10 Квітня 2024
Новини

Хотів втекти з України: затримали ексдепутата-«регіонала»

Хотів втекти з України: затримали ексдепутата-«регіонала»
Колишній народний депутат від забороненої «Партії регіонів», який сприяв збройній агресії рф, спробував втекти з України. 

Про це повідомили в СБУ.

Чоловіка затримали поблизу прикордонного пункту пропуску на Одещині. Звідти 60-річний фігурант намагався виїхати до сусідньої країни як людина непризовного віку.

СБУ та Київська обласна прокуратура зазначають, що у 2020 році затриманий став депутатом Бахмутської міськради від забороненої ОПЗЖ.

СБУ також зазначає, що він був народним депутатом. За даними джерел hromadske у правоохоронних органах, йдеться про Владислава Лук'янова, який був депутатом від «Партії регіонів» 5-го, 6-го і 7-го скликань Верховної Ради.

За даними слідства, після захоплення частини регіону Лук'янов пішов на співпрацю з росією і «перереєстрував» власну компанію інтернет-провайдера за російським законодавством. Крім того, він надав ФСБ повний доступ до наявного обладнання, що дозволило російській спецслужбі контролювати інтернет-активність місцевого населення.

Сам депутат переїхав на підконтрольну Україні територію та управляв компанією у віддаленому режимі. Як зазначає СБУ, саме він розпорядився регулярно сплачувати кошти до бюджету рф у вигляді «податків» та «зборів». Тим самим він фінансував військово-промисловий комплекс росії та її окупаційні угруповання, які воюють проти України.

Крім того, за даними слідства, депутат публічно виправдовував збройну агресію рф, про що неодноразово розповідав у чатах прокремлівських Telegram-каналів.

Під час обшуку у Лук'янова вилучили мобільний телефон та чорнові записи із доказами.

Наразі депутату повідомили про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України — виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників. Ця стаття передбачає до 5 років обмеження або позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Також розв'язується питання щодо додаткової кваліфікації незаконної діяльності фігуранта.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, сбу
В тему