12 Квітня 2024
Новини

На Житомирщині в'язень вербував засуджених допомагати росії

На Житомирщині в'язень вербував засуджених допомагати росії
У виправній колонії на Житомирщині в'язень-агент фсб вербував інших засуджених для підривної діяльності проти України.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, фігурант, який мав вийти на волю найближчим часом, вербував інших ув’язнених, у яких також закінчувався термін покарання. 

Після виходу з тюрми вони мали розосередитись по території Київської, Житомирської, Чернігівської та Сумської областей, щоб відстежувати геолокації Сил оборони на прикордонні. Ще одним їхнім завданням був збір інформації про охорону об’єктів критичної інфраструктури, зокрема водоканалів та енергопідприємств.

За даними правоохоронців, окупанти планували використати цю інформацію для підготовки маршрутів прориву ДРГ в обхід укріплених та вогневих позицій Сил оборони. Крім того, розвіддані потрібні були росіянам, щоб визначити цілі російських диверсій у прикордонних регіонах України.

Як з’ясувало слідство, в’язня завербувала російська спецслужба, коли він відбував покарання в тюрмі на тимчасово окупованій території Луганщини. Туди він потрапив ще у 2012 році за вчинення тяжкого злочину, але перед початком повномасштабного вторгнення його перевели на підконтрольну Україні територію.

До виїзду з ТОТ фігурант отримав завдання від фсб, а після звільнення мав повторно вийти на російських кураторів і доуточнити завдання. Щоб виконати завдання ФСБ, підозрюваний мав сформувати агентурну групу і підтримувати з нею зв’язок через месенджер.

Наразі слідчі повідомили фігуранту про підозру за такими статями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 14 — готування до кримінального правопорушення, підшукування співучасників, а також інше умисне створення умов для вчинення кримінального правопорушення; 
  • ч. 1 ст. 111 — державна зрада.

Правоохоронці скерували обвинувальний акт до суду. Підозрюваному може загрожувати ще 15 років тюрми.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: житомир, війна з Росією, фсб, сбу
В тему