13 Червня 2024
Новини

Найголовніші новини 13 ЧЕРВНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 13 ЧЕРВНЯ 2024 РОКУ

Триває 841 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 13 червня на Херсонщині протиповітряна оборона ліквідувала 4 розвідувальні безпілотники ворога: по два "ZALA" та "Supercam".
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною, але по всій лінії фронту вона контролюється Силами оборони.
  • У ВМС України повідомили, що російська окупаційна армія за день втратила щонайменше 5 човнів на півдні України. Зазвичай окупанти втрачають по 1-2 човни на день.
  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.00 кількість бойових зіткнень зросла до 71.

Найгарячіше зараз на Покровському напрямку. По всій лінії фронту українські захисники стають на заваді спробам російських окупантів прорвати нашу оборону та завдають їм втрат.

 

Станом на ранок 13 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 522810 (+980) осіб
  • танків ? 7928 (+17),
  • бойових броньованих машин ? 15208 (+21),
  • артилерійських систем – 13770 (+34),
  • РСЗВ – 1099,
  • засоби ППО ? 846 (+2),
  • літаків – 359,
  • гелікоптерів – 326,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 11075 (+33),
  • крилаті ракети ? 2285 (+5),
  • кораблі ? 28,
  • підводні човни - 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 18794 (+58),
  • спеціальна техніка ? 2294 (+4).

 

  • Вперше в історії війни оператори ССО уразили російську цифрову радіорелейну станцію Р-416ГМ.

По ворожій цілі наші воїни відпрацювали однією з новітніх розробок, яка поступила на озброєння ССО. У результаті влучної роботи станцію Р-416ГМ уражено. Відтак порушено зв’язок між командним пунктом та підрозділами армії терористів".

Відомо, що російська армія взяла цей комплекс на озброєння у 2018 році.

  • Експерти Інституту вивчення війни вважають, що українські війська докладають зусиль, щоб послабити російську протиповітряну оборону − у разі успіху це може дозволити Україні більш ефективно використовувати пілотовану авіацію в довгостроковій перспективі.

Зокрема йдеться про ураження батарей С-300 і С-400 поблизу окупованих Бельбека і Севастополя у Криму.

Також аналітики згадують про знищення 12 червня чотирьох російських систем С-300 у Бєлгородській області.

Аналітики вважають, що українські збройні сили ймовірно з часом зможуть перейти до підтримки авіацією  наземних операцій, за умови, що українські військові отримають достатню кількість винищувачів, західні партнери підготують достатню кількість кваліфікованих пілотів і якщо Україні вдасться послабити російську протиповітряну оборону.

  • За даними російських ЗМІ, щонайменше 93 рази російські ПКС випадково бомбили Бєлгородську область і окуповані території за останні 4 місяці.

За 11 і 12 червня в Бєлгородській області знайшли щонайменше ще 5 авіабомб. 4 травня російський літак скинув на Бєлгород ФАБ-500, унаслідок чого 7 осіб було поранено, 31 домоволодіння і 10 авто пошкоджено.

Влада причину падіння бомби приховала, як і той факт, що вона була російською.

Ще майже чотири десятки авіабомб, що впали, не можуть розмінувати в окупованій частині Донецької області.

Це ще одне підтвердження того, про що неодноразово говорили аналітики: вибух житлового будинку в Бєлгороді 12 травня найімовірніше стався через влучання російської бомби. Російська влада в цьому звинуватила Україну, хоча всі докази вказують, що це фейк. Показово, що в цей день було зафіксовано кілька випадків нештатного сходження бомб із російських літаків.

  • Військова адміністрація Харківської області фіксує менше обстрілів Харкова із російських установок ЗРК С-300, після вдалих атак на території рф.

Раніше ворог вночі й удень завдавав ударів з С-300, зараз таких обстрілів стало значно менше. Однак ця загроза все ще зберігається.

Аналітики вважають, що знищення російських систем ППО у Бєлгородській області спонукало російське командування перекинути на цю територію засоби ППО з Криму, а це у свою чергу погіршило протиповітряну оборону на тимчасово окупованому півострові.

  • Активісти руху "АТЕШ – Громадянська Сила" повідомляють про значне зростання рівня ненависті до окупаційної влади в Криму, що вже досяг критичної точки. За їхніми даними, вчора, 12 червня (у так званий «день росії»), кримчани масово спалювали прапори та іншу символіку російських окупантів.

Багато хто з них поки не готовий показувати свої багаття, в яких горіли прапори росії, на загальний огляд. В "Атеш" упевнені, що день, коли обурення кримчан досягне піка і вони масово виступлять проти окупантів, вже дуже близький.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • За результатами опитування КМІС, 60% українців вважають, що остаточна мета росії щодо України – геноцид або ж знищення української нації.

«Більшість українців – 60% – вважають, що росія прагне знищити українську націю (34%) або навіть здійснити фізичний геноцид більшості населення (26%). Ще 6% українців вважають, що росія хоче підкорити всі території, хоча і лишити їм певну культурну автономію в складі росії. На думку 12% українців росія прагне змінити владу та створити маріонеткову державу, яка буде слухатися у всьому росію. Лише 7% українців вважають, що агресор прагне зберегти за собою вже окуповані території та насправді не претендує на всю або більшість територій України».

Зазначається, що один із варіантів відповідей був сформульований таким чином, щоб бути наближеним до російської пропаганди, а саме – проведення "денацифікації" та демілітаризації України без посягань на незалежність України. Цей варіант відповіді обрали тільки 5% респондентів.

  • Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка спрощує правила проходження військово-лікарської комісії.

Відтепер призовників до 25 років під час воєнного стану можуть направити на проходження медичного огляду лише у випадку, якщо вони йдуть служити добровільно.

Процедура отримання відстрочки від мобілізації у разі бронювання також не передбачає направлення на військово-лікарську комісію.

Крім того, постанова змінила правила для отримання відстрочки як доглядача, якщо військовозобов’язаний доглядає за одного зі своїх батьків або батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю II груп. Відтепер для цього не потрібний висновок лікарсько-консультативної комісії.

  • Уряд виділяє для Харкова та Харківщини додаткові 2,5 млрд грн.

Ці кошти підуть на відновлення енергосистеми регіону, міста, на встановлення когенераційних установок, блочно-модульних котелень та газових генераторів.

Фактично здійснюються кроки для того, аби взимку жителі Харківщини мали світло та тепло.

  • Правління Національного банку знизило облікову ставку на 0,5 відсоткових пункта до 13% з 14 червня.

Враховуючи все ще стримані показники інфляції, триваюче поліпшення інфляційних очікувань та баланс ризиків для подальшої інфляційної динаміки, Національний банк продовжує цикл пом’якшення процентної політики, щоб підтримати відновлення економіки.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Акції Московської біржі 13 червня відкрилися зниженням до 15% на тлі запровадження санкцій США.

Акції Сбербанку на відкритті торгової сесії втрачали на 4%, ВТБ – до 4,7%. Папери НОВАТЕК знизилися до 6,8%, "Селігдара" – до 10,3%.

Напередодні Московська біржа, Національний кліринговий центр та Національний розрахунковий депозитарій були включені до санкційного списку США.

Водночас повідомляється, що сьогодні зранку каси багатьох російських банків зіткнулися з нестачею готівкової іноземної валюти після запровадження санкцій проти Московської біржі, які зупинили торги доларом та євро.

Люди ще напередодні розкупили всю доступну в обмінниках валюту. У соцмережах багато хто пише, що тепер влада повністю закриє валютний ринок і взагалі може повернутися до закону про заборону валютних операцій, який діяв в СРСР.

  • Присутні в росії "дочки" китайських банків припинили зовнішньоторговельні розрахунки в доларах і євро після санкцій США щодо Московської біржі, і нарощуватимуть розрахунки в національних валютах, у рублях і юанях.
  • Міністерство закордонних справ Індії вимагає від Москви якнайшвидше повернути додому індійців, які залишаються в російській армії. Уже щонайменше чотири громадяни Індії, яких рф обманом послала на війну за «русскій мір», загинули в Україні.

Індійців почали активно вербувати наприкінці минулого року, заманюючи до росії високими зарплатами та обіцяючи надати громадянство. Наймали і на батьківщині, і тих, хто працював на низькооплачуваних місцях у Дубаї. Про відправку на війну в Україні не йшлося, однак після прибуття в росію індійців направляли до центрів військової підготовки, а потім – на передову.

Слідчі органи Індії нещодавно повідомили, що заарештували членів угруповання, які заманювали людей до рф під приводом найму на роботу.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент Володимир Зеленський прибув в Італію на саміт G7, який присвячений ситуації в Україні та її подальшій підтримці з боку Заходу.

Український лідер бере участь у першій частині саміту "Групи семи".  

  • Президент Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда підписали двосторонню безпекову угоду.

За словами Президента, згідно з безпековою угодою, у 2024 році Японія надасть Україні 4,5 мільярда доларів допомоги й продовжить підтримувати нас протягом усього 10-річного терміну дії угоди.

«Ідеться про безпекову та оборонну допомогу, гуманітарну допомогу, технічне та фінансове співробітництво, а також спільні зусилля над "формулою миру"».

Також угода передбачає санкції проти країни-агресора та зусилля, спрямовані на притягнення її до відповідальності, та співпрацю Японії з Україною у питаннях відбудови та відновлення.

«Для Японії такий тип угоди і такий рівень підтримки є проривом. Ми бачимо це і дякуємо Японії за непохитну солідарність з нашою країною і народом, а також за відданість захисту життя і міжнародного права», – підсумував голова держави.

  • Під час засідання Контактної групи з питань оборони України "Рамштайн" 13 червня представили нового члена – Аргентину.

Міністр оборони США Ллойд Остін на початку засідання заявив:

«Попереду в нас багато роботи. І, на щастя, підтримка України у світі зростає, а не слабшає. Я радий вітати Аргентину як нового члена. Міністре Петрі, радий, що ви з нами».

У роботі групи беруть участь понад 50 країн - усі країни блоку НАТО, більшість держав ЄС і союзники з Африки та Азії, а також Південної Америки.

За підсумками засідання Контактної групи Міністр оборони США Ллойд Остін підкреслив, що партнери та союзники України продовжать надавати допомогу та докладуть зусиль, аби притягнути путіна та його поплічників до відповідальності за скоєні злочини.

«Я головую під час засідань цієї Контактної групи вже у 23-тє і підкреслю, що путін зараз прощупує те, хто залишається вірним своєму слову, він діє радикально, тому це все дуже небезпечно. Ми маємо бути чіткими. путін розв'язав цю війну, вдерся на територію свого мирного сусіда. Він намагається заперечити демократію понад 43 млн українців. Його імперські амбіції налякали країни по всьому світу. Україна справді має значення для США та всього світу. Якщо путін притисне Україну своїм чоботом, то тінь цього чобота буде на наших країнах. Якщо йому вдасться те, що він запланував в Україні, то буде лише натхненним діяти далі, а світ перейде на дедалі більший рівень небезпеки».

«Ми будемо намагатися зробити все, аби притягнути путіна до відповідальності та його поплічників за ці всі звірства, які були ними здійснені. Ми будемо допомагати Україні закривати небо. Ми перетрусимо небо і землю, аби Україна отримала те, що вона потребує».

  • Члени Північноатлантичного Альянсу 13 червня ухвалили "оперативний план розширення підтримки України", який передбачає більшу роль НАТО в постачанні зброї та навчанні українських військових.

Схвалений НАТО план зокрема передбачає, що в майбутньому Альянс візьме на себе міжнародну координацію поставок зброї та тренувань для українських Збройних сил.

Документ ухвалили письмовою процедурою у кулуарах зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі, його оприлюднять у п’ятницю після офіційного затвердження міністрами.

Раніше схвалення "оперативного плану" тривалий час блокувала Угорщина.

  • Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус повідомив, що його країна передає Україні, з урахуванням третьої системи ППО Patriot, яка буде доставлена незабаром, чверть власного запасу цих озброєнь.

«Це чверть наших власних запасів таких систем, вже не має можливості передати ще. Інші, напевно, можуть віддати по одній».

Він нагадав, що Німеччина запустила ініціативу з посилення ППО України, яка вже має певні успіхи, але є куди рухатися.

За словами Пісторіуса, Німеччина також забезпечує навчання управлінню Patriot і передає ракети до них, зокрема днями було передано 32 такі ракети, ще 68 будуть доставлені ближчими днями та тижнями.

Ці ракети вдалося придбати в рамках спільних зусиль Німеччини, Данії, Норвегії та Нідерландів.

  • Литва схвалила передачу українській армії 14 бронетранспортерів М113.

БТР покликані допомогти ЗСУ в розмінуванні та є безоплатним внеском Литви в підтримку, яку надає коаліція з розмінування на чолі з Ісландією.

Очікується, що вантаж прибуде в Україну наприкінці цього тижня.

  • Норвегія передасть Україні боєприпаси до мінометів орієнтовною вартістю майже 42 млн євро.

Міністр оборони Бйорн Арільд Грам зазначив, що «Україна відчуває велику потребу у всіх типах боєприпасів і просила конкретно про те, що ми зараз передаємо».

Він додав, що нещодавно Норвегія передала також партію ручних гранат на 50 млн норвезьких крон (4,7 млн євро) та боєприпаси до снайперської зброї на 3 млн крон (260 тисяч євро).

Також цього тижня оголосили, що Норвегія профінансує посилення української ППО на 240 млн євро, з яких 125 млн підуть на спільне з іншими союзниками постачання сотні ракет-перехоплювачів до ЗРК Patriot.

  • Найближчим часом Канада почне відправку в Україну броньованих машин, дронів та іншого ОВТ.

За словами міністра національної оборони Канади Білла Блера, Канада надасть Україні 2,3 тисячі канадських Rocket Vehicle 7s (некерована авіаційна ракета). Також цього тижня Канада починає постачання в Україну нового парку з 50 броньованих машин.

Міністр також анонсував відправку ЗСУ додаткових боєприпасів до стрілецької зброї і 29 дистанційних систем озброєння для використання на легкоброньованій техніці.

  • Румунія профінансує навчання українських пілотів на винищувачі F-16, які відбуватимуться на авіабазі Фетешть.

Країна використає бюджет міністерства оборони для покриття витрат, які виникнуть унаслідок перебування українських пілотів та технічного персоналу на румунській авіабазі.

Насамперед ідеться про витрати на проживання, харчування, транспорт, паливо, спожите в процесі навчання, надання спеціального обладнання та інших супутніх товарів і послуг.

  • Вісім міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу закликали ЄС заборонити російським дипломатам вільно пересуватися Шенгенською зоною і обмежити їхнє пересування країнами, де вони акредитовані.

Відповідний лист був спрямований до глави зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепа Борреля.

Підписантами листа стали міністри закордонних справ Чехії, Данії, Естонії, Латвії, Литви, Нідерландів, Польщі, Румунії.

Міністри заявили, що розвідка, пропаганда "або навіть підготовка саботажних актів є основним робочим навантаженням для великої кількості російських "дипломатів" в ЄС". У листі додають, що, хоча висилка має важливе значення, загроза залишається.

«Ми вважаємо, що ЄС повинен суворо дотримуватися принципу взаємності і обмежити пересування членів російських дипломатичних місій та членів їхніх сімей лише територією держави їхньої акредитації».

Автори листа вважають, що цей захід значно звузить оперативний простір для російської агентури.

  • На засіданні високого рівня Координаційної групи G7+ з надання допомоги енергосектору України у Берліні заявлено про додаткову допомогу енергетичному сектору України на загальну суму понад 1 млрд доларів США.

Ідеться про понад 70 мільйонів євро нових грантових внесків до Фонду підтримки енергетики України, 500 мільйонів доларів нового фінансування від США для підтримки енергетичного сектора, 300 мільйонів євро додаткового фінансування від ЄБРР, щонайменше 47 мільйонів доларів додаткового гранту від Світового банку та донації у формі гуманітарної допомоги від держав-членів ЄС.

Учасники засідання засудили російські атаки на українську енергетику і закликали притягнути до відповідальності тих, хто причетний до цих атак.

Окремо у заяві йшлося про посилення зусиль для зміцнення фізичного захисту основних компонентів енергетичної мережі, протиповітряної оборони, а також імплементації рішень з децентралізації та встановлення обладнання розподіленої генерації електроенергії.

  • Британія слідом за США розширила санкції проти рф. До списку санкційних обмежень було додано загалом ще 50 нових позицій, які також торкнулись шести кораблів так званого "тіньового флоту".

«Серед нових цілей - кораблі тіньового флоту путіна, установи, що лежать в основі російської фінансової системи, та постачальники, що підтримують російське військове виробництво».

Ці нові санкції також спрямовані проти постачальників боєприпасів, верстатів, мікроелектроніки та матеріально-технічного забезпечення для російських військових, включаючи компанії, що базуються в Китаї, Ізраїлі, Киргизстані та Туреччині, а також судна, які перевозять військові товари з Північної Кореї до росії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему