18 Червня 2024
Новини

Найголовніші новини 17 ЧЕРВНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 17 ЧЕРВНЯ 2024 РОКУ

Триває 845 доба від початку повномасштабного вторгнення росії на територію нашої держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною, але по всій лінії фронту вона контролюється Силами оборони.
  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.00 ситуація майже вздовж всіє лінії зіткнення є динамічною. Російські окупанти основні зусилля концентрують на Покровському напрямку. Наші захисники стійко тримають зайняті позиції, б’ють ворога та знищують його техніку.

Протягом поточної доби відбулося 79 бойових зіткнень.

Українські воїни завдають російським військам відчутних втрат, ефективно протидіють спробам окупантів прорвати наші оборонні рубежі.

  • Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський повідомив, що днями на Донеччині український воїн сам узяв у полон чотирьох російських окупантів.

«По всьому фронту від Харкова до Кринок наші військовослужбовці демонструють стійкість, мужність і патріотизм, а головне, віру в нашу перемогу. Зокрема, днями, на Донеччині український воїн однієї з бойових бригад Збройних сил України самостійно взяв в полон чотирьох російських окупантів. Вважаю, що цей вчинок є яскравим прикладом хоробрості та високого бойового духу наших захисників та неодмінно заслуговує на відзначення відповідною нагородою».

Головнокомандувач ЗСУ також зазначив, що ворог нарощує інтенсивність бойових дій та працює над розширенням їхньої географії, розуміючи, що надходження значної кількості озброєння та військової техніки від партнерів України посилить спроможності Сил оборони.

«Ворог чудово розуміє, що в результаті поступового надходження значної кількості озброєння та військової техніки від наших партнерів, прибуття перших F-16,  що посилить нашу ППО, час гратиме на нашу користь, а його шанси на успіх будуть зменшуватись».

Головком повідомив, що майже тиждень працює на Східному фронті у частинах різних угруповань, які тримають оборону на найбільш критичних ділянках фронту.

За словами Сирського, характер дій противника суттєво не змінився. На Куп'янському, Покровському, Курахівському, Времівському оперативних напрямках ворог проводить активні наступальні дії різної інтенсивності, намагаючись прорвати оборону українських військ та захопити важливі ділянки місцевості, або населені пункти, які впливають на стійкість Сил оборони.

  • Бійці 22 механізованої бригади в районі Кліщіївки на Бахмутському напрямку затрофеїли російський Т-62, над яким був наварений так званий "сарай" з металевих листів, та взяли у полон його екіпаж.

У цій війні це перший випадок захоплення «чуда» російського танкобудування.

 

Станом на ранок 17 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 527390 (+1080) осіб,
  • танків ? 7958 (+2),
  • бойових броньованих машин ? 15287 (+18),
  • артилерійських систем – 13927 (+14),
  • РСЗВ – 1104,
  • засоби ППО ? 853,
  • літаків – 359,
  • гелікоптерів – 326,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 11167 (+8),
  • крилаті ракети ? 2296,
  • кораблі /катери ? 28,
  • підводні човни ? 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 18991 (+24),
  • спеціальна техніка ? 2337 (+12).

 

  • СтратКом ЗСУ повідомляє, що за півтора місяці Сили оборони України уразили в тимчасово окупованому Криму близько 15 систем протиповітряної оборони ворога.

Зокрема, йдеться про дивізіони ППО в модифікаціях С-300, С-350, С-400.

Знищено десятки пускових установок зазначених систем, більш як 15 радіолокаційних станцій, понад 10 пунктів управління.

«Збройні сили України продовжують знищувати російських окупантів і наближають день звільнення українського Криму»

  • Західні експерти вважають, що якщо Україна і виграє війну з росією, то це буде у тимчасово окупованому Криму. Нині українські Сили оборони завдають успішних ударів по російському озброєнню на півострові та атакують Кримський міст, щоб порушити логістику окупантів.

Видання Business Insider зазначає, що зараз Україна «готує ґрунт» для майбутніх повітряних ударів після прибуття винищувачів F-16.

«Крим вразливий. Росіяни мають відносно обмежений простір для маневру на півострові. А путіну є що втрачати як у політичному, так і у військовому плані. Тому, якщо обмежена кількість винищувачів може мати реальний вплив, то саме тут і над Чорним морем, яке стає повністю доступним після того, як буде вирішена проблема з ППО в Криму».

Журналісти нагадали, що останні кілька тижнів Україна здійснила низку успішних атак на регіон, знищивши кілька російських батарей протиповітряної оборони та завдавши удару по аеродрому «Бельбек».

Великим успіхом є атаки на Чорноморський флот росії за допомогою морських безпілотників. Це дозволило Україні відновити постачання зерна через Чорне море, що є життєво важливим для її економіки, і змусило Чорноморський флот рф заховати свої кораблі подалі від Севастополя в Криму.

Видання також пише, що знищення незаконного Кримського моста стало би "стратегічною і символічною перемогою України і серйозним ударом по путіну".

  • Головне управління розвідки Міністерства оборони України розглядає будь-які військові цілі російського агресора у радіусі 800 км для ураження надводними безпілотниками Magura.

Наразі триває збір воєнної розвідки на дрони «Маґури для ГУРу». Заявлена ціль – 10 мільйонів гривень. Кожен може долучитися до того, щоб ГУРкіт бентежив ворога ще ефективніше.

Загалом завдяки дронам Magura V5 уже знищено російських суден на суму у понад 200 мільйонів доларів, а орієнтовна оцінка завданих державі-агресору збитків складає понад пів мільярда доларів.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів у понеділок 17 червня засідання Ставки верховного головнокомандувача, де розглядалися нагальні питання, зокрема щодо виробництва та застосування наших безпілотників.

Президент наголосив, що в Україні активно розвивається напрям дронів – зростає кількість не лише вироблених, а й успішно застосованих безпілотників. Україна зараз очолює технологічний прогрес у цій галузі.

На думку глави держави, після перемоги Україні у війні проти рф, її досвід стане високотехнологічною частиною українського експорту.

  • Президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна вже готує нові кроки для досягнення миру.

«Це успіх України, що вперше в нашій історії стільки лідерів, держав зібралися заради України та заради миру. Дякую кожному, хто був представлений на Саміті. Але мир – це завжди шлях. Потрібні нові кроки. І вони будуть. І ми вже готуємо. Дякуємо нашій команді. Готуємо приєднання держав до підсумкового комюніке Саміту. Готуємо роботу груп за пунктами Формули миру, щоб держави могли об’єднатися заради чіткої конкретики, тих рішень і планів, тих дій, які реально повертатимуть безпеку».

Уже є попередній графік міжнародної роботи на літні місяці.

  • Кабмін дозволив бронювати від мобілізації працівників аграрного сектора, щоб створити умови безпечного збору урожаю.

Зокрема, автоматично пролонговані існуючі бронювання на три місяці без необхідності подавання жодного пакета документів. Також подальше бронювання буде надаватись на 12 місяців. За певними професіями, наприклад, трактористи, агрономи, ветеринарні лікарі, є можливість бронювати ту кількість працівників, яка критично необхідна.

Нагальна норма бронювання – до 50%, але за певними професіями можна подати клопотання з обґрунтуванням щодо збільшення цієї кількості.

  • В Україні введено в експлуатацію магістрального водогону, який подаватиме воду з річки Дніпро до Марганця. Це місто раніше брало воду з Каховського водосховища, але воно зникло після підриву Каховської ГЕС у червні 2023 року.

Вода вже подається із Запоріжжя на насосно-фільтрувальну станцію у Марганець (перша гілка), де вона очищується та розходиться до споживачів – у Марганецьку, Мирівську, Широківську, Томаківську громаду.

Друга гілка передбачає продовження водогону до Нікополя та Покрова.

Протяжність трубопроводу – 77,9 км. Щоб убезпечити водогін від обстрілів, практично всю систему магістральних трубопроводів та насосних станцій сховано під землю.

  • Для добудови Хмельницької атомної електростанції Україна планує залучити кредитні кошти, а також власні кошти НАЕК "Енергоатом".

Поки що про надання державних гарантій під кредит не йдеться.  

Повідомляється, що парламент Болгарії уже підтримав передачу Україні обладнання із недобудованої АЕС «Белене».

  • Новообраний голова комітету Бундестагу з питань оборони Маркус Фабер побував в Донецькій та Харківській області, щоб особисто дізнатися про поточні потреби та проблеми українських військових.

Це перша закордонна поїздка Фабера на новій посаді – й одразу до України, хоча за традицією новообрані голови комітету оборони парламенту Німеччини свій перший візит здійснюють до країни-сусіда.

Під час візиту Фабер разом з українськими народними депутатами заглибилися в багато практичних питань аж до якості окремих видів снарядів для німецьких САУ та деталей, які вкрай необхідні для ремонту техніки.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • росія продовжує роботу з дискредитації результатів Глобального саміту миру. Зрозуміло, що більшість зусиль спрямовано на внутрішнього споживача пропаганди, оскільки весь цивілізований світ продемонстрував підтримку України.

Прессекретар глави рф Дмитро Пєсков заявив, що нібито результативність Глобального саміту миру "наближається до нуля", оскільки країну-агресора росію на нього не запросили.

Насправді ж лише Туреччина пошкодувала, що на Саміт миру не запросили рф. Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан висловив думку, що участь росії в саміті зробила б захід "більш орієнтованим на результат".

  • На думку аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), путін не зацікавлений і навряд чи буде зацікавлений у найближчому майбутньому в добросовісних переговорах про мир в Україні.

Експерти вважають, що путін лише імітує зацікавленість у переговорах в окремих випадках у рамках більш широких інформаційних зусиль, спрямованих на те, щоб підбурити Захід піти на поступки, які б порушили суверенітет України.

Зокрема нещодавно кремлівський диктатор виклав теорію російської перемоги в Україні, яка ґрунтується на припущенні, що російські війська здатні до невизначеного в часі повзучого просування на полі бою, щоб витримати західну підтримку України.

Образившись на те, що цивілізований світ не пускає на міжнародні змагання російських спортсменів-пропагандистів «русского міра», рф організувала свій аналог олімпійських ігор, назвавши його «Ігри БРІКС», витративши на них мільярди з бюджету.

Російська пропаганда стверджує, що учасницями Ігор стали 90 країн, зокрема невизнані типу Абхазії. При цьому 27 країн взагалі не беруть участі в жодному виді спортивної програми.

Відкривав цей балаган особисто путін. Як наслідок – лише за перші 4 дні Ігор росія сама собі видала 239 медалей.

Показовий випадок – російський плавець-синхроніст Олександр Мальцев переміг на Іграх БРІКС у довільній програмі, однак крім нього у цьому виді змагань не виступав більше НІХТО. Спортсмен був сам.

«Ігри БРІКС» - це свідчення поточного рівня російського комплексу державної неповноцінності. Однак ця дика національна ганьба видається за великий міжнародний успіх росії.

  • У ніч на 17 червня дрони атакували військові об’єкти у Бєлгородській, Воронезькій та Липецькій областях росії.

Зокрема ціллю БпЛА став Новолипецький металургійний комбінат та місцевий тракторний завод: обидва підприємства використовуються агресором у військових цілях. У районі зазначених об’єктів місцеві мешканці чули звуки вибухів і роботу ППО.

Про повітряну загрозу повідомили також губернатори Липецької та Воронезької областей рф.

Зі слів місцевих мешканців у соцмережах, близько третьої ночі за місцевим часом, пролунали вибухи над територією Воронезької області.

Наразі уточнюється інформація про пошкодження.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Учасники Глобального саміту миру, що проходив у Швейцарії, оприлюднили спільне комюніке про основи миру, підтвердили підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Підсумкову декларацію підписали 80 держав та чотири організації, підтримати комюніке можна і пізніше.

Тепер Швейцарія має намір обговорити підсумки Саміту миру з росією, а також із Китаєм та іншими країнами, які не брали участі в заході.

Президентка Швейцарії Віола Амерд заявила, що, незважаючи на наявність ордера Міжнародного кримінального суду на арешт правителя рф путіна, його присутність може бути влаштована на подальших потенційних конференціях і переговорах щодо миру в Україні, організованих Швейцарією.

  • Рада ЄС продовжила до 23 червня наступного року санкції, запроваджені Євросоюзом у відповідь на незаконну анексію українського Криму та міста Севастополь росією.

Обмежувальні заходи, які наразі діють, були вперше запроваджені у червні 2014 року і включають заборону на імпорт до ЄС товарів, що походять з незаконно анексованого Криму або Севастополя, а також на інфраструктурні або фінансові інвестиції та туристичні послуги з незаконно анексованого Криму або Севастополя.

Крім того, експорт певних товарів і технологій кримським компаніям або для використання в незаконно анексованому Криму в транспортному, телекомунікаційному та енергетичному секторах, а також для пошуку, розвідки та видобутку нафти, газу та мінеральних ресурсів, також підлягає обмеженням з боку ЄС.

  • Найближчим часом Латвія надішле Україні другу партію безпілотників, закуплених у межах коаліції дронів.

Першу партію дронів у межах коаліції вже надіслали. Наразі Латвія збирає другу партію. Крім того, країна також починає реалізовувати спільні міжнародні закупівлі.

Наразі тривають заходи на національному та міжнародному рівнях, а також двосторонньо з Україною.

  • Міністерство економіки України разом з ООН з промислового розвитку (UNIDO) оголосили про старт грантового проєкту на 188 млн дол з трансферу японських технологій в Україну, який фінансується Японією.

Цей проєкт відкриває можливості для бізнесу отримати грант сумою до 10 млн дол. Його основною метою є підтримка відновлення зеленої промисловості та забезпечення довгострокового сталого розвитку України.

План проєкту містить передачу технологій, нарощування потенціалу та спільне створення підприємств у ключових галузях промисловості з високою доданою вартістю.

  • Влада Данії готує заходи проти «тіньового флоту» із сотень танкерів, які Кремль зібрав, щоб возити нафту в обхід західних санкцій.

Країна, що контролює ключові протоки, через які на світовий ринок потрапляє кожен третій барель російського нафтового експорту, обговорює можливість обмежити рух «тіньових» танкерів Балтійським морем.

Танкери, які возять російські барелі, на думку влади Данії, створюють екологічну загрозу: зазвичай це старі, списані на металобрухт суду віком близько 20 років, які, до того ж, не мають міжнародного страхування, зокрема від розливу нафти.

Два порти на березі Фінської затоки в Ленінградській області - в Усть-Лузі та Приморську - в середньому щотижня завантажують для відправки за кордон 13-16 танкерів. Через них, за даними Kpler, три чверті експорту нафти сорту Urals — основної марки російських нафтовиків.

Майже вся ця нафта перевозиться «тіньовим флотом». За оцінкою страховиків, у «тінь» пішли близько 800 танкерів, які раніше страхувалися у західних компаній.

  • У межах проекту Світового банку «Укрзалізниця» отримала техніки та обладнання на понад 7 млн доларів.

Серед отриманого — навантажувачі, екскаватори, автокран, самоскиди і різна техніка та інструменти для ремонту залізничної інфраструктури.

До липня будуть доставлені фінальні одиниці обладнання загальною вартістю 1,5 млн доларів. Також «Укрзалізниця» отримає нові вагони-платформи, що розширить наші можливості з доставки вантажів.

Отримана техніка й обладнання допомагають швидко відновлювати те, що руйнує країна-агресор.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему