9 Травня 2024
Новини

Як вибрати газовий пістолет

Як вибрати газовий пістолет

Досі існують люди, які вважають, що газовий пістолет – це щось на кшталт газового балончика, тільки б'є далі й сильніше. Звичайно ж це не так, просто так вийшло, що в нашій мові складне слово «пневматичний» часто замінюють на простіше і звичніше «газовий». Втім, якщо заглиблюватися у формулювання, то серед існуючих пневматичних пістолетів та револьверів справді існують «газові» - тобто працюючі не на стислому повітрі, а на іншому газі. Ось тільки правильно називаються вони «газобалонні». І саме про них ми вам сьогодні розповімо.

Який газ зазвичай використовується?

Найчастіше для наповнення балонів газобалонної пневматики використовують вуглекислий газ або СО2. Адже він досить дешевий і поширений плюс забезпечує достатній для пострілу тиск у 50 атмосфер. Втім, для деяких спортивних та розважальних заходів використовують гази, здатні створити більший тиск – але роблять це досить рідко.

У чому, власне, фішка. За стандартних умов СО2 знаходиться в газоподібному стані, але при невеликому підвищенні тиску швидко переходить у рідкий. І навпаки. Тому доти, доки в газовому балончику є хоч трохи рідини, він забезпечуватиме постійний тиск, що гарантуватиме стабільність пострілів. Цим такі газові пістолети вигідно відрізняються від пневматики з попереднім накачуванням та пневмобалонної, у яких тиск починає поступово знижуватися у міру їх використання.

Переваги газових пістолетів

Ще раз уточнюємо – йдеться про пістолети, які використовують стиснений вуглекислий газ. Це дає їм такі переваги.

  • Стабільність під час стрільби. Про це ми вже сказали.
  • Висока стартова швидкість пострілу. Але така, що не перевищує законних обмежень для різних типів зброї. Просто в США, наприклад, обмежень на потужність мисливської пневматики немає, що дозволяє робити «монстрів», які не поступаються в ефективності вогнепальній зброї.
  • Висока точність. На дистанції до 25 метрів точність пневматики анітрохи не поступається вогнепальній зброї. Для більших же, необхідно або значне збільшення потужності, або підвищення калібру понад стандартні 4,5 мм.
  • Відсутність віддачі. З одного боку, це плюс, тому що підвищує точність. З іншого, стрілянина з газового пістолета дуже відрізняється від стрільби з бойового, так що стрілку доведеться переучуватися.
  • Різноманітний форм-фактор. Використання стандартних газових балончиків дозволяє експериментувати із зовнішністю зброї. Наприклад, повністю копіюючи реальні бойові одиниці, аж до руху затвора (на це потрібна додаткова витрата газу та технологія Blowback).
  • Простота використання. Установка газового балона – процедура, що мало чим відрізняється від звичайної перезарядки. Ще й реально швидка.

Недоліки газових пістолетів

Ми не говоритимемо про загальні для всіх пневматичних пістолетів недоліки, а зосередимося лише на специфічних для тих, що використовують газові балони.

  • Необхідність розхідників. Так, газові балончики коштують дешевше за патрони. Так, їх потрібно менше. Але купувати їх вам доведеться все одно, ще й у великій кількості. Ще й зберігати їх потрібно буде правильно.
  • Залежність від температури. За низьких температур тиск у балоні падає, відповідно до законів газодинаміки. Тому вважається, що використовувати газобалонні пістолети можна, якщо температура навколишнього середовища не опускається нижче за +10 градусів. В іншому випадку їхня потужність сильно знижується.
  • Не можна на тривалий час залишати всередині «заряджений» балон. Газ чинитиме постійний тиск на систему, що може призвести до зносу прокладок та появи витоків. Тому рекомендується виймати навіть ті балони, що випорожнені лише частково.
  • Не можна стріляти занадто часто та багато. Вважається, що між пострілами має бути пауза десь у 2-3 секунди. Це потрібно для того, щоб метал та інші матеріали, охолоджені випущеними парами СО2, встигли трохи відігрітися та не переохолоджувалися.

Придбання

Як бачите, є безліч причин купити пневматичний пістолет із газовим балоном. Питання лише у тому, де це зробити безпечно. Адже в нашій країні досить суворі (і не завжди зрозумілі) закони щодо обігу зброї. Отже, якщо ви хочете, щоб все було швидко, просто, зрозуміло та безпечно – звертайтесь до інтернет-магазину «Ібіс».

Ми маємо широкий вибір пневматичної зброї різного призначення – від розважальної до мисливської. А наші фахівці з легкістю підкажуть вам, на які конкретно категорії та моделі вам варто звернути увагу, виходячи з ваших бажань та можливостей. А мешканці Києва та області ще й можуть під'їхати до якогось з наших офіційних центрів продажу, де прямо на місці у тирі випробувати обраний газовий пістолет. І не важливо, чи тільки ви почали цікавитися пневматикою, чи вже маєте серйозний досвід у цьому питанні – у нас ви завжди знайдете те, що вам потрібно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему