РСЗВ − 1 115 (+0) од,
  • засобів ППО − 883 (+3) од,
  • літаків − 361 (+0) од,
  • гелікоптерів − 326 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 11 973 (+51) од,
  • крилатих ракет − 2 389 (+0) од,
  • кораблів/катерів − 28 (+0) од,
  • підводних човнів − 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 20 269 (+57) од,
  • спеціальної техніки − 2 531 (+15) од.

 

  • В ОТУ "Харків" розповіли, що втрати росії за два місяці наступу на Харківську область становлять близько 91% особового складу.

Російська армія залучила 10 350 осіб до наступальних дій у прикордонних районах Харківщини, які розпочалися два місяці тому. Станом на початок липня рф втратила 2939 осіб вбитими та 6509 пораненими на Харківському напрямку. Ще 45 окупантів здалися у полон.

За цей період загарбники вже втратили у Вовчанську більшу частину своєї 138 мотострілецької бригади та "сточили" 83-й, 157-й танковий полки.

Крім того, 83-тя десантно-штурмова бригада постійно зазнає втрат, інколи втрачаючи по кількадесят осіб на добу, що підтверджується як полоненими, так і радіоперехопленнями.

В ОТУ "Харків" розповіли, що, зважаючи на величезні втрати, командування російських окупаційних військ вимушене знімати підрозділи з інших напрямків, вводити резерви, залучати так звані добровольчі православні комуно-фашистські бригади. Одна з таких має ім’я Олександра Невського.

Водночас у ЗСУ наголосили, що російські війська все ще мають досить серйозний наступальний потенціал. Противник проводить перегрупування, відновлює свої сили та логістику, готує штурмові групи в тилу.

«Ми усвідомлюємо потужність окупаційних військ, розуміємо їхні наміри. А наші воїни, артилерія та дрони вносять суттєві та відчутні корективи у плани ворога. Всі його спроби наростити зусилля та розширити зону контролю — успіху не мають. По всій лінії державного кордону та фронту ми будемо й надалі знищувати окупантів, руйнуючи їхні загарбницькі плани».

  • Британська розвідка наголошує, що за останній рік значно зросла частота ударів України по Чорноморському флоту рф та їхня ефективність.

Зокрема у період з лютого 2022 року по червень 2024 року українські сили пошкодили або знищили 26 суден ВМФ росії, що діяли в Чорноморському регіоні. Удари були нанесені по всьому північному регіону Чорного моря та в Азовському морі.

Британська розвідка констатувала, що за останній рік зросла частота і рівень пошкоджень, завданих українськими атаками у районі Кримського півострова, причому майже дві третини ударів припадає на цей період.

  • Супутник зафіксував сліди від пожеж на території нафтобази в місті Калач-на-Дону у Волгоградській області рф, де 9 липня пролунали вибухи.

На відео видно два осередки ураження, з яких йде густий дим. За даними ЗМІ, дрони уразили два розташовані на невеликій відстані один від одного комплекси ємностей із паливом. Також журналісти зазначають, що лише сьогодні вранці російські рятувальники загасили пожежу на нафтобазі.

  • Українські удари різними типами зброї мали суттєвий вплив на російську економіку, зокрема, нафтопереробка скоротилась на 17%.

Про це пишуть ЗМІ  з посиланням на високопосадовця НАТО на полях саміту Альянсу у Вашингтоні.

«Ми дійсно бачимо, що удари України по російській території мають вплив на російську економіку, на нафтопереробку, на російський експорт енергоносіїв».

Цей вплив настільки великий, що рф запровадила внутрішні обмеження на експорт бензину та інші обмеження.

«Обсяг російської нафтопереробки скоротився на близько 17%. Гадаю, ми і надалі будемо це спостерігати, оскільки Україна використовує різні типи зброї, і це матиме подальший вплив на російську економіку».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Платформа United24Збір повідомила, що збір для Охматдиту, що стартував у понеділок, закрито, зібрано 300 мільйонів гривень, що втричі більше за початкову цільову суму.

«До збору долучилися понад 320 000 людей з 55 країн, а також велика кількість компаній».

Найбільший донат на 20 мільйонів гривень відправила онлайн-платформа Grammarly. AWT Баварія та Kernel перерахували по 10 мільйонів - другий та тертій за розмірами донати. Загалом близько 50 компаній зробили внесок до фонду.

До збору також долучились велика кількість іноземних та українських зірок.

  • За ініціативи Міноборони, уряд ухвалив постанову, яка дозволить формувати повістки за допомогою реєстру "Оберіг" і централізує процес їх друку.

Тепер паперове навантаження на ТЦК буде значно меншим, також це централізує процес друку повісток. Їх зможуть формувати за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, що суттєво спрощує та прискорює процедуру.

Повістки можна сформувати та роздрукувати за допомогою реєстру "Оберіг". Водночас спосіб оповіщення військовозобов’язаних не змінився – повістки й надалі будуть вручатися особисто або надсилатися поштою.

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до свого угорського колеги Петера Сійярто і заявив, що жодні мирні ініціативи не можуть ґрунтуватися на російських наративах.

Дипломати обговорили ситуацію на передовій, а також про підготовку до другого Саміту миру.

«Наголосив, що жодні мирні ініціативи не можуть ґрунтуватися на наративах росії», — зазначив Кулеба.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У 58 регіонах росії встановили пам’ятники, пам’ятні дошки та меморіали на честь більш ніж 400 зеків, які брали участь у війні проти України. Серед них убивці, ґвалтівники та торговці наркотиками.

Країна-терорист чітко демонструє електорату, хто в їхній державі справжні герої. При цьому влада рф сором’язливо замовчує ті злочини, які чинять колишні зеки, яким вдалося вижити у м’ясних штурмах в Україні і яких помилував путін.

Влада просто заборонила про це говорити, а хто скаже хоча б слово – може отримати штраф або реальний тюремний термін за так звану «дискредитацію армії рф».

  • Валютний ринок Московської біржі, колись один із найбільших у Східній Європі, із річним оборотом понад 300 трильйонів рублів, деградував до «обмінного пункту» з єдиною доступною валютою – юанем.

Після американських санкцій проти біржі та її ключових розрахункових структур китайський юань зайняв 99,6% біржового ринку валюти.

Крім китайської валюти, на головному торговому майданчику росії де-факто немає практично нічого. Близько 0,4% ринку займають нечисленні «дружні» валюти: білоруський рубль та казахстанський тенге і турецька ліра, проте масштаб торгів останньої стрімко скорочується.

Економісти кажуть: якщо зупиняться торги юанем, то біржовий валютний ринок у росії фактично помре. За даними Bloomberg, ЦБ вже розглядає такий сценарій як реальний, побоюючись, що китайські банки згорнуть співпрацю з біржею через американські санкції.

  • Прислів’я «що у тверезого в голові, то у п’яного на язику» якнайкраще описує нинішню політичну ситуацію в рф. Після численних заяв путіна про нібито бажання почати переговори з Україною, його найближчий соратник Мєдвєдєв відкрито видав істині плани рашистів.

Колишній президент рф вважає, що росії необхідно готуватися до захоплення всієї території України після того, як Москва та Київ підпишуть мирний договір і завершать війну.

«Навіть підписавши папери і прийнявши поразку, частина радикалів [в Україні] після перегрупування сил рано чи пізно повернеться до влади, що надихається західними ворогами росії. І тоді настане час остаточно розчавити гадину», - написав Медведєв у телеграм-каналі.

Українська влада неодноразово заявляла, що не вірить путіну та його оточенню, не приймає жодних «мирних планів» від Москви, яка щодня підтверджує, що її головне завдання – знищити нашу державу й наш народ.

  • Депутат Держдуми і колишній космонавт Світлана Савицька із трибуни прямим текстом заявила, що росія може залишитися без пілотованої космонавтики, оскільки робота МКС скоро закінчиться, тому зі станції доведеться піти, а в рф немає ні нового корабля, ні орбітальної станції, яка давно обіцяна.

Є тільки РКК "Енергія", яка вимагає ще двадцять мільярдів.

Загалом не зрозуміло, навіщо росії, яка перейшла на військові рейки та збирається воювати всі найближчі роки, пілотована космонавтика і орбітальна станція.

Фактично зараз можна сказати, що епоха рф як космічної держави добігає кінця. Максимум, що росія зможе зробити найближчим часом – це запускати супутники у космос, але, враховуючи деградацію космічної галузі в рф та стрімкий розвиток приватних космічних компаній на Заході, навряд чи росія витримає конкуренцію.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент України Володимир Зеленський зазначив, що перший робочий день на саміті НАТО у Вашингтоні розпочав із конкретного результату.

«Додаткові ЗРК Patriot, SAMP/T та IRIS-T SLM, а також інші тактичні ракетні комплекси, які мають надійти в Україну від партнерів, допоможуть нам знищувати російські дрони та ракети й краще захистити українців від російського повітряного терору, таких як вчорашня жорстока атака на нашу головну дитячу лікарню».

Зокрема, президент США Джо Байден анонсував передачу Україні додаткових систем ППО: США нададуть додаткову батарею Patriot.

  • Очільники п’яти країн зобов’язалися надати Україні додаткові засоби протиповітряної оборони, загалом партнери пообіцяли виділити понад $1 млрд на підтримку ППО України, нові системи ППО та "сотні додаткових перехоплювачів впродовж наступного року".

«Сьогодні ми оголошуємо, що спільно надаємо Україні додаткові стратегічні системи протиповітряної оборони, включаючи додаткові батареї "Patriot", надані США, Німеччиною та Румунією; компоненти "Patriot", надані Нідерландами та іншими партнерами для забезпечення роботи додаткової батареї "Patriot"; і додаткову систему SAMP-T, надану Італією. Ці п'ять стратегічних систем протиповітряної оборони допоможуть захистити українські міста, цивільне населення і солдатів, і ми тісно співпрацюємо з українським урядом, щоб ці системи могли бути використані якнайшвидше».

Також у наступні місяці США та партнери мають намір надати Україні десятки систем ППО, зокрема NASAMS, HAWK, IRIS-T та Gepard.

  • Президент Володимир Зеленський під час спілкування після виступу в Президентському фонді та Інституті Рональда Рейгана висловив сподівання, що обіцяні міжнародними партнерами винищувачі F-16 прибудуть до України вже цього літа, нам потрібно щонайменше 128 таких літаків. Проблема з цими винищувачами полягає в кількості та датах прибуття. Президент наголосив, що росія щодня використовує у війні проти України 300 літаків, водночас партнери ухвалювали рішення щодо 10, 20 літаків.

«Навіть якщо їх буде 50 — це ніщо. У них (рф) три сотні. Ми захищаємося, ми потребуємо 128 літаків… Поки в нас не буде 128 літаків, ми не зможемо з ними зрівнятися з ними у небі, це буде складно».

  • Лідери США, Данії та Нідерландів, які очолюють Коаліцію винищувачів, підтвердили, що Україна отримає перші літаки F-16 протягом літа.

Лідери нагадали, що Данія та Нідерланди за підтримки США зобов’язались передати Україні винищувачі F-16 американського виробництва.

«Процес передання цих винищувачів вже триває, і вже влітку цього року Україна почне літати на нових винищувачах. Наразі ми не можемо надати додаткову інформацію з міркувань операційної безпеки».

  • Президент США Джо Байден вважає, що зупинити путінську агресію – це задача, яка під силу українській армії. Він наголосив, що Північноатлантичний альянс зараз сильніший ніж будь-коли, нагадавши також про вступ до НАТО Фінляндії та Швеції і про значне посилення так званого "східного флангу НАТО". Поза тим, збільшення армії США та союзників на східному кордоні Альянсу не є достатнім, щоби зупинити агресивні дії Кремля.

«путін не хоче нічого меншого ніж повне підкорення України. Він хоче покласти край українській демократії, зруйнувати українську культуру і стерти Україну з карти світу. І ми знаємо, що путін не зупиниться в Україні. Не сумнівайтеся: Україна може зупинити путіна – і вона це зробить».

За словами Байдена, сили оборони України зможуть досягнути результату «разом з нашою колективною підтримкою», яку вони вже мають.

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс нарощує співпрацю з Україною. НАТО бере на себе провідну роль у гарантуванні безпеки, навчанні та підвищуватиме спроможність України самостійно виробляти зброю.

«У нас є необхідність більш тісної співпраці з партнерами. Частково це Україна. Ми нарощуємо співпрацю з Україною. Зараз ми як НАТО беремо на себе провідну роль у гарантуванні безпеки та навчанні. У нас буде командування в Німеччині, там буде 700 осіб, і в деяких центрах у східній частині Альянсу. Ми робимо це також для того, щоб допомогти не лише підтримувати, а й спільно інвестувати та розвивати проєкти, підвищувати спроможність України самостійно виробляти зброю та боєприпаси».

За словами очільника НАТО, реальність війни в Україні продемонструвала не тільки те, що запаси та виробничі можливості виявилися занадто малі, але також продемонструвала величезні прогалини у сумісності військ.

  • Новий глава уряду Британії Кір Стармер дав зрозуміти, що Україна може використовувати британські ракети Storm Shadow для ураження військових цілей на території росії.

Таким чином Стармер підтвердив, що він продовжуватиме політику попереднього уряду Великої Британії щодо використання зброї дальнього радіуса дії у російсько-українській війні.

Ракети, за його словами, повинні "очевидно, використовуватися відповідно до міжнародного гуманітарного права". Він додав, що Storm Shadow мають бути використані "в оборонних цілях".

«Саме Україна має вирішити, як їх використовувати в цих оборонних цілях».

  • Норвегія ухвалила рішення передати Україні шість винищувачів F-16. Про це у кулуарах саміту НАТО повідомив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере.

«Здатність України захищатися від атак з повітря є абсолютно важливою в її оборонній битві проти росії. Зараз Норвегія вирішила передати Україні шість винищувачів F-16».

Йонас Гар Стере зазначив, що постачання літаків розпочнеться у 2024 році.

  • Португалія зобов'язується надати Україні 220 млн євро допомоги цього року і стільки ж у 2025 році. Про це на полях саміту НАТО у Вашингтоні повідомив прем’єр-міністр Португалії Луїс Монтенегро.

У межах зусиль союзників по Альянсу щодо інвестування в безпеку та оборону, він сказав, що передбачається великий фінансовий внесок у міжнародну коаліцію щодо військової, гуманітарної, політичної та економічної підтримки України.

  • Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Люксембургу у Вашингтоні підписали 10-річну угоду про співпрацю у сфері безпеки, на момент підписання якої Люксембург виділив 80 млн євро на військову підтримку України на 2024 рік.

У договорі зазначено, що Люксембург і далі з такою ж динамікою надаватиме військову допомогу та підтримку Україні протягом строку дії цієї угоди за умови схвалення парламентом.

Зокрема, Люксембург продовжить надавати сухопутну, повітряну та кіберелектромагнітну підтримку, сприятиме зміцненню інформаційно-технологічної інфраструктури та спроможностей сил безпеки й оборони України, а також надаватиме Україні засоби для розвідки та спостереження, зокрема в космічній сфері.

Сторони підтверджують, що Україна є частиною європейської та євроатлантичної сім'ї та що її майбутнє - в ЄС і НАТО. При цьому Люксембург націлений на підтримку зусиль України з проведення реформ.

  • Прем’єр-міністр Нової Зеландії Крістофер Лаксон на полях саміту НАТО у Вашингтоні оголосив про допомогу Україні на 16 млн новозеландських доларів (9,8 млн доларів США).

Ідеться як про військову, так і про гуманітарну допомогу.

  • Литва перерахувала 1 мільйон євро на відновлення дитячої лікарні "Охматдит" у Києві та інших постраждалих лікарень.

«Уряд щойно виділив 1 млн євро на підтримку відновлення дитячої лікарні "Охматдит" у Києві та інших медичних закладів, які по-варварськи й умисно обстріляла росія… Єдиний спосіб зупинити державу-терориста – це збільшення підтримки задля перемоги України. Єдиний справедливий спосіб підтримати відновлення України – це змусити агресора заплатити», – заявила прем’єрка Інгріда Шимоніте.

Чехія також оголосила про виділення фінансової допомоги дитячій лікарні «Охматдит». Також розглядаються варіанти іншої підтримки, наприклад, доставка медичних матеріалів та необхідного обладнання, а також транспортування поранених до Чехії на лікування.

Уряд Тайваню ухвалив рішення передати київській дитячій лікарні «Охматдит» 200 тисяч доларів США для придбання медичних засобів першої необхідності.

  • Польські медіа пишуть, що анонсоване створення легіону з українців за кордоном, який тренуватимуть у Польщі, вже викликало чималий інтерес, за даними джерел в українських дипломатичних місіях, сотні українців у Польщі почали цікавитися, як долучитись до легіону.

За обережними оцінками, проект зможе залучити декілька тисяч українців, які зараз проживають у Європі.

Також журналісти дізналися, що триває робота над тим, щоби залучити до підтримки цього проєкту інші країни Європи – наприклад, до фінансування витрат на спорядження та навчання.

Польська сторона спробує переконувати партнерів, що це ще одна форма інвестицій у європейську безпеку і її варто підтримати.

Український легіон, створення якого передбачене двосторонньою безпековою угодою України з Польщею – це підрозділ, до якого зможуть записатися та пройти вишкіл громадяни України, які перебувають у Польщі чи десь інде за кордоном, з можливістю далі долучатися за контрактом до Сил оборони України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему