29 Травня 2024
Новини

Найголовніші новини 29 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 29 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Триває 826 день від початку широкомасштабного російського вторгнення на територію нашої держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 29 травня російські окупанти атакували Україну 14-ма ударними БпЛА типу "Shahed-131/136".

13 дронів вдалося знищити у Миколаївській, Кіровоградській та Рівненській областях.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною, але по всій лінії фронту вона контролюється Силами оборони.
  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.30 від початку доби було зафіксовано 60 бойових зіткнень.

Упродовж сьогоднішнього дня ворог значно активізувався на Курахівському напрямку, але найбільша кількість сутичок залишається на Покровському напрямку.

Російські терористи продовжують безжально бомбардувати північ Харківщини – до шести авіаударів з початку поточної доби додалось ще три, які ворожа авіація завдає із повітряного простору рф.

На Лиманському напрямку окупанти здійснили ще два безуспішних штурми на території Серебрянського лісництва.  

На Краматорському напрямку ворог атакував біля Часового Яру й отримав жорстку відсіч.

На Придніпровському напрямку ворог тричі ходив на штурми наших позицій у районі Кринок. Тут ситуація контрольована.

Українські війська завдають противнику вогневого ураження, вживають усіх необхідних заходів для недопущення прориву нашої оборони. Активно знижують наступальний потенціал ворога наші ударні безпілотні системи, а також ракетники і артилеристи.

 

Станом на ранок 29 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 505 100 (+1 300) осіб,
  • танків − 7 700 (+8),
  • бойових броньованих машин − 14 891 (+33),
  • артилерійських систем − 13 066 (+37),
  • РСЗВ − 1 087 (+2),
  • засобів ППО − 815,
  • літаків − 357,
  • гелікоптерів − 326,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 10 510 (+28),
  • крилатих ракет − 2 222,
  • кораблів/катерів − 27,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 17 796 (+56),
  • спеціальної техніки − 2 142 (+20).

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що днями російські війська здійснили чотири механізовані атаки силами ротних і менших підрозділів на кількох оперативних напрямках у Донецькій області: вони не досягли значних успіхів, але, ймовірно, перевіряли реакцію України після боїв на Харківщині.

Останніми днями окупанти зменшили темп атак і просування на півночі Харківської області та збільшили темп атак у напрямку Покровська.

Експерти інституту зауважили, що ці російські механізовані атаки - по одній на кожній з чотирьох нинішніх операційних осей росії - обмежені порівняно з попередніми.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна визначила три основні пункти у формулі миру, які розглянуть на Глобальному саміті миру у Швейцарії.

«Ми взяли три пункти – ядерна безпека, продовольча безпека і гуманітарний напрямок, там до речі, не тільки обмін, а й повернення вкрадених Росією, примусово вивезених в росію дітей. Тобто ці три моменти дуже важливі. Можливо, ми будемо також говорити про ядерну безпеку і в цьому пункті щодо атак на енергетику України».

Після цього, за словами Президента, на технічному рівні представники лідерів всіх держав будуть пропрацьовувати по деталях кожен з цих пунктів.

«Ці три пункти ми повинні розробити по деталях, а потім передати російським представникам і подивимось, як вони будуть готові їх виконувати».

  • Оскільки росія блокує обміни військовополоненими, а в Україні потрапляє в полон усе більше окупантів, наша держава відкрила вже третій табір для утримання російських військовополонених.

Ймовірно, це не останній такий табір для полонених росіян, що розпочав роботу цьогоріч.

На відміну від держави-агресора, Україна дотримується Женевської конвенції. Росіян, які потрапили в полон, утримують не в колоніях суворого режиму разом з ув'язненими, а в передбачених саме для військовополонених таборах і спецдільницях при СІЗО. Їх не позбавляють зв'язку з рідними, до них пускають Міжнародний Червоний Хрест, вони мають змогу отримувати посилки та грошові перекази, працювати, займатися спортом і дозвіллям.

Усього цього українські військовополонені в росії позбавлені, хоча рф і є підписантом Женевських конвенцій.

  • За 5 місяців 2024-го група Нафтогаз на 10% збільшила видобуток газу порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Цього року «Нафтогаз» накопичує паливо у своїх ПСГ швидше, ніж торік – наразі темпи закачування на 0,33 млрд куб.м перевищують показники аналогічного періоду 2023 року.

Цей результат можливий завдяки впровадженню сучасних технологій, які дозволяють точніше та правильніше визначити місце для облаштування свердловин, пришвидшити процес буріння та зменшити аварійність.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін продовжує у звичному для себе стилі закручувати гайки росіянам. Якщо у 2018-му відразу після обрання на посаду він підвищив пенсійний вік та ПДВ, то зараз після так званих «виборів» оголошено про підвищення податків. Очевидно, що головна мета цього – знайти гроші для підтримки війни в Україні.

Мінфін уже вніс пакет необхідних законопроектів. Податкова реформа передбачає підвищення податку на додану вартість для підприємств з 20% до 25%.

Також вводиться прогресивний податок на дохід фізичних осіб. У Мінфіні рф повідомляють, що податки зростуть для понад 2 млн громадян країни.

Враховуючи те, що російська влада завжди обманювала свій народ, до підвищення податків варто готуватися практично всім громадянам рф.

  • Запущений путіним процес масової утилізації росіян в Україні дав неочікуваний ефект – у рф різко зросла вартість ритуальних послуг і товарів.

Наприклад, ціни за виготовлення труни у 2023 році підскочили на 66% порівняно з 2022 роком.

Одночасно дорожчає копання могил. Минулого року зростання цін на цю послугу досягло 11,25%. Також зросла вартість кремації.  

Загалом середня вартість похорону за підсумками 2023 року склала 54,9 тис. рублів, що на 6% більше, ніж у 2022-му.

  • Китайська компанія Alibaba, що володіє маркетплейсом AliExpress, посилила умови для російського бізнесу: перестала приймати рублі і не дозволяє оформити поставку в росію.

З російських карт оплата більше не проходить, за винятком деяких банків.

Тепер російським покупцям доведеться задіяти схеми з казахстанськими, киргизькими та вірменськими картами. При цьому для фізичної доставки товарів до росії доведеться вдатися до якихось транзитних схем, що призведе до подорожчання та втрати економічного сенсу у придбанні продукції на цьому маркеплейсі.

  • Розвідка Великої Британії проаналізувала причини скасування в рф щорічних міжнародних військових ігор і відомого змагання з "танкового біатлону", який останній раз відбувався у 2022 році.

Минулого тижня російські ЗМІ повідомили, що щорічні російські міжнародні армійські ігри не відбудуться 2024 року, хоча Міноборони рф не коментувало це офіційно. Захід також не відбувся у 2023 році.

«росія, ймовірно, скасувала ігри, щоб уникнути критики цього заходу як тривіальної діяльності у воєнний час, що відволікає військові зусилля від війни в Україні, а також щоб уникнути ймовірного скорочення участі інших країн».

Існує також реальна ймовірність того, що через поразки в Україні російське міністерство оборони занепокоєне тим, що нестача кваліфікованого військового персоналу і техніки поставить під загрозу послідовне домінування росії в змаганнях.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Португалії Луїш Монтенегру у Лісабоні підписали двосторонню угоду про співробітництво у сфері безпеки.

Документ закріплює зобов’язання Португалії підтримувати Україну для відновлення її територіальної цілісності в межах кордонів 1991 року.

Ключові факти:

  • Португалія надасть щонайменше €126 млн військової підтримки цього року.
  • Угода підтверджує участь у коаліції F-16, міжнародній коаліції спроможностей морської безпеки, а також у програмі закупівлі боєприпасів великого калібру, зусиллях із розмінування та зміцнення морської безпеки.
  • Окремі блоки угоди присвячені двосторонній співпраці в галузі оборонної промисловості, розвідці, боротьбі з організованою злочинністю та пропагандою, а також протидії хімічним, біологічним, радіологічним та ядерним ризикам.
  • Україна та Португалія координуватимуть і зміцнюватимуть спільні зусилля для підтримки нашої країни на її шляху до майбутнього вступу в НАТО.
  • У блоці щодо політичного співробітництва йдеться про підтримку Української формули миру, притягнення агресора до відповідальності, посилення санкцій проти рф та спільну роботу над створенням механізму надання компенсації за збитки, втрати або шкоду, спричинені російською агресією.
  • Португалія також зобов’язується продовжувати участь у Міжнародній коаліції за повернення українських дітей і сприяти досягненню цілей, викладених у Рамковому документі цієї коаліції.

Португалія стала 12-ю країною, із якою Україна уклала двосторонню безпекову угоду на виконання положень Спільної декларації G7, ухваленої у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

  • Швеція оголосила про виділення Україні шістнадцятого пакета військової допомоги, який стане найбільшим для країни – його вартість складатиме 13,3 мільярда шведських крон (близько 1,16 млрд євро).

Пакет передбачає надання Україні спроможностей для посилення протиповітряної оборони та задоволення пріоритетних потреб.

Зокрема Швеція передасть Україні літак радіолокаційної розвідки та управління ASC 890, завдяки якому Україна матиме абсолютно нові можливості радіолокаційної розвідки та управління бойовими діями проти цілей у повітрі та на морі.  

Швеція також передасть весь свій запас бронетранспортерів 302, щоб підтримати розбудову нових бригад української армії.

Пакет також включає ракети Rb 99 (AMRAAM), які можуть використовуватися як на літаках, так і в наземних системах ППО, артилерійські боєприпаси та запчастини для техніки.

Крім того, 16-й пакет включає: автоцистерни, фінансову підтримку коаліцій сил і засобів, фінансову підтримку фондів та тимчасових ініціатив, що уможливлюють швидку та масштабну закупівлю обладнання для України.

  • Уряд Литви виділяє Україні 5 млн євро на відновлення й адаптацію зруйнованих шкіл і дитячих садків.

Виділені кошти будуть спрямовані на відновлення пошкоджених навчальних закладів, придбання засобів навчання та комп’ютерної техніки, а також облаштування укриттів.

Підтримку Литви перекажуть на рахунок, який Міністерство освіти і науки України відкрило в НБУ.

  • Литовський уряд схвалив закупівлю радарів повітряного спостереження на €13,5 млн у межах німецької ініціативи щодо посилення української протиповітряної оборони.

Мета Литви цьогоріч – відправлення в Україну чотирьох радарів.

  • Посольство України в Латвії разом із латвійською волонтерською організацією «SOS Допомога армії України» організували відправку гусеничних всюдиходів-амфібій Bandvagn 202 для потреб ЗСУ.

Всюдиходи були придбані в Норвегії за рахунок пожертв латвійської громади у Чикаго.

Всюдиходи призначені для перевезення особового складу і техніки в снігових умовах і болотистій місцевості. Bv202 може перевозити 10 бійців і до однієї тонни вантажу.

  • Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель розповів, що 50 тисяч українських військовослужбовців уже пройшли навчання у межах місії Європейського Союзу. Очікується, що до кінця літа їх має стати 60 тисяч.

Боррель наголосив, що ЄС готовий розширити навчальну місію.  

  • Міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен заявила, що Гельсінкі не обмежували Україну в ударах по території рф фінською зброєю.

«Фінляндія не встановила жодних конкретних обмежень на свою матеріальну допомогу Україні, але припускає, що матеріали будуть використовуватися відповідно до міжнародного праваросія веде незаконну загарбницьку війну в Україні, і Україна має право на самооборону відповідно до статті 51 Статуту ООН. Це включає в себе удари по військових об'єктах на території агресора, які необхідні для самозахисту».

Також сьогодні очільниця МЗС Канади Мелані Жолі заявила, що її країна, надаючи Києву зброю, не ставила жодних умов щодо її застосування.

«росія не має "червоних ліній", і тому ми маємо бути впевнені, що, коли йдеться про захист України, ми готові допомогти їм і показати, що, попри те, що відбувається, ми на їхньому боці. І в Канаді немає жодних умов для постачань зброї в Україну, і тому ми продовжуватимемо працювати з українськими збройними силами».

Напередодні президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Україна має право на удари по військових об’єктах на території росії.

Такої ж позиції дотримуються очільники Великої Британії, Швеції, Польщі, Латвії, Литви, Нідерландів, Естонії та Чехії.

  • На Президента України Володимира Зеленського 6 червня очікують у Франції на заходах з відзначення річниці висадки в Нормандії – військової операції союзників, що стала переломним моментом у Другій світовій війні.

Загалом французький президент очікує на візит 25 іноземних лідерів, зокрема американського президента Джо Байдена. Король Чарльз у супроводі королеви Камілли також перебуватиме у Франції в цей день.

путіна на цей міжнародний захід не запросили.

Також президент Франції Емманюель Макрон пообіцяв наступного тижня офіційно представити план можливого направлення французьких військових інструкторів до України під час візиту президента України Володимира Зеленського в Нормандію.

«Ми будемо говорити дуже точно в той час, щоб оголосити, що ми збираємося робити».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали