8 Квітня 2024
Новини

Найголовніші новини 8 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 8 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Триває 775 день від початку повномасштабного вторгнення армії російської федерації на територію нашої держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Сьогодні вночі російські окупанти знову атакували Україну, застосувавши 24 БпЛА типу "Shahed".

Силами та засобами протиповітряної оборони України було знищено 17 ударних БпЛА в Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Хмельницькій та Житомирській областях.

До відбиття повітряного нападу було залучено авіацію, зенітні ракетні підрозділи, мобільні вогневі групи та засоби радіоелектронної боротьби.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 48 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 3 ракетних та 76 авіаційних ударів, здійснив 61 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 4 зенітно-ракетних комплексах та 7 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ завдали удари по 1 засобу протиповітряної оборони, 2 станціях РЕБ та 2 районах зосередження особового складу ворога.

 

Станом на ранок 8 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 448 400 (+890) осіб,
  • танків – 7 087 (+13),
  • бойових броньованих машин ? 13 575 (+24),
  • артилерійських систем – 11 356 (+40),
  • РСЗВ – 1 039 (+3),
  • засобів ППО ? 751 (+2),
  • літаків – 347,
  • гелікоптерів – 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 8996 (+40),
  • крилатих ракет ? 2065 (+1),
  • кораблів/катерів ? 26,
  • підводних човнів - 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 15110 (+39),
  • спеціальної техніки ? 1 867 (+3).

 

  • Міністерство оборони України повідомляє, що з початку повномасштабного вторгнення російська армія втратила понад 15 тис. одиниць автомобільної техніки та цистерн із паливно-мастильними матеріалами

Лише з початку весни було знищено майже 2 тис. одиниць російської техніки.

  • Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що на ворожому ракетному кораблі «Сєрпухов», що дислокується на військово-морській базі в місті Балтійськ Калінінградської області рф, сталася пожежа – судно виведене з ладу.

Ідеться про корабель проєкту 21631 «Буян-М», спущений росією на воду у 2015 році.

Через пожежу всередині ракетного корабля повністю знищені його засоби зв’язку й автоматизації. Відновлення боєздатності «Сєрпухова» потребуватиме тривалого часу.

  • Українські хакери здійснили атаку на дата-центр, яким користувався зокрема й російський військово-промисловий комплекс.

Понад 10 тисяч підприємств російського ВПК, нафтогазового, металургійного, авіакосмічного комплексів, а також телекомунікаційних гігантів використовували хмарний сервіс OwenCloud.ru.  

Хакери знищили понад 300 ТБ даних, що містило 400 віртуальних та 42 фізичних сервери. На цих серверах була збережена внутрішня документація, резервні копії та інші програми, через які клієнти мали можливість віддалено керувати виробничими процесами на підприємствах.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів сьогодні засідання Ставки верховного головнокомандувача, присвячене посиленню захисту Харкова від обстрілів російських військ.

«Основне питання – Харків, захист міста від російських ударів і можливість зміцнити наші ППО і РЕБ на Харківщині. Доповіді військових щодо фізичного захисту об?єктів енергетики та щодо результативності збиття дронів і ракет. Будуть окремі завдання для наших дипломатів щодо роботи з партнерами заради нових систем ППО для України. Я вдячний усім, хто на центральному рівні та в самому Харкові, у Харківській області максимально активно працює, щоб відновити для людей можливість нормально жити».

За словами Президента, головком Олександр Сирський представив інформацію про ситуацію на основних бойових напрямках, де Сили оборони тримають позиції.

Водночас розвідка та спеціальні служби працюють над новими кроками для зменшення російського потенціалу війни.

  • Україна продовжує послідовну роботу із розвитку західного кордону для посилення експортних можливостей та забезпечення швидкого перетину кордону пасажирським транспортом.

Так, Україна та Угорщина погодили відкриття пункту пропуску "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту та можливість руху порожніх вантажівок масою понад 7,5 тонн на пункті пропуску "Лужанка – Берегшурань".

Також розглядається можливість будівництва нового вантажного пункту пропуску "Дийда – Берегдароц", щоб збільшити пропускну здатність українсько-угорського кордону.

  • За програмою єОселя 8 817 українців взяли кредити на придбання житла на загальну суму 13,6 млрд грн. Майже 30% виданих кредитів – на житло першого продажу.

60% кредитів взяли військовослужбовці та силовики, 11% - педагоги та науковці, 9% - медики. Представники саме цих професій можуть взяти кредит на придбання квартири або приватного будинку під 3%.

Інші категорії громадян, які не мають житла або потребують покращення житлових умов, можуть отримати кредит за програмою під 7%. На сьогодні такий кредит взяли вже майже 1 800 родин.

  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що міжнародні організації виявилися безпорадними щодо реагування на жорстокі страти українських військовополонених російськими окупантами. Українська сторона досі чекає чітких юридичних кроків зі сторони світу, зокрема трибуналу або відкриття провадження зі сторони МКС.

Омбудсман зізнався, що ООН та МКЧХ не знають, як реагувати на таке порушення норм Женевської конвенції.

Українська сторона досі очікує, що міжнародні організації не просто засудять росіян, а здійснять чіткі юридичні кроки – відкриють провадження зі сторони МКС або створять трибунал. Наразі через «беззубу позицію» міжнародних організацій, страти українських захисників продовжуються.

«Таких юридичних методів насправді дуже багато. Проблема в тому, що ми їх не бачимо», – підсумував омбудсмен.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Через черговий прорив дамби в Орську влада закликала жителів Оренбурга евакуюватись через можливе затоплення.

Очікується, що в найближчі два дні ситуація буде тільки погіршуватися.

Рівень води в річці Урал сьогодні зранку становив 872 см і наближається до небезпечного значення, яке становить 930 см.

Тим часом в підтопленому Орську попри попередження прокуратури почався стихійний мітинг. Місцеві жителі звинувачують владу в бездіяльності. Люди також стверджують, що виплати, які їм обіцяють, недостатні.

Губернатор Оренбурзької області провів зустріч з ініціативною групою протестувальників, але в мережі з’явився запис, як він в ультимативному порядку вимагає у присутніх на зустрічі прибрати телефони та не знімати розмови.

Центральні органи російської влади вже встигли звинуватити у критичній ситуації самих місцевих жителів. Судячи з усього, виділені постраждалим гроші традиційно розкрадуть на місцях, а потім путін розкаже, як він особисто втручався, щоб виправити ситуацію.

  • Reuters повідомляє, що влада росії попросила Казахстан про допомогу через загрозу виникнення дефіциту бензину внаслідок втрати частини потужностей власних НПЗ через атаки дронів.

рф попросила сформувати додаткові запаси бензину в обсязі 100 тисяч тонн, який можна було б поставити до росії у випадку дефіциту.

Джерела агентства сумніваються, що Казахстан зможе виконати прохання Кремля: запаси бензину в країні становлять лише 307 тисяч тонн марки "А-92" та 58,7 тисяч тонн – "А-95". Крім того, Казахстан також обмежив експорт бензину, крім гуманітарних цілей.

  • Розвідка Великої Британії проаналізувала проблеми з медичною сферою в росії, де спостерігають нестачу лікарів.

У відомстві зазначають, що значні ресурсні та фінансові витрати на підтримку війни росії проти України негативно впливають на низку цивільних секторів рф, які обслуговують населення, зокрема медичну галузь.

Для подолання цього дефіциту росія набирає лікарів з африканських країн, які не мають жодних підтверджень своєї кваліфікації.

У розвідці переконані, що кількість медичних працівників у росії продовжуватиме скорочуватися, водночас залучення медичного персоналу ззовні з обмеженою перевіркою кваліфікації створює потенціал для погіршення якості надання медичної допомоги.

  • У росії не припиняються загадкові пожежі. Як стало відомо, у Владивостоці горіло багатофункціональне судно постачання посиленого льодового класу «Катерина Велика», внаслідок чого одна людина загинула, а троє постраждали.

Вогнем пошкоджено технологічне приміщення на площі близько 50 квадратних метрів. Причина пожежі та збитки встановлюються.

«Катерину Велику» росіяни називають «унікальним судном» і «мегакриголамом», оскільки воно може долати арктичні льоди товщиною до 1,5 метра.

Судно зійшло зі стапеля суднобудівного комплексу "Звезда" у 2020 році.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міністерство енергетики Литви запропонувало розібрати свої закриті ТЕС на запчастини й передати обладнання на потреби української енергосистеми.

Литва готова надати ті запчастини, які потрібні на українських ТЕС.

  • Уряд Данії ухвалив рішення виділити 40 мільйонів данських крон (приблизно 5,8 мільйона доларів США) для Фонду підтримки енергетики України.

Ці гроші допоможуть забезпечити електропостачання – а отже, доступ населення до води та тепла протягом наступної зими.

Зараз Фонд – ефективний механізм допомоги енергосектору, через який закуповується обладнання для відновлення і ремонтів. Це посилює стійкість нашої енергосистеми.

  • Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон та його французький колега Стефан Сежурне спільно закликали союзників зробити ще більше, щоб забезпечити перемогу України над росією.

Кемерон та Сежурне наголосили, що Велика Британія та Франція абсолютно чітко усвідомлюють: Україна повинна виграти війну, яку проти неї веде росія.

«Якщо Україна програє, ми всі програємо. Ціна нездатності підтримати Україну зараз буде набагато більшою, ніж ціна відсічі путіну».

За словами глав МЗС, світ спостерігає та буде судити їх, «якщо ми зазнаємо поразки».

«Як обговорювалося під час Паризької конференції в лютому, ми повинні зробити ще більше, щоб перемогти рф... Ми також повинні продовжувати співпрацювати над іншими глобальними викликами».

  • Джеймі Даймон, гендиректор найбільшого американського банку JPMorgan Chase, закликав США не залишати Україну без допомоги. Він нагадав, що у небезпечні періоди історії, коли існували серйозні загрози для американських союзників та інших демократичних держав, лідери США словами та діями надихали американський народ встати на допомогу та захистити їх.

«Залишатися осторонь під час зіткнення автократії та демократії, диктатури та свободи – просто не варіант для сучасної Америки. Україна – передова лінія демократії. Якщо війна піде погано для України, можливий розкол Pax Americana [Американський світ], що стане катастрофою для всього вільного світу».

«Боротьба України – це наша боротьба, і забезпечення їхньої перемоги – це забезпечення America First [Америка понад усе]. Надзвичайно важливо, щоб наші національні лідери пояснили американському народу, що саме поставлено на карту, і надали потужні аргументи – з завзяттям, послідовністю та чіткістю – на користь нашої твердої, стійкої відданості виживанню України стільки, скільки це буде потрібно (а це може зайняти роки)».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему