19 Квітня 2024
Новини

Найголовніші новини 19 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 19 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Триває 786 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 19 квітня російські окупанти завдали комбінованого удару ракетами різних типів та ударними БпЛА.

Загалом ворог застосував 36 засобів повітряного нападу – 22 ракети різних типів та 14 ударних безпілотників:

До відбиття повітряного нападу противника були залучені зенітні ракетні війська Повітряних Сил, мобільні вогневі групи та підрозділи радіоелектронної боротьби Сил оборони України.

У результаті протиповітряного бою знищено 29 повітряних цілей: 2 крилаті ракети Х-101/Х-555; 14 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136»; 11 керованих авіаційних ракет Х-59/Х-69 і 2 крилаті ракети Х-22.

Також уперше від початку війни вдалося знищити дальній стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 – носій крилатих ракет Х-22, якими російські терористи б’ють по мирних українських містах. Під час сьогоднішньої атаки уперше знищено дві такі ракети.

Літак вдалося збити на відстані близько 300 кілометрів від кордону України.

  • Основний удар ворога був спрямований на Дніпропетровську область, де були влучання як в обласному центрі, так і в регіоні.
  • Президент України Володимир Зеленський, коментуючи масовану атаку окупантів, заявив, що системи протиповітряної оборони зараз мають бути не на складах, а в населених пунктах, які зазнають ударів російських терористів.

Глава держави наголосив, що всі, хто підтримує наш захист, є рятівниками життя.

«Ми маємо завдати поразки російському терору. Це потреба не лише нашої держави, не лише українців, це глобальна потреба».

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 79 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 25 ракетних та 52 авіаційних удари, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 6 районам зосередження особового складу та 1 пункту управління противника.

 

Станом на ранок 19 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 457 830 (+870) осіб,
  • танків – 7205 (+9),
  • бойових броньованих машин ? 13 852 (+17),
  • артилерійських систем – 11 658 (+21),
  • РСЗВ – 1046,
  • засобів ППО ? 762 (+2),
  • літаків – 347,
  • гелікоптерів – 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 9311 (+27),
  • крилатих ракет ? 2096 (+3),
  • кораблів/катерів ? 26,
  • підводних човнів - 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 15 671 (+53),
  • спеціальної техніки − 1 915.

 

  • 79 окрема десантно-штурмова Таврійська бригада повідомила, що за 6 місяців боїв у районі Новомихайлівки Донецької області знищено 314 одиниць ворожої техніки. Десантники надали карту з документальним підтвердженням знищеної російської техніки.

Щоб захопити це невелике село, ворог зосередив на вузькій ділянці фронту відразу 10 своїх бригад і полків загальною чисельністю до 30 тисяч бійців. Противник щодня кидає в атаку танки, бойові броньовані машини та не жаліє піхоти.

Новомихайлівка та її околиці сьогодні — це одне з найбільших кладовищ ворожої техніки російсько-української війни. Тут же ганебної смерті зазнали тисячі окупантів. А воїни 79 ОДШБ продовжують героїчно тримати оборону населеного пункту.

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що українські удари по військовій інфраструктурі на території росії, нафтопереробці та експорту, а також посилення тиску на російську систему ППО, продемонстрували, що Україна може протидіяти за допомогою невеликої кількості зброї, здебільшого, вітчизняного виробництва.

Експерти переконані, що українські удари по об'єктах на території росії є складовою української кампанії з деградації галузей, які підтримують російські військові зусилля і військовий потенціал, розгорнутий в російському тилу.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів у Донецькій області нараду щодо безпекової ситуації в регіоні та оглянув будівництво фортифікаційних споруд.

Він заслухав детальні доповіді командувача Об’єднаних сил ЗСУ генерала Юрія Содоля, очільника Донецької ОВА Вадима Філашкіна, керівників управлінь СБУ та Нацполіції.

«Оглянув будівництво фортифікацій – максимум сил має бути зосереджено на цьому напрямку. Дякую всім, хто захищає нашу державу і людей. Дякую кожному й кожній, хто щодня працює заради України».

Крім того, у Слов’янську, розташованому за 20 км від лінії фронту, Президент відвідав поранених українських захисників, які проходять реабілітацію в медичній роті 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, поспілкувався з ними та вручив нагороди.

  • В Україні відкрили завод німецької компанії Quantum-Systems GmbH з виробництва безпілотників.

Очікується, що на виробництві збиратимуть по 1000 дронів на рік, а також виготовлятимуть запчастини.

Новий завод стане другим підприємством компанії в Україні. До кінця року на ньому працюватиме близько 100 осіб.

«Quantum Systems інвестує до 6 млн євро протягом наступних двох років. Для компанії це вотум довіри Україні та її співробітникам, і водночас знак прихильності компанії до надання довгострокової підтримки Україні в галузі оборони своєї країни».

При цьому не уточнюється, які саме безпілотники буде виготовляти завод.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російська влада продовжує нарощувати секретні витрати федерального бюджету, приховуючи гігантський «рахунок» за війну з Україною, яка вже обійшлася платникам податків у 10 трлн рублів і коштуватиме ще 11 трлн за підсумками поточного року.

У 2023 практично кожен четвертий рубль, витрачений урядом, пішов на засекречені статті.

Частка «таємних» витрат - 22,6% - стала рекордною за два десятиліття доступної статистики (з 2005 року), а загальна сума досягла 7,33 трильйона рублів. Спочатку на засекречені статті у бюджеті-2023 було закладено 6,37 трлн рублів, але за фактом такі витрати перевищили план майже на 1 трлн рублів.

Тим часом постраждалим від паводків пропонують виділити по 20 тисяч рублів компенсації. Люди жаліються, що окрім цієї допомоги держава фактично ні в чому більше не підтримує постраждалих.

  • Європейський ЦБ посилює тиск на великі банки зони євро, які продовжують працювати в росії всупереч санкціям та війні.

Слідом за Райффайзенбанком - найбільшим із західних банків, які зберігають присутність у рф, попередження від ЄЦБ отримав UniCredit - другий за величиною банк Італії.

Його російській «дочці» - ЮніКредит Банку, який входить до топ-20 за розміром активів і включений до переліку системно значущих, наказано різко скоротити обсяг операцій.

Після кількох місяців переговорів ЄЦБ має намір видати зобов'язуючі припис UniCredit, а у разі його невиконання — покарати банк штрафами та санкціями. Вимоги регулятора — такі, як і до Райффайзенбанку: скоротити на третину кількість міжнародних переказів для російських клієнтів і на стільки ж — обсяг виданих кредитів.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Країни Великої сімки за підсумками зустрічі на Кіпрі заявили про намір посилити протиповітряну оборону України. Про це йдеться у заяві міністрів закордонних справ Великої сімки.

Очільники МЗС країн G7 - Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії, США й високий представник ЄС підтвердили свою відданість довгостроковій безпеці України.

«Ми висловлюємо нашу рішучість, зокрема, посилити можливості протиповітряної оборони України, щоб врятувати життя і захистити критично важливу інфраструктуру», - йдеться у заяві.

Міністри зазначили, що працюватимуть у цьому напрямі разом із партнерами.

  • Очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Захід має можливість "якнайшвидше" надати Україні всі необхідні ресурси, щоб "врятувати Європу від більшої війни".

«Ми визначили конкретні кроки, які західні партнери зроблять, щоб допомогти Україні».

  • Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що Рада Україна-НАТО 19 квітня погодилася направити Києву додаткові засоби протиповітряної оборони.

За словами Столтенберга, присутні на засіданні міністри оборони НАТО "погодились посилити й надати додаткову військову підтримку, включно більше протиповітряної оборони". Він зауважив, що союзники в Альянсі можуть надати Києву й інші системи протиповітряної оборони, окрім Patriot, наприклад SAMP/T, або допомогти фінансовими внесками, якщо в них немає систем ППО.

«Ми також працюємо з промисловістю для нарощування виробництва, аби модернізувати системи (ППО) і зробити їх придатними до використання».

  • Під час засідання Ради Україна-НАТО виступив Президент Володимир Зеленський, він закликав партнерів якнайшвидше дати Україні необхідне озброєння.

«Ми прямо це кажемо: для оборони нам потрібно ще сім систем Patriot чи подібних ЗРК, і це мінімальна кількість. Вони можуть урятувати багато життів і реально змінити ситуацію. У вас є такі системи. Будь ласка. По-друге, ми вже давно говоримо про мільйон артилерійських снарядів для України. Їх потрібно нарешті доправити на передову».

Також президент наполіг на тому, щоб Україна отримала далекобійну зброю та авіацію. Також Володимир Зеленський повідомив членам засіданням, що поки він готувався до розмови, росіяни завдали удару по морському порту «Південний».

«путіна треба спустити з неба на землю, і наше небо має знову стати безпечним, і це реально. І це повністю залежить від вашого вибору. Це вибір, чи справді життя всюди однаково цінне. Це вибір, чи однаково ви ставитеся до всіх партнерів. Вибір, чи справді ми союзники».

  • Держагентство відновлення та розвитку інфраструктури отримало 18 комплектів модульних мостів виробництва американської Acrow Corporation of America.

Загальна вартість контракту - 23,3 млн доларів США. Вся партія - 18 комплектів - вже в Україні.

Постачальник модульних мостових систем Acrow Corporation of America також подарував Агентству окремий контейнер із обладнанням для встановлення мостів - домкратами та деформаційними швами.

Модульні мости дають можливість швидко відновлювати транспортне сполучення там, де постійні інженерні споруди зруйновані чи пошкоджені внаслідок бойових дій, а також забезпечувати логістику товарів та вантажів.

  • Палата представників США 19 квітня проголосувала за те, щоб винести на свій розгляд законопроєкт про довгоочікувану допомогу Україні.

За підтримку процедури проголосували 316 членів нижньої палати Конгресу США, для ухвалення рішення було достатньо простої більшості у 218 голосів.

Ця процедура дозволяє винести на розгляд Палати представників чотири законопроєкти про іноземну допомогу та протидію росії, Ірану і Китаю – що, як повідомлялось, відбудеться у суботу, 20 квітня.

До «українського» пакета допустили чотири правки.

  • Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною.

Він наголосив, що Україна опинилась у вкрай складній ситуації після останньої серії російських бомбардувань і найближчий час може стати вирішальним для долі цієї війни.

«Хочу звернутися до всіх без винятку в Польщі не робити нічого, що може зашкодити Україні… Ми повинні будемо прийняти рішення, які захистять польський кордон і прикордонні переходи… Ми не можемо жодним чином завдати шкоди Україні в ситуації, коли вирішується доля війни».

  • Україна підписала меморандум із Європейським інвестиційним банком, в рамках якого у 2024 році Україна отримає 560 млн євро для проектів у енергетиці, транспорті, відновленні житла, а також на економічне відновлення та український бізнес.

Сторони планують прискорити роботу над поточними проектами та сфокусуватися на підготовці нових інвестицій ЄІБ у критичні державні та приватні ініціативи.  

  • Україна та Чехія розпочали процес переговорів про майбутнє укладення двосторонньої безпекової угоди.

«Чехія демонструє незмінне лідерство у підтримці України та заохочує інших партнерів до реалізації сміливих і важливих ініціатив, зокрема щодо постачання нашій країні боєприпасів. Ми також відчуваємо потужну підтримку Чехії на шляху до майбутнього членства України в ЄС і НАТО», — повідомили в Офісі Президента.  

На зустрічі посадовці засвідчили прогрес у підготовці проєкту майбутньої безпекової угоди, обмінялися баченням її змістового наповнення, зокрема щодо посилення співпраці в галузі оборонно-промислового комплексу, а також узгодили графік подальших переговорів, щоб лідери двох країн могли підписати угоду найближчим часом.

  • Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен оголосила про виділення понад 200 мільйонів євро на доставку Києву засобів протиповітряної оборони й артснарядів.

«Засоби, які зараз надають Нідерланди, вже перебувають на європейському континенті й будуть доставлені в Україну якнайшвидше. Зараз ми всі повинні зробити все можливе, щоб підтримати Україну».

Серед іншого, 150 мільйонів євро з пакета підуть на підтримку ініціативи Німеччини з пошуку засобів ППО для України. Ще 60 мільйонів євро – на закупівлю засобів ППО ближнього радіуса дії, які можуть бути використані зокрема для протидії дронам.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали