9 Квітня 2024
Новини

Найголовніші новини 9 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 9 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Триває 776 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Сьогодні вночі російські окупанти запустили по Україні 20 ударних БпЛА типу "Шахед", а також чотири зенітні керовані ракети С-300 з окупованої Донеччини.

До відбиття повітряного нападу залучались винищувальна авіація, зенітні ракетні підрозділи та РЕБ Повітряних сил, мобільні вогневі групи Сил оборони України.

У підсумку збито усі 20 "Шахедів" у Миколаївській, Одеській, Херсонській, Дніпропетровській, Полтавській, Вінницькій та Львівській областях.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 66 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 7 ракетних та 73 авіаційних удари, здійснив 81 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 15 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки і 2 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу та 3 засобах протиповітряної оборони окупантів.

 

Станом на ранок 9 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 449 250 (+850) осіб,
  • танків – 7 110 (+23),
  • бойових броньованих машин − 13 620 (+45),
  • артилерійських систем − 11 386 (+30),
  • РСЗВ − 1 039,
  • засобів ППО − 753 (+2),
  • літаків − 347,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 9 033 (+37),
  • крилатих ракет − 2 065,
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 15 181 (+71),
  • спеціальної техніки − 1 868 (+1).

 

  • Розвідка Великої Британії вважає, що через санкції і поспіх у росії виникли проблеми з виробництвом справних ракет повітряного базування Х-101, Х-102, якими вона б'є по об'єктах енергетичної інфраструктури України.

Відомство звернуло увагу на світлини з уламками ракети, що впали в полі в Саратовській області на півдні рф.

«Є висока ймовірність, що несправність такої престижної ракети вказує на проблеми в її виробництві, що, ймовірно, виникли під впливом санкцій і поспіху».

  • Українська розвідка шукає ракетний комплекс «Бастіон», з якого росіяни запускають експериментальні гіперзвукові ракети "Циркон". Жителів тимчасово окупованого Криму закликають писати в чатбот єВорог.

Ці ракети як мінімум двічі вже атакували Київщину. За даними української розвідки, "цирконами" росіяни намагаються пробити ППО.  

Про "бастіони" потрібна інформація щодо місця запусків ракет, локації зберігання комплексів, місця зберігання ракет, заправки. А також дані про російських військових, які обслуговують ракетний комплекс: імена, посади, місця служби та проживання.

Усю підходящу інформацію, а також фото та відео просять надсилати у чатбот єВорог і обов’язково робити це якомога непомітніше й потім видалити всі дані.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський побував у Харківській області з робочою поїздкою, під час якої ознайомився з процесом зведення оборонних споруд та укріплень поблизу кордону з росією.

«Харківська область – це дуже важливий напрямок. Ми маємо бути підготовлені. А росіяни мають бачити, що ми готові оборонятися. І щоб наші люди розуміли, що Україна підготувалася, якщо ворог спробує наступати».

Фортифікації складаються з розгалуженої системи траншей, бліндажів та інших видів укриттів.

У регіоні облаштовують загороджувальні рубежі: бетонні піраміди, "зуби дракона", протитанкові рови.

Проект будівництва фортифікаційних споруд розробило Міноборони, урахувавши досвід бійців на першій лінії захисту.

Також Президент заслухав доповідь військових на Харківщині щодо захисту регіону, ситуації з ППО та наших можливостей знищувати російські ракети й дрони, захисту від авіабомб.

  • Рада національної безпеки й оборони України ухвалила рішення про примусове вилучення акцій приватного акціонерного товариства "Завод з виробництва ядерного палива". Відповідний документ підписав Президент України.

Акції належали акціонерному товариству "ТВЕЛ", бенефіціаром якого опосередковано є державна корпорація рф з атомної енергії «Росатом».

Протягом місяця уряд має забезпечити примусове вилучення зазначеного майна.

  • В Україні стартувала програма часткової компенсації вартості сільгосптехніки та обладнання українського виробництва. Виплати здійснюватимуть коштом держбюджету

У межах ініціативи уряду аграрії зможуть отримати назад 25% від вартості сільгосптехніки вітчизняного виробництва із затвердженого переліку. Наразі цей список налічує 964 номенклатурні позиції продукції 21 українського виробника сільгоспмашин та обладнання.  

У держбюджеті на 2024 рік на реалізацію програми закладено 1 млрд гривень.

Цього має вистачити, щоб задовольнити заявки на вітчизняну техніку близько чотирьох тисяч агровиробників. Також це надасть новий поштовх для розвитку машинобудівних підприємств. Орієнтовно підтримка дозволить збільшити на ринку пропозицію вітчизняної техніки та обладнання вдвічі, запустити виробництво нових найменувань, посилить інтерес інвесторів до галузі.

  • Прем′єр-міністр Денис Шмигаль доручив розробити оновлену і більш справедливу постанову про бронювання та визначити перелік об′єктів критичної інфраструктури.

Прем′єр наголосив, що потрібні чіткі та зрозумілі критерії, щоб ні у військових, ні у суспільства не виникало жодних питань, чому ті чи інші люди є заброньованими в Україні.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Сьогодні в російському Оренбурзі прозвучала сирена, все через прорив дамби та паводок. За словами мера міста, у найближчі години в Оренбурзі можуть оголосити екстрену евакуацію.

Рівень води в Уралі різко піднявся до небезпечної позначки. Влада закликає місцевих жителів не чекати затоплення, а вивезти дітей, пенсіонерів та тварин завчасно.

Водночас росіяни не хочуть виїжджати, адже побоюються мародерства.

Так, наприклад, уже через кілька годин після евакуації людей із підтопленого Орська місцеві жителі ловили мародерів, які грабували будинки у приватному секторі.

А путінська пропаганда досі намагається переконувати росіян у тому, що нібито громадяни рф не могли нічого мародерити в Україні. Якщо цей народ із «зайвою хромосомою» легко обкрадає своїх громадян, які перебувають у скруті, то чужих обібрати – це справа, яку «освячує» та схвалює сам  путін та його оточення.

Тим часом у Кремлі повідомили, що путін поки не збирається їхати в постраждалі регіони.

  • Роскосмос провалив перший пуск ракети Ангара-А5 з космодрому Східний. Ракета-носій з розгінним блоком «Оріон» та випробувальним корисним навантаженням мала стартувати сьогодні, але за дві хвилини до старту прозвучала команда: «Відбій».

Роскосмос вчергове підтвердив занепад усієї галузі в росії, у той час як конкуренти вже виграли «битву за космос». Навіть Китай та Індія зараз проводять успішні пуски й активно реалізовують проекти космічної програми, а рф тільки використовує напрацьований СРСР потенціал. 

  • Російська влада обговорює створення нового міністерства, яке займеться молодіжною політикою та патріотичним вихованням. Таке відомство може з'явитися після інавгурації путіна 7 травня.

Для заснування нового відомства буде потрібна реорганізація Міносвіти, від якого сфера, пов'язана з патріотичним вихованням, перейде до нового міністерства.

У нинішніх умовах путіну та його оточенню для того, щоб залишатися при владі життєво необхідно з кожним роком посилювати пропаганду, промиваючи мізки росіян з дитинства.

  • Невідомі безпілотники атакували Борисоглiбський навчальний авіаційний центр підготовки льотного складу імені Чкалова в Борисоглiбську Воронезької області рф.

Російські Telegram-канали пишуть, що перший дрон врізався у фасад будівлі на рівні 4-го поверху близько 3 ранку. А через годину туди ж поцілив і другий безпілотник. Обидва безпілотники вибухнули.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • США передали українським військовим зброю і боєприпаси, які конфіскували в межах позову проти Корпусу вартових ісламської революції.

Україна отримала понад 5000 автоматів АК-47, кулеметів, снайперських гвинтівок, РПГ-7 та понад пів мільйона набоїв калібру 7,62 мм. Цієї кількості достатньо для оснащення однієї бригади.

  • Євросоюз надіслав екстрену допомогу Україні у вигляді 167 генераторів після російських атак на її енергетичну інфраструктуру.

Австрія, Німеччина, Швеція та Нідерланди запропонували 157 електрогенераторів різної потужності через Механізм цивільного захисту ЄС, водночас Євросоюз надав десять електрогенераторів великої потужності з власних запасів.

«Кожен з цих потужних генераторів потужністю 1 МВт може забезпечити електроенергією лікарню середнього розміру в умовах надзвичайної ситуації».

Координаційний центр ЄС з реагування на надзвичайні ситуації перебуває в тісному контакті з українською владою на місцях для надання подальшої допомоги в разі необхідності.

  • Велика Британія та Франція домовилися збільшити постачання військової допомоги Україні та обговорили пріоритети ЗСУ на найближчі місяці.

Прем’єр Британії Ріші Сунак та президент Франції Еммануель Макрон дійшли згоди, що важливо активізувати зусилля, спрямовані на те, щоб позбавити росію перемоги у її агресивній війні проти України.

Ідеться про збільшення постачання боєприпасів, безпілотників та засобів ППО для Збройних сил України.

  • Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне заявив, що зараз розмови з російськими представниками не в інтересах країни.

«Я не думаю, що зараз це в наших інтересах – обговорювати щось із російськими лідерами. Тому що прес-релізи та звіти (про зміст розмов), які вони подають – це брехня».

Французький міністр додав, що спочатку між країнами треба відновити довіру, а також побачити «розвиток на полі бою в Україні», які сприяли б відновленню міждержавних відносин.

Цю заяву міністр зробив після того, як росія спотворила зміст розмови між міністрами оборони Себастьяном Лекорню та Сергієм Шойгу.

  • Посли країн-членів ЄС та Європарламент дійшли згоди щодо безмитної торгівлі та можливих квот для сільськогосподарської продукції з України, але з деякими обмеженнями.

ЄС тимчасово призупинив мита і квоти для України до червня 2025 року. Але Євросоюз залишив за собою право на запровадження обмежень, якщо обсяги продукції з України з певних категорій перевищать середні показники за період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року.

«Якщо на ринку ЄС чи ринках однієї чи кількох країн ЄС виникнуть значні порушення через український імпорт, наприклад, пшениці, регламент гарантує, що Єврокомісія може вжити швидких заходів і застосувати будь-які заходи, які вважатиме за потрібне».

Такі термінові обмеження можуть застосовуватися для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, таких як: птиця, яйця, цукор, овес, крупи, кукурудза та мед.

  • Австралійська еліта вимагає конфіскувати $9 млрд російських активів, заморожених владою Австралії, і спрямувати їх на фінансову підтримку України.

Відомі австралійці з організації «Мережа прихильників України», до якої входять колишні прем'єр-міністри, бізнесмени, профспілкові та військові лідери, а також колишні дипломати, звернулися з листом до скарбника Джима Чалмерса.

Вони закликають розглянути кілька варіантів переспрямування мільярдів "брудних грошей", що зберігаються в Австралії з моменту введення санкцій проти російських олігархів та інших осіб, які вважаються поплічниками вторгнення та окупації України.

Група звернулася до уряду з проханням приєднатися до інших країн у розробці правових варіантів використання суверенних російських активів для відновлення та реконструкції України та оновити власні закони, щоб забезпечити можливість використання російських активів.

  • Федеральний уряд Німеччини доручив компанії Rheinmetall поставити Україні 20 додаткових бойових машин піхоти Marder в межах військової допомоги.

Замовлення на поставку БМП Marder у варіанті 1А3 було розміщене в березні 2024 року. При цьому точну вартість замовлення у німецькій компанії не розголошують, але зазначають, що йдеться про «двозначне число у мільйонах євро». Постачання цієї партії БМП заплановане на цей рік.

У Rheinmetall повідомили, що уже передали тризначну кількість БМП Marder Збройним Силам України.

  • Видання The Washington Post отримало доступ до документів розвідки ЄС та довідалося, що російські політтехнологи та інтернет-тролі розгорнули кампанію з дискредитації України, щоб зупинити ухвалення допомоги Києву.

Ідеться про понад сотню документів, датованих від травня 2022 року до серпня 2023 року, із внутрішнього листування людей, залучених до кампанії із поширення дезінформації. Документи свідчать, що Москва у Франції та Німеччині працює над тим, щоб послабити підтримку Києва та дестабілізувати ситуацію в самій Україні.

За інформацією WP, Кремль серйозно зайнявся підривом американської підтримки України в січні 2023 року. Перший заступник глави адміністрації Кремля Сергій Кирієнко скликав команду політтехнологів, які вже працюють над кампаніями послаблення підтримки Києва в Європі, і попросив їх розширити свої зусилля.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему