28 Травня 2024
Новини

Найголовніші новини 28 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 28 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Триває 825 день від початку широкомасштабного російського вторгнення на територію нашої держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Уночі 28 травня російські окупанти атакували Україну трьома ударними БпЛА типу "Shahed-131/136".

Усі ворожі дрони вдалося знищити у Запорізькій, Дніпропетровській та Черкаській областях.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною, але по всій лінії фронту вона контролюється Силами оборони.
  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.30 було зафіксовано 76 бойових зіткнень. Найгарячішим по всій лінії фронту залишається Покровський напрямок. Українські воїни завдають втрат загарбникам та жорстко відповідають на їхні спроби просунутись вперед.

На Харківському напрямку російські терористи продовжують руйнувати Вовчанськ КАБами. Шість бомб скинув ворог на це місто від початку поточної доби. Українські військові укріплюють оборону та активно протидіють загарбникам.

На Покровському напрямку окупанти з початку доби здійснили 20 атак на позиції наших військ.  

На Придніпровському напрямку, на плацдармах на лівому березі Дніпра, вже сім спроб ворога відтіснити наші підрозділи в районі Кринок зазнали невдачі.

 

Станом на ранок 28 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 503 800 (+1 460) осіб,
  • танків − 7 692 (+21),
  • бойових броньованих машин − 14 858 (+40),
  • артилерійських систем − 13 029 (+48),
  • РСЗВ − 1 085 (+1),
  • засобів ППО − 815,
  • літаків − 357,
  • гелікоптерів − 326,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 10 482 (+15),
  • крилатих ракет − 2 221,
  • кораблів/катерів − 27,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 17 740 (+46).

 

  • Через колосальні втрати живої сили в Україні росія докладає зусиль, щоб набрати найманців у бідних країнах світу. За інформацією ГУР, зараз рф значно активізувала кампанію з набору іноземних найманців у центральній Африці, зокрема в Руанді, Бурунді, Конґо та Уганді.

Вербуванням африканців для участі у «м’ясних» штурмах на українській землі займається спеціально створений підрозділ Міністерства оборони рф.

  • Російські блогери зазначають, що першим відчутним результатом наступу окупантів на Харків став колапс охорони здоров'я Бєлгорода. Усі лікарні міста переповнені «героями». Коридори лікарень забиті пораненими та вмираючими. У мережу злили відповідне відео й фото.

За наявною інформацією, медики змушені евакуювати військових у тилові регіони. Надавати їм медичну допомогу на місці неможливо – не вистачає не лише палат та лікарів, а й медикаментів.

Влада старанно приховує інформацію про втрати на харківському напрямку.

  • Міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що вже понад 600 в’язнів вийшли з тюрем і приєдналися до лав ЗСУ. Наразі вони проходять відповідну підготовку, а надалі служитимуть у штурмових підрозділах.

«Станом на зараз це будуть штурмові підрозділи, це будуть підрозділи, які поки що складаються виключно з осіб, які відбували покарання. Тобто це монолітні підрозділи − без змішування з іншими військовослужбовцями».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський розповів, що вже 90 країн підтвердили свою участь у Саміті миру. На цьому фоні путін вирішив влаштувати якусь «паралельну платформу».

«Ми запропонували дипломатичний шлях – Саміт миру... Ми звертаємося до лідерів світу, якщо ти хочеш миру, то давайте зустрічатися на Саміті миру. І абсолютно справедливо, що цей майданчик готуємо ми разом із іншими партнерами, бо війна у нас, тому ініціатива повинна бути у нас. Ми - жертва, на нас напали, нас вбивають. Не треба шукати альтернативи. Треба йти цим шляхом, якщо є інші думки, будь ласка, приїжджайте на саміт у нас відкритий мікрофон. Будь-яка держава може приїхати і відстоювати свою думку і пропонувати пропозиції щодо дипломатичного закінчення війни».

«путін дуже боїться Саміту миру. Він думав, що 90 країн нас не підтримають. Він зривав цей Саміт і продовжує це робити. І тому зараз думає влаштувати якусь паралельну платформу. Є лідери, які досі ще не висловилися. Я вважаю, що є ті, хто може підтримати росію, значить вони підтримують війну».

Також Володимир Зеленський хотів би особистої присутності на заході президента США Джо Байдена. Глава Української держави зазначив, що путін буде "стоячи аплодувати", якщо Байдена не буде.  

  • Міністерство економіки України підтвердило, що уряд працює над створенням механізму електронного бронювання.

«Іншої альтернативи, крім диджиталізації процесів, пов’язаних із бронюванням, немає. Це буде однозначно зроблено. Очевидно, що суспільство бачить необхідність змін. Цифрове рішення [стосовно процедури бронювання] з’явиться, коли ми напрацюємо нові положення стосовно бронювання, які збалансують потреби безпеки й оборони, економіки, бюджету, бізнесу, гуманітарної сфери тощо».

  • 27 травня до енергомережі підключили енергоблок "Енергоатома" потужністю 1000 МВт. Наразі триває набір його потужності.

Ремонт вдалося завершити на три дні раніше запланованого терміну.  

Українські атомники й надалі докладатимуть максимум зусиль для скорочення термінів проведення планово-попереджувальних ремонтів, аби всі наші енергоблоки працювали на максимальній потужності.

  • У Міністерстві оборони України пояснили, що наразі не планується розсилка повісток через мобільний застосунок "Резерв+".

Робота над таким функціоналом не ведеться, бо немає законодавчого рішення на будь-якому рівні.  

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У рф розглядають можливість виключення руху Талібан зі списку терористичних організацій. Раніше цю ідею підтримували провідні політики, а сьогодні за це виступив і особисто путін.

За його словами, оскільки Талібан контролює країну, то з ним треба вибудовувати стосунки.

Тобто одна тоталітарна система тягнеться до іншої такої ж форми влади.

При цьому слова путіна про Талібан звучать особливо цинічно, адже з Україною він не хотів вибудовувати відносини, а просто напав і знищує український народ, постійно повторюючи на публіці про нібито «подвійні стандарти Заходу».

  • Російський бізнес зіткнувся з новими труднощами в Казахстані, який використав як транзитний «хаб» для розрахунків з Китаєм та імпорту китайських товарів.

Декілька казахстанських банків припинили переказувати гроші з рф у КНР. Причиною банкіри називають те, що найбільший у Китаї Bank of China регулярно «повертає» казахстанські платежі за санкційні види продукції.

На проблеми з казахстанськими банками бізнес почав скаржитися навесні: гроші стали «зависати» на тижні. Складнощі виникли невдовзі після того, як президент США Джо Байден розширив повноваження американського Мінфіну, дозволивши вводити вторинні санкції проти будь-яких банків світу, залучених до операцій з російським ВПК.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент Володимир Зеленський під час візиту до Бельгії підписав угоду про співпрацю у сфері безпеки між Києвом та Брюсселем. Документ передбачає надання Україні підтримку протягом десяти років.

За словами Президента, Україні виділять щонайменше 977 млн євро військової допомоги від Бельгії цього року.

«Вперше в такій угоді вказана точна кількість винищувачів F-16 – 30 – які будуть поставлені в Україну до 2028 року, причому перші прибудуть вже цього року».

Президент зазначив, що угода гарантує своєчасну безпекову допомогу з боку Бельгії, сучасну бронетехніку, обладнання для потреб ВПС та ППО України, морську безпеку, розмінування, участь у коаліції з постачання артилерійських боєприпасів, а також військові тренування.

Український лідер вказав, що документ також передбачає оборонно-промислове співробітництво, підтримку української «Формули миру», посилення санкцій проти рф, відшкодування збитків, правосуддя для агресора, використання заморожених російських активів та відновлення економіки.

«Україна та Бельгія також поглиблюватимуть співпрацю у сфері розвідки, кібербезпеки та протидії дезінформації. Бельгія також висловлює підтримку майбутньому членству України в ЄС та НАТО», – зауважив Володимир Зеленський.

Також у рамках візиту до Бельгії Президент відвідав авіабазу, де розміщено винищувачі F-16, які ця країна передасть Україні.

  • Президент Володимир Зеленський увечері 28 травня прибув до Португалії, де зустрінеться з керівництвом цієї країни.

Напередодні в Лісабоні анонсували, що український Президент проведе робочі зустрічі з прем'єр-міністром Португалії Луїшем Монтенегру та буде прийнятий президентом Марселу Ребелу де Соузою.

Також очікується підписання двосторонньої безпекової угоди між Києвом та Лісабоном.

  • Рада Євросоюзу затвердила пріоритети із безпеки та оборони ЄС у контексті поєднання загроз та викликів, таких як війна росії проти України та посилення напруженості на Близькому Сході, Сахелі та в інших регіонах світу.

Євросоюзу необхідно надалі підвищувати свою оборонну готовність. П'ять основних пріоритетів держави-члени покликані мають реалізувати у терміновому порядку. Першим пріоритетом є підтримка України.

«ЄС усе більш рішуче підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Щоб продовжувати надавати Україні та її народу всю необхідну політичну, фінансову, економічну, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку стільки, скільки потрібно, і так інтенсивно, як це необхідно, ЄС використовуватиме всі інструменти, що є в його розпорядженні», - йдеться в повідомленні на сайті Ради ЄС.

Мається на увазі Фонд допомоги Україні в межах Європейського фонду миру (EPF), а також навчання та консультування через Місію військової допомоги Європейського Союзу на підтримку України (EUMAM Україна).

Крім того, у блоці підкреслили майбутнє підписання ЄС зобов'язань у галузі безпеки перед Україною, а також постачання боєприпасів, ракет, систем протиповітряної оборони, артилерії та безпілотників.

  • У Чехії провели широку робочу зустріч лідерів декількох держав, на якій обговорили потреби України у зброї. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

«Прибули в Прагу на запрошення прем'єр-міністра Чехії Петра Фіали для участі в широкій робочій зустрічі щодо потреб України спільно з лідерами Польщі, Латвії, Данії, Нідерландів, представника США».

Очільник українського уряду зазначив, що на двосторонній зустрічі з Фіалою обговорили реалізацію артилерійської ініціативи, на яку зібрали вже понад 1,6 млрд євро, а також використання західної зброї на території рф.

«Для нас важливо, аби боєприпаси надходили вчасно, системно та згідно з графіком уже з червня. Проговорили також можливість використання зброї партнерів для захисту на території агресора. Вдячний пану прем'єр-міністру за підтримку в цьому питанні».

Також лідери обговорили спільні виробництва у сфері оборонно-промислового комплексу, об'єднання зусиль щодо посилення тиску на росію.

  • У ЄС наголосили, що зусилля путіна, який намагається підірвати ефективність запланованого у Швейцарії Саміту миру, свідчать про його страх.

Речник зовнішньополітичного відомства ЄС Петер Стано зазначив, що ЄС повністю підтримує ідею мирного саміту і вважає його мету дуже важливою, «тому що ми бачимо в ньому джерело натхнення для майбутнього мирного процесу».

Стано розповів, що ЄС інтенсивно працює з партнерами по всьому світу, щоб забезпечити найширше можливе представництво на події.

«Спроба підірвати ефективність саміту (у Швейцарії) паралельними заходами – це лише показує те, як путін боїться саміту… Це важлива подія, ми працюємо з партнерами з України, зі Швейцарією та іншими, щоб забезпечити найвищий рівень представництва та найбільшу можливу кількість країн, які беруть у цьому участь. Для нас це мирна подія року, дуже важлива для України, ми продовжуватимемо працювати для її успіху».

  • Високопосадовці Чехії та Нідерландів виступили на підтримку використання Україною західної зброї для ударів по території рф.

Прем?єр-міністр Чехії Петр Фіала, коментуючи заяву генсека НАТО Єнса Столтенберґа на цю тему, сказав, що вважає таке використання «цілком логічним».

«Україна, яка зазнала нападу, має повне право використовувати усі варіанти свого захисту».

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен також підтримала скасування обмежень для України.

«Цілком очевидно, що вони (українці) мають завдавати ударів і всередині росії, тому, на мій погляд, це не повинно бути предметом дискусій, і я сподіваюся, що інші країни, які мають іншу позицію, змінять її».

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс теж закликав союзників зняти обмеження для України на удари переданою зброєю по військових цілях на території росії.

«Те, що ми бачимо, – наслідок нашої неспроможності надати Україні зброю та накладання обмежень на те, як Україна може її застосовувати – для ударів по території росії. Ми говоримо не про цивільних, а про легітимні військові цілі».

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель каже, що окремі країни ЄС дозволяють використовувати їхню зброю для ударів по території рф.

Боррель зазначив, що деякі країни у минулому були проти застосування їхнього озброєння по цілях у росії, але останнім часом змінили свою позицію. Однак він не став називати держави, які змінили свою думку.

«Деякі однозначно сказали: «Я збираюсь зняти ці обмеження». Інші сказали те ж, але не у такий чіткий спосіб. Інші сказали: «Ну, дайте мені про це поміркувати». Тож я не можу сказати число тих, які дали згоду чи ні». 

  • У 2024 році Латвія планує інвестувати у коаліцію безпілотників 20 млн євро на підтримку України. Таку ж суму спрямують на посилення латвійської армії дронів. Про це повідомив міністр оборони країни Андріс Спрудс.

Спрудс зазначив, що до виробництва дронів залучатимуть місцеві компанії.

  • Уряд Швеції схвалив виділення 650 млн крон ($61 млн) на відновлення та підтримку енергопостачання в Україні.

Харків буде пріоритетним у цьому фінансуванні, але на підтримку зможуть розраховувати й інші регіони України, зокрема Одеса, Київ та Миколаїв.

  • Нідерланди хочуть у короткий термін зібрати зенітно-ракетний комплекс Patriot і подарувати його Україні. Закликають долучитися й інші країни, які мають на озброєнні цю систему ППО.

Нідерланди надають основні компоненти з власних запасів. Водночас Амстердам визначив, які країни потенційно можуть також надати частини та боєприпаси зі своїх запасів.

  • Президент Фінляндії Александр Стубб із робочим візитом відвідав Естонію, де зокрема обговорив допомогу Україні.

Глава держави висловив переконання, що уся політика безпеки має сфокусуватися на підтримці України. На його думку, Європа відстає в питанні допомоги Києву зброєю.

«На даному етапі розмови про введення військ є спекуляцією, і позиція Фінляндії не змінилася. Фінляндія зробить усе, щоб Україна перемогла», – пообіцяв Стубб.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали