22 Квітня 2024
Новини

Найголовніші новини 22 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 22 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Триває 789 день від початку широкомасштабного вторгнення російської федерації на територію України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 22 квітня окупанти атакували 7 ударними БпЛА типу "Shahed-131/136" та 3 зенітними керованими ракетами С-300/С-400 із окупованої Донеччини.

Нашим ППО вдалося знищити 5 дронів. Усі безпілотники збили на Одещині. 

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 62 бойові зіткнення.

Загалом, ворог завдав 4 ракетних та 58 авіаційних ударів, здійснив 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 2 зенітно-ракетних комплексах та 13 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління, 2 засобах ППО та 1 району зосередження особового складу противника.

 

Станом на ранок 22 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 460 260 (+730) осіб,
  • танків – 7 236 (+7),
  • бойових броньованих машин − 13 904 (+8),
  • артилерійських систем − 11 736 (+17),
  • РСЗВ − 1 046,
  • засобів ППО − 768 (+1),
  • літаків − 348,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 9 384 (+5),
  • крилатих ракет − 2 117 (+2),
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 15 812 (+27),
  • спеціальної техніки − 1 934 (+8).

 

  • Керівник ГУР Кирило Буданов заявив, що станом на зараз загрози повторного наступу російських окупантів на столицю немає.

За його словами, припущення про повторний наступ ворога на Київ є безпідставними. Ситуація з підготовкою росіян до імовірного другого наступу на столицю не змінилася.

«Станом на зараз (загрози) абсолютно немає».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський збирав Ставку верховного головнокомандувача, на якій обговорили ситуацію на фронті, а також проблеми з постачання зброї і захисту українських міст.

«Найперше – фронт. Була доповідь Головкома Олександра Сирського. Окупаційна армія має завдання без огляду на власні втрати демонструвати хоч якісь перемоги до 9 травня. Тепер їх підганяють ще й позитивні рішення друзів України. Нашим воїнам складно, але надходження необхідної допомоги вирівняє ситуацію. Саме тому підтримка конкретною зброєю, яка є в наших партнерів, необхідна нам невідкладно».

Також Президент розповів, що на Ставці заслухали доповідь міністра оборони Рустема Умєрова щодо контрактів із вітчизняними компаніями.

На наступну Ставку доручено зібрати все, що відомо нашим розвідкам про наміри російських терористів нищити цивільну інфраструктуру, та підготувати всеохопний план подальших дій.

Вони можуть включати в себе «перерозподіл систем ППО та децентралізацію, де це можливо».

  • У Києві сьогодні квітня перебуває з візитом двопартійна делегація Конгресу Сполучених Штатів Америки.

У складі делегації до української столиці прибули четверо членів Палати представників: республіканці Томас Кін та Натаніель Морен і демократи Білл Кітінг і Мадлен Дін.

У посольстві США зазначили, що цей візит є черговим підтвердженням того, що підтримка України з боку США залишається непохитною.

  • З початку 2024 року майже 3 тисячі українських родин взяли кредити на придбання житла в рамках програми "єОселя". Від початку дії програми кредити вже отримали 9 212 родин на 14,2 млрд гривень.

Купують українці не лише квартири, а й приватні будинки – вже видано 87 кредитів на їх придбання у цьому році.

На сьогодні взяти кредит за програмою «єОселя» можна у 8 банках: Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Глобус банк, Sky Bank, Укрексімбанк, Sense Bank та Банк Кредит Дніпро.

  • В Україні з початку дії програми "Доступні кредити 5-7-9%", станом на 22 квітня 2024 року, банки видали пільгових кредитів на загальну суму 296,5 млрд грн.

За минулий тиждень у межах Державної програми "Доступні кредити 5-7-9%" підприємці отримали від уповноважених банків 754 пільгові кредити на загальну суму 2,3 млрд грн, з яких 631 кредит – від банків державного сектора економіки на 1,6 млрд гривень.

З початку 2024 року за програмою підприємці отримали 7 713 кредитів на загальну суму 29,6 млрд грн.

  • Державна митна служба України оголосила про перехід на нову фазу системи митного транзиту NCTS Фаза 5.

Від сьогодні бізнес має подавати транзитні декларації відповідно до нових правил та в оновлену транзитну систему. Вона пов'язує митні служби в країнах Конвенції про процедуру спільного транзиту, дозволяючи обмін митними даними в режимі реального часу.  

Україна вчасно перейшла на NCTS Фаза 5 – навіть раніше, ніж деякі країни ЄС. І цим довела свою спроможність не лише застосовувати європейські митні системи, але й розвивати їх "в ногу" з країнами Євросоюзу.

Приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту є обов’язковою умовою для вступу до Євросоюзу та одним із ключових зобов’язань України за економічною частиною Угоди про асоціацію з ЄС.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російська нафтопереробка наближається до 11-місячного мінімуму, оскільки повені перешкоджають роботі НПЗ, а ремонт заводів, що постраждали від атак безпілотників, сповільнюється.

Як повідомляє агентство Bloomberg, протягом квітня переробка на російських НПЗ в середньому становила близько 5,23 млн барелів на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня минулого року.

  • ЗМІ повідомляють, що в Курганській області рф паводкові води затопили старі уранові свердловини родовища «Добровільне», заражена ураном вода могла потрапити в річку Тобол.

Регіональна екологічна організація «Фонд громадського контролю за станом довкілля і благополуччям населення» напередодні опублікувала відео, на якому видно, що весь простір між селами Труд і Знаніє та Звіриноголовське, де розташоване родовище, затоплено водою.

За словами екологів, повінь змила в Тобол радіоактивний бруд, який накопичувався роками від підземних вод, що розтікалися зі старих свердловин, а під водою могла опинитися стара свердловина, яка «протікає 35 років», нові ж пробурені вище, і вода до них іще не дісталася.

Експерт Російського соціально-екологічного союзу Андрій Ожаровський заявив, що під час затоплення свердловин з водою в Тобол потрапляють розчинні солі урану, що згодом призведе до підвищення їх вмісту в річці і, відповідно, до зростання захворювань через опромінення.

  • Китай різко підвищив ціни на авто в рф після захоплення місцевого ринку.

Середня ціна нового китайського автомобіля в рф досягла 3,06 млн рублів (32 тис. дол.). У перші три місяці 2024 року подорожчання становило 9,3% рік до року, що перевищило офіційний рівень інфляції в 7,2%.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Наступна зустріч Контактної групи з оборони України, що відома також як "формат Рамштайн", планується на 26 квітня у форматі відеоконференції.
  • Уряд Норвегії оголосив про нову грантову програму для посилення громадянського суспільства в Україні - на неї виділять майже 6,4 млн доларів.

«Громадянське суспільство в Україні відіграє ключову роль в об'єднанні країни та розбудові стійкості проти російської агресії. Норвегія виділяє 70 мільйонів норвезьких крон на програму підтримки діяльності українських організацій громадянського суспільства, яка базується на подачі заявок», - йдеться у повідомленні уряду.

Там вважають, що захист і підтримка українських інституцій та організацій має вирішальне значення для того, щоб Україна могла досягти успіху в боротьбі з росією, у відновленні, впровадженні важливих реформ і боротьбі з корупцією.

  • Прем'єр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що країна фінансово долучиться до ініціативи із забезпечення України додатковими системами протиповітряної оборони.

«У нас дуже мало часу на зволікання, тому Норвегія буде залучена до фінансування. Є кілька інших країн, які цьому сприяють, тому що є засоби протиповітряної оборони, які можуть досить швидко потрапити в Україну, і вони інтенсивно над цим працюють в останні кілька днів і тижнів».

За словами прем’єра, щоб створити системи ППО, потрібен час. Це означає, що треба відправляти ППО зі своїх складів.

«Таким досі був шаблон, і ми також зробили свій внесок у це. Інші країни також копатимуть глибше, щоб сприяти цьому. Нам також потрібно нарощувати виробництво».

  • Словацькі активісти ініціативи «Боєприпаси для України» зібрали вже понад 3 мільйони євро на боєприпаси для ЗСУ. Загалом до акції долучилися понад 50 тисяч осіб.

Кампанія зі збору коштів є результатом спільних зусиль кількох організацій та активістів з багаторічним досвідом допомоги Україні, серед яких Mier Ukrajine, Dárek pro Putina, Donio та All4Ukraine. Таким чином організації хочуть підтримати чеську ініціативу допомоги Україні, до якої відмовився приєднатися словацький уряд.

  • Головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель повідомив, що перші поставки артилерійських снарядів, придбаних у рамках чеської ініціативи для України за межами Євросоюзу, можуть прибути наприкінці травня-початку червня.

«Багато країн приєдналися до чеської ініціативи. Перші поставки можуть бути наприкінці травня-початку червня. І багато країн висловили готовність брати участь у німецькій ініціативі задля координації і просування зусиль із посилення української ППО».

Боррель зазначив, що низка країн висловили готовність зробити конкретні внески за обома напрямками.

«Ці завдання – більше ППО і більше снарядів калібру 155 мм – залишаються нашим пріоритетом».

  • Посол Данії в Україні Олє Егберг Міккельсен заявив, що Копенгаґен передасть Україні всі обіцяні винищувачі F-16.

«Не хвилюйтеся, літаки для України точно будуть. Це весь наш парк F-16, що зараз виводиться з експлуатації, тому що ми отримуємо нове покоління літаків F-35».

За словами дипломата, частину F-16 доставлять в Аргентину, однак Україна отримає обіцяну кількість винищувачів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали