27 Травня 2024
Новини

Найголовніші новини 27 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 27 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Триває 824 доба героїчного протистояння української нації російському воєнному вторгненню.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною, але по всій лінії фронту вона контролюється Силами оборони.
  • За інформацією Генерального штабу, загальна кількість ворожих атак по всій протяжності фронту з початку доби наблизилася до 80. Найбільша кількість бойових зіткнень відбувається на Покровському напрямку. Українським захисникам нелегко, але ситуація контрольована.

Сили оборони стримують натиск російських загарбників та на окремих ділянках проводять активні заходи.

На Харківському напрямку агресор продовжує штурмові дії. Українські війська беруть велику плату з росіян за їхні спроби просунутися на цій ділянці фронту. Загальні втрати противника з початку доби в живій силі становлять уже 137 осіб загиблими та пораненими та 18 одиниць озброєнь і військової техніки.

Наші воїни дають російським окупантам гідну відсіч, тримають ворога під вогневим контролем та роблять усе можливе для зриву його загарбницьких планів.

 

Станом на ранок 27 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 502 340 (+1 150) осіб,
  • танків − 7 671 (+9),
  • бойових броньованих машин − 14 818 (+15),
  • артилерійських систем − 12 981 (+28),
  • РСЗВ − 1 084 (+1),
  • засобів ППО − 815 (+1),
  • літаків − 357,
  • гелікоптерів − 326,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 10 467 (+42),
  • крилатих ракет − 2 221 (+12),
  • кораблів/катерів − 27,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 17 694 (+55),
  • спеціальної техніки − 2 118 (+7).

 

  • Міністерство цифрової трансформації просить жителів тимчасово окупованих територій допомогти відшукати системи протиповітряної оборони росіян на тимчасово окупованих територіях.

Повідомити інформацію просять у в чатбот єВорог. Ідеться про системи ППО "Оса", "Панцир", "Тор", "Бук", "Стріла".

При цьому українців закликають бути обачними і дотримуватися заходів власної безпеки, зокрема видаляти листування з чатботом та інші компрометувальні матеріали.

  • У Харківській області з Чугуївського, Харківського, Богодухівського районів евакуювали 11 тисяч 142 людини.

Через постійні атаки з боку рф ситуація в прикордонних територіях залишається напруженою.

  • На думку аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), передчасний початок російських наступальних операцій підірвав успіх росії на півночі Харківської області.

Аналітики зазначають, що російські війська розпочали свою наступальну операцію на півночі Харківщини з обмеженими силами і ще не перекинули туди значні резерви, що призвело до зниження темпів російського просування і наступальних операцій.

Це надає українським військам тактичні можливості для контратак.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський повідомив, що вже 90 країн підтвердили свою участь у Саміті миру в Швейцарії в червні.

«Зараз вже 90 країн підтвердили свою участь, і ми продовжуємо працювати з лідерами світу заради ширшого представництваСаме там, на саміті, ми побачимо, хто насправді у світі вірить у міжнародне право і готовий його дієво захищати. Кожен лідер, який не хоче продовження цієї війни та подальшої агресії рф, може продемонструвати на саміті свою справжню зацікавленість у мирі».

  • Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський підписав документи, які дозволять першим французьким інструкторам невдовзі відвідати українські навчальні центри та ознайомитися з їхньою інфраструктурою та персоналом.

«Радо вітаю ініціативу Франції направити в Україну інструкторів для підготовки українських військовослужбовців».

Сирський також висловив сподівання, що незабаром інші партнери теж приєднаються до цього проекту.  

  • Місія МВФ та представники України розпочали переговори щодо четвертого перегляду програми Механізму розширеного фінансування (EFF), який допоможе залучити близько 2,2 млрд доларів вже у червні.

Метою місії МВФ є обговорення стану виконання Україною умов Меморандуму про економічну та фінансову політику. Зустрічі відбуваються у Варшаві та в онлайн форматі.

Мінфін спільно з командами Національного банку та МВФ продовжує активно працювати над впровадженням спільно визначених реформ для забезпечення макроекономічної стабільності, зміцнення державного управління, економічного відновлення та поступової євроінтеграції України.

  • Після планового ремонту енергетики під'єднали до мережі атомний енергоблок АЕС. Водночас ще кілька готується до виходу у ремонт.

Як повідомляє Міненерго, наразі енергоблок набирає потужність. Вихід у ремонт ще кількох атомних блоків необхідний для того, аби якісно підготувати їх до стабільної та безперебійної роботи протягом опалювального сезону.

  • В Міноборони повідомили, що з 18 травня свої облікові дані за кордоном через застосунок "Резерв+" оновили вже понад 14 тисяч військовозобов’язаних у 124 країнах.

Серед країн-лідерів – Польща, Німеччина, Канада, Чехія, США, Велика Британія, Іспанія, Литва, Нідерланди та Словаччина.

Загалом через застосунок "Резерв+" свої дані станом на 27 травня оновили понад 1,1 млн військовозобов’язаних. Водночас через ЦНАП - майже 55 тисяч, а через ТЦК - близько 38 тисяч громадян.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російське Міністерство сільського господарства готується запровадити режим надзвичайної ситуації (НС) федерального значення через травневі заморозки, які призвели до масової загибелі посівів у ключових чорноземних регіонах країни.

За оцінками Російського зернового союзу, весняні морози, які зачепили посіви у 23 суб'єктах рф, позбавлять російських аграріїв 18 млн тонн врожаю зерна.

Регіональний режим НС через заморозки вже запроваджено у восьми регіонах росії. Серед них - Липецька, Воронезька, Тамбовська, Волгоградська та Орловська області. Заморозки торкнулися й інших великих аграрних регіонів — від Курської та Ростовської до Саратовської та Пензенської областей, але найважча ситуація — у Воронезькій та Волгоградській областях.

  • Окупанти, учасники війни в Україні, які пішли на заклик президента путіна спробувати себе у сфері держуправління, масово програли на праймеріз «Єдиної Росії» майже по всій країні.

Загалом у попередньому голосуванні щодо висування кандидатів на вибори до законодавчих зборів 12 регіонів, які заплановані на 8 вересня цього року, брали участь 103 так звані «ветерани».

Як зазначають експерти, єдинороси готові на словах виявити повагу до учасників війни, бо цього вимагає їхнє начальство, але коли доходить до конкретних мандатів, то тут у кожного мандата є свій господар, і для нього так званий «герой СВО» - це перешкода.

  • Надії бізнесу на те, що путін у Китаї домовиться про пом'якшення підходу до російських платежів, не виправдалися і ситуація з платежами не покращилася.

За оцінками імпортерів, з лютого до Китаю благополучно доходила десь чверть платежів із росії, причому не лише в доларах, а й у юанях, і ситуація постійно погіршувалась.

«Схоже, угоди про постачання до Китаю топінамбуру та яловичих хрящів — це єдиний великий прорив під час візиту», - зазначають імпортери.

Як показало опитування імпортерів, агентів, банкірів та митних брокерів, поки ситуація з платежами навіть погіршується.  

  • Видання Bild повідомляє, що Збройні сили України знищили найновіший російський зенітно-ракетний комплекс С-400 за допомогою застарілої американської ракети ATACMS.

За даними видання, це сталося минулого тижня поблизу Моспіно на Донеччині. Для атаки ЗСУ використали версію ATACMS Block 1 (M39), яка була розроблена 35 років тому. 2020 року ракету з дальністю польоту 165 км зняли з озброєння армії США і замінили на нову версію ATACMS, здатну бити на 300 км.

Російський С-400 під Моспіно виявив ворожу боєголовку і випустив у неї не менше шести зенітних ракет, але жодна з них не змогла перехопити ціль. У результаті згоріли не лише російські пускові установки, а й радіолокаційний комплекс.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент України Володимир Зеленський сьогодні прибув із першим офіційним візитом до Іспанії.

Літак із очільником держави приземлився в аеропорту Мадрид-Барахас. Володимира Зеленського особисто зустрів король Іспанії Феліпе VI.  

Іспанські ЗМІ відзначають, що це незвичайний крок підтримки з боку короля, оскільки монарх традиційно під час візитів не робить таких жестів.

  • Президент Володимир Зеленський підписав угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Іспанією.

Глава іспанського уряду Педро Санчес зазначив, що для Іспанії було обов’язком підтримувати Україну в багатьох сферах протягом цих двох років війни. Він заявив, що Іспанія стала десятою державою, яка підписала таку двосторонню угоду з Україною.

Угода, серед іншого, зосереджуватиметься на підтримці озброєнь, допомозі в реконструкції та розмінуванні.

«Україна може розраховувати на Іспанію в її боротьбі за мир, у захисті всіх цінностей, які нас об’єднують», – сказав Санчес.

Згідно з угодою, Іспанія до 2027-го зобов'язалася допомогти на 5 млрд через Європейський фонд миру.

Іспанія також висловила зацікавленість у спільному виробництві зброї та надасть додаткові снаряди і броньовану техніку.

  • Глава МЗС України Дмитро Кулеба взяв участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС, де закликав збільшити та пришвидшити військову допомогу для України, зокрема постачання додаткових систем ППО, а також підтримати удари України по військових цілях на території рф.

«Часу на рефлексії немає, потрібні дії. Цілком зрозуміло, що потрібно зробити. Надати Україні додаткові «Патріоти» та інші сучасні системи протиповітряної оборони, а також підтримати українські удари по військових цілях на території росії».

Глава МЗС України наголосив що у той час, як на Заході все ще є ті, хто боїться ескалації, вороги вільного світу, росія, Іран та Північна Корея посилюють співпрацю та взаємопідтримку. Вони набирають зухвалості, що загрожує дестабілізацією не лише в Європі, але і в інших регіонах світу. Надання Україні необхідної підтримки задля паритету та переваги на полі бою змінить цю ситуацію та змусить їх змінити свої плани.

«Вільний світ має значно більший економічний та військовий потенціал, ніж його вороги. Але вони мають більше рішучості. Поки на Заході все ще є ті, хто думає, як Москва відреагує на українські удари по російських військових цілях, Путін просто б’є куди хоче і як хоче»

Кулеба також закликав європейські країни інвестувати в український оборонно-промисловий комплекс та закуповувати зброю для України безпосередньо в українських виробників.

  • Парламентська асамблея НАТО ухвалила декларацію, в якій закликала союзників по Альянсу прискорити постачання зброї для України, а також зняти обмеження на удари західною зброєю по військових цілях у росії.

Декларація схвалена більшістю з понад 200 законодавців з усіх 32 країн Альянсу.

«Їм (українцям) потрібна наша допомога. Не через два роки. Не через два місяці. Навіть не через два тижні. Їм це потрібно зараз. Треба пришвидшуватись і активізуватись. Дайте Україні все, що їй потрібно… Настав час визнати цю реальність і дозволити Україні робити те, що вона повинна. НАТО буде суттєво ослаблене, втратить довіру, якщо ми продовжимо допомагати напівзаходами», - сказав Міхал Щерба, глава Парламентської асамблеї НАТО.

  • Європейський Союз запровадив санкції проти колишнього нардепа України Віктора Медведчука, а також проросійського бізнесмена Артема Марчевського

За пропозицією Чехії Євросоюз вирішив внести до санкційного списку три організації, які працюють на Кремль.

До підсанкційного списку потрапив "Голос Європи" (Voice of Europe) - пропагандистський ресурс, що використовується росією, зокрема, для впливу на вибори до Європарламенту.

Крім Медведчука, під санкції потрапив проросійський пропагандист, ексгенпродюсер телеканалу "112 Україна" Артем Марчевський.

Обмеження тепер поширюються на всі 27 країн-членів ЄС. При цьому наголошується, що для Медведчука і Марчевського це означає заборону на в'їзд і транзит через усі країни-члени ЄС.

  • Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок закликала Угорщину припинити блокаду допомоги Україні на рівні ЄС.

Бербок зазначила, що після початку повномасштабного вторгнення росії до України Європа переконалась, що вона є сильною, коли вона об'єднана.

Водночас міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс також розкритикував Угорщину за блокування ключових рішень на рівні Європейського Союзу, зокрема щодо України.

  • Міністри закордонних справ ЄС ухвалили новий санкційний режим для покарання за серйозні порушення прав людини в росії.

Новий санкційний режим був створений після смерті російського опозиційного лідера Олексія Навального.

Заходи спрямовані проти осіб та організацій, відповідальних за репресії проти опозиції.

За словами дипломатів, для включення в перший список було відібрано близько 20 фігурантів. Ці заходи є окремими від широкомасштабних економічних санкцій, накладених на рф за повномасштабне вторгнення в Україну.

Санкції включають такі заходи, як заборона на в'їзд до Європейського Союзу та заморожування активів, що перебувають у країнах ЄС.

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг наполягає, що союзникам потрібно переглянути обмеження на заборону Україні вдаряти по рф західною зброєю на тлі прикордонних боїв на Харківщині.

Столтенберг зазначив, що Україна воює у загарбницькій війні і, за міжнародним правом, має право на самооборону.

«Право на самооборону включає право вдаряти по легітимних військових цілях за межами України. Це частина самооборони. Ми бачимо, як це чітко видно зараз у боях на Харківщині, тому що російські війська перебувають на території росії, атакуючи на кордоні українську територію. Лінія фронту проходить більш-менш по лінії кордону, і якщо ви не можете атакувати російські сили по той бік фронту, тому що вони по той бік кордону, тоді ви справді знижуєте спроможність українських сил оборонятися».

Генсек НАТО додав, що у таких умовах росіяни можуть атакувати, не будучи атакованими у відповідь. Столтенберг у цьому контексті закликав союзників, які наклали обмеження на застосування переданої ними зброї, переглянути ці обмеження.

«Мій меседж полягає у тому, що ми повинні розглянути ці обмеження, тому що, маючи надто багато обмежень, ми зв’язуємо одну руку українським збройним силам».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали