16 Квітня 2024
Новини

Найголовніші новини 16 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 16 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Триває 783 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 16 квітня противник атакував Україну дев’ятьма ударними БпЛА типу "Шахед".

У межах Херсонської, Миколаївської, Хмельницької, Полтавської, Черкаської та Дніпропетровської областей усі безпілотники були знищені.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 50 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 2 ракетні та 43 авіаційні удари, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 5 районах зосередження особового складу та 1 пункту управління противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу противника.

 

Станом на ранок 16 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 455 340 (+920) осіб,
  • танків – 7 189 (+9),
  • бойових броньованих машин − 13 809 (+13),
  • артилерійських систем − 11 609 (+16),
  • РСЗВ − 1 046,
  • засобів ППО − 759 (+1),
  • літаків − 347,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 9 277 (+11),
  • крилатих ракет − 2 092,
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 15 563 (+53),
  • спеціальної техніки − 1 908.

 

  • ГУР повідомило, що в ніч проти 16 квітня у російському Брянську було знеструмлено одразу декілька військових та промислових об?єктів.

Розвідка зазначила, що внаслідок знищення трансформатора на електропідстанції без електроживлення, зокрема, залишилися військова частина, 111-й військовий завод і 192-й центральний військовий завод.

«Вказані об’єкти ворог використовував у геноцидній війні проти України».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський підписав закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Після підписання Президентом законопроєкт мають опублікувати в офіційному парламентському виданні «Голос України».

Закон набуде чинності через місяць із наступного дня його опублікування.

Закон закріплює зниження призовного віку з 27 до 25 років, скасовує статус "обмежено придатний".

Громадянам, які постійно проживають за кордоном, необхідно стати на військовий облік в Україні.  

Цивільні чоловіки від 25 до 55 років, які отримали інвалідність ІІ та ІІІ груп після повномасштабного вторгнення (за винятком військових), мають ще раз пройти медико-соціальну експертизу (МСЕК), щоб підтвердити її висновки.

  • Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю PBS заявив, що Україна не має необхідної кількості озброєння, щоб успішно протистояти російській навалі, за таких умов окупанти щоденно посуватимуть українські війська назад.

«Я кажу вам відверто − без цієї допомоги (від союзників) шансів перемогти у нас не буде. І треба бути набагато сильнішим за свого ворога − ось про що я говорю. Сьогодні артилерійський снаряд (на фронті в української сторони) – 1 до 10 (які є у росії). Чи можемо ми так стояти? Ні. Літаків – 1 до 30. Як можна воювати? Ми ж не просимо якусь особливу зброю. І ніхто не просить дати 500 чи 300 літаків − росія, до речі, 300 літаків використовує тільки на території України! У будь-якому випадку при цій статистиці вони (рф) нас будуть щоденно штовхати назад».

За словами глави держави, для того, щоб боронити ті території, які зараз під контролем України, треба зрівнятися з росією у кількості снарядів і на 10 російських мати 10 з боку України.

«Як можна знищити (ворога), план − дуже простий. Він зрозумілий. Він є. Є конкретна зброя, яка потрібна, щоб іти вперед. Є конкретна зброя, щоб захистити небо. І є конкретна зброя, щоб розблокувати небо, щоб люди (військові) йшли вперед. План є. І більше того − всі партнери це мають на руках. Всі. Цей план того, що нам технічно дуже потрібно».

На запитання, чи очікує він, що Україні буде легше наступного року, Президент сказав, що "легше не буде" і що українці не думають про наступний рік, а думають про завтрашній день.

«Ми думаємо про завтра. Наші цілі набагато більш життєві і простіші. Нам треба жити завтра. Що буде в наступному році − ніхто не знає. Ми не розуміємо, яку підтримку матиме Україна, які ще війни можуть бути у світі, що буде з конгресом США (з рішенням щодо України)».

  • В «Укренерго» повідомили, зо всі вцілілі електростанції та високовольтні підстанції працюють на максимумі своїх потужностей, аби забезпечити потреби українців.

Громадян закликають економити електроенергію, оскільки росіяни ракетними і дроновими атаками знищили значну кількість об’єктів генерації, тому навантаження на мережу збільшується.

Особливо ощадливо споживати електроенергію просять у години пік ? із 19:00 до 22:00.

Наразі енергетики ліквідовують наслідки ворожих атак, а також готуються до майбутнього опалювального сезону.

  • В Україні впроваджують п’ятирічний проєкт з інноваційної протидії ВІЛ-інфекції. Він охопить 268 медзакладів у 16 регіонах України.

Проект спрямований на розширення послуг із профілактики для людей, які живуть із ВІЛ, та збільшенню точок самотестування поза медзакладами.

  • У Міжнародному валютному фонді (МВФ) очікують, що показник економічного зростання України за підсумками цього року становитиме 3,2%, а у 2025 році - зросте до 6,5%.

Крім цього, очікується, що інфляція Україні знизиться з 12,9% у 2023 році до 6,4% у нинішньому. Наступного року інфляція очікується на рівні 7,6%.

  • Спільно з міжнародними партнерами відбулися вже чотири аудити отриманого для потреб Сил оборони озброєння та техніки. Ще дві інспекції відбудуться у квітні.

У Міністерстві оборони повідомили, що досліджено окремі види озброєння у місцях їх зберігання перед відправленням безпосередньо у райони бойових дій. Є кілька рівнів контролю, особливо за номенклатурою, яка підпадає під посилений моніторинг. Триває нормальний робочий процес із партнерами.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Як з’ясували російські активісти, син мера затопленого Орська за місяць до повені виїхав із сім’єю на постійне місце проживання в Дубай, де придбав квартиру в елітному будинку. Сам мер пояснив, що нібито сина запросили на роботу, і він насправді «мучиться» за кордоном, бо там дуже спекотно.

У цьому контексті активісти нагадують, що дочка Пєскова живе в Парижі, екс-глава РЖД Якунін - у Німеччині, син Якуніна – у Лондоні, екс-глава Мінсільгоспу Скринник «страждає» у Швейцарії, екс-дружина путіна – на півдні Франції, екс-віце-прем'єр Клебанов – в Ізраїлі, діти й онуки російської так званої еліти осіли в Британії, США, країнах ЄС

Фактично путінська «еліта» на власному прикладі показує, що жити в «русскому мірі» вони не бажають, а швидше готові «мучитися» за кордоном і любити путіна й рф на відстані, попередньо добре заробивши на росіянах.

  • Проблеми із поверненням експортної виручки призводять до падіння курсу рубля – повільного, але правильного.

Курс долара на Московській біржі сьогодні піднявся вище 94 руб., досягши на піку 94,18 руб. / $. Востаннє долар коштував більше 94 руб. 30 жовтня 2023 р.

Зараз курсу рубля не допомагає навіть обов'язковий продаж валютного виторгу - через проблеми з розрахунками значна частина експортної виручки просто не доходить до росії.

  • Російська економіка продовжує втрачати доходи від експорту на тлі посилення американських санкцій, через які на початку 2024 року закордонні банки почали масово блокувати платежі до рф.

За січень–лютий надходження до країни за продаж товарів за кордон знизилися на 7,6%, до $58,5 млрд, повідомляє «Інтерфакс» із посиланням на дані Федеральної митної служби.

Як випливає із статистики, у мінусі опинилися всі ключові статті російського експорту. Доходи від вивезення за кордон мінеральної сировини просіли на 10,7%, до $36,6 млрд. Експорт металів упав на 10,4%, до $7,5 млрд, сільгоспсировини та продовольства — на 1,9%, до $7,5 млрд .

  • У росії різко зросла кількість позасудових банкрутств фізичних осіб: за перші три місяці 2024 року відповідну процедуру було розпочато щодо 12,6 тис. осіб. Це в п'ять разів більше, ніж у січні–березні 2023-го.

Більше половини (52%) розпочатих справ про позасудове банкрутство припали на пенсіонерів. Ще 8% процедур було розпочато щодо одержувачів єдиної допомоги у зв'язку з народженням та вихованням дитини.

Серед регіонів лідерами за загальною кількістю порушених позасудових процедур стали Краснодарський край, Свердловська область, Алтайський край і Челябінська область.

При цьому значного зростання кількості позасудових банкрутств фізичних осіб спостерігається другий квартал поспіль.  

За допомогою позасудового банкрутства можна списати борги з мікропозик, кредитів, податків і зборів.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Спікер Палати представників США Майк Джонсон представив чотири окремі законопроєкти щодо допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню та про пріоритети національної безпеки.

Джонсон оприлюднив свою пропозицію під час закритої конференції Палати представників Республіканської партії після кількох місяців відкладення будь-яких рішень щодо політично гострої теми.

За словами законодавців від Республіканської партії, які були на зустрічі, план полягає в тому, щоб перемістити чотири законопроекти під одну процедурну норму, яка б дозволила внесення поправок.

Четвертий законопроект, пов’язаний з національною безпекою, включатиме положення, яке дозволить США використовувати конфісковані російські активи для допомоги Україні, акт ленд-лізу для військової допомоги та конвертовані позики для гуманітарної допомоги.

  • Світовий конгрес українців (СКУ) закликав демократичні країни світу терміново передати Україні додаткові системи протиповітряної й протиракетної оборони та ракети до них для захисту мирних українців від російських ракетних обстрілів.

Також організація закликала українські громади в усьому світі адвокатувати перед урядами своїх країн додаткову військову допомогу Україні, щоб закрити українське небо від смертельних і руйнівних російських ракетних ударів.

У СКУ наголосили, що, не маючи можливості здолати Україну на полі бою, російська держава-агресор здійснює терор супроти української енергетики та критичної інфраструктури українських міст. Мета російських терористів – знищити українську економіку, занурити простих українців у темряву, зробити територію України непридатною до життя і зламати волю українців до опору російській військовій агресії.

«Союзники України мають у розпорядженні достатню кількість протиповітряного та протиракетного озброєння, яке вони могли б доставити в Україну для постійного або тимчасового захисту українських міст та енергетичної системи. Утім, постачання здійснюється украй повільно. Ціна кожної затримки – життя мирних українців та життєдіяльність цілих українських міст», – заявив президент СКУ Павло Ґрод.

  • Європейська Комісія ухвалила Український план, що є основою для реалізації Українського фонду в обсязі €50 мільярдів в бюджеті ЄС на 2024-2027 роки. Таке рішення відкриває можливість для здійснення регулярних платежів, які мають критично важливе значення для бюджетної підтримки України.
  • Уряд Нідерландів ухвалив рішення виділити Україні додаткові 4,4 мільярда євро на військову та гуманітарну підтримку на період 2024-2026 років.

Крім цього, передбачено кошти для зміцнення власної оборони. Міністерство оборони Нідерландів може отримуватиме додаткові 500 мільйонів євро з 2028 року на посилення ППО і закупівлю боєприпасів.

Ці пропозиції уряд країни передав до Палати представників Нідерландів.

  • Чехія в межах своєї ініціативи вже уклала контракти на постачання 180 тисяч артилерійських боєприпасів для України й наразі працює над контрактуванням ще 300 тисяч.

Як повідомив чеський прем’єр-міністр Петр Фіала, снаряди доставлять на український фронт найближчими місяцями.

  • На засіданні Радбезу ООН представники ЄС, США та України поклали відповідальність за інциденти на Запорізькій атомній електростанції на росію, яка окупувала ядерний об'єкт.

рф несе повну відповідальність за ризики для ядерної безпеки, які вона створює на захопленій Запорізькій АЕС. Про це йдеться в заяві країн Євросоюзу, України та інших європейських держав, яку зачитав на засіданні Радбезу ООН постпред ЄС при ООН Ставрос Ламбрінідіс.

Постпред ЄС нагадав, що вперше країна, яка є постійним членом Ради Безпеки ООН, незаконно захопила атомну електростанцію одного зі своїх сусідів.

  • ЮНІСЕФ передав Україні майже 39 тис. ноутбуків для школярів, їх розподілять серед учнів середніх і старших класів.

Девайси від ЮНІСЕФ розподілять між дітьми із різних категорій населення: переселенцями, дітьми з інвалідністю, з малозабезпечених сімей, дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Ноутбуки отримають учні Запорізької, Харківської, Херсонської, Дніпропетровської, Миколаївської, Одеської, Сумської та Чернігівської областей.

  • Польський прем'єр Туск зустрівся зі своєю колегою з Данії Фредеріксен, аби обговорити питання стосовно безпеки Європи й, зокрема, допомоги Україні у боротьбі з російською агресією.

За словами Туска, одним з найважливіших питань, що стосуються безпеки Європи, є війна, спричинена російською агресією проти України, і необхідність швидкої та ефективної допомоги Україні, «причому не найближчими роками, а найближчими днями та тижнями».

«Ми будемо співпрацювати сьогодні й в майбутньому над єдиною, чіткою і чесною позицією ЄС щодо війни в Україні, ми будемо серед тих, хто допомагає і мобілізує інших на допомогу Україні», - наголосив Туск.

Він додав, що Данія і Польща виключають будь-який інший сценарій, окрім того, що Україна збереже свою цілісність і незалежність.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему