4 Квітня 2024
Новини

Найголовніші новини 4 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 4 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Триває 771 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Уночі 4 квітня росія застосувала проти України 20 дронів-камікадзе "Шахед". 11 безпілотників вдалося знищити. Атака була спрямована на Харків.
  • Президент Володимир Зеленський відреагував на цей удар російських загарбників.

«Удар по Харкову, звичайний житловий будинок. З трьома шахедами. Підлий і цинічний напад, коли рятувальники прибули на місце удару, терористи атакували знову».

Серед загиблих внаслідок атаки були троє рятувальників, які прибули на місце події, щоб допомагати людям.

Володимир Зеленський висловив співчуття родинам і близьким загиблих та підкреслив, що «російські терористи відповідатимуть за свої дії в Харкові та за всі акти агресії проти нашого народу».

«Ми працюємо з нашими партнерами, щоб посилити захист наших міст і сіл та захистити наших громадян. Зміцнення можливостей протиповітряної оборони України безпосередньо означає порятунок життів».

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 57 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 2 ракетних та 61 авіаційний удар, здійснив 49 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби підрозділи ракетних військ завдали ураження по 1 району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 артилерійських системах, 1 радіолокаційній станції, 1 станції РЕБ та 2 засобах ППО противника.

 

Станом на ранок 4 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 445 040 (+670) осіб,
  • танків – 7 018 (+9),
  • бойових броньованих машин ? 13 386 (+18),
  • артилерійських систем – 11171 (+29),
  • РСЗВ – 1 026 (+1),
  • засобів ППО ? 746 (+1),
  • літаків – 347,
  • гелікоптерів – 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 8817 (+21),
  • крилатих ракет ? 2059,
  • кораблів/катерів ? 26,
  • підводних човнів - 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 14 861 (+48),
  • спеціальної техніки ? 1845 (+7).

 

  • Розвідка НАТО ставить під сумнів можливість російських військ здійснити масштабний наступ на Україну найближчим часом.

За оцінками НАТО, наступальні дії росії за останні кілька тижнів здебільшого мали тактичний характер. Російські сили продовжують зберігати "значну кількісну перевагу" над Україною в боєприпасах, живій силі та техніці.

«Але наразі росіянам все ще не вистачає боєприпасів і маневрених підрозділів, необхідних для успішного великого наступу».

В Альянсі вважають, що на полі бою в Україні воюють «недоукомплектовані, недосвідчені підрозділи» російських сил, яким наказують «досягати нереальних цілей, виконувати політичні вказівки».

  • Розвідка Великої Британії розповіла, що росія збільшила кількість атак на Новопавлівському напрямку, де не досягає успіху, але в цілому у березні по всій лінії фронту кількість штурмів зменшилась.

Британські аналітики зауважують, що у березні 2024 року по всій лінії фронту кількість російських атак зменшилася на 9% порівняно з лютим 2024 року – з приблизно 2340 до 2120.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача, на якому обговорили, зокрема, ситуацію на фронті, безпілотники, засоби РЕБ і протиповітряну оборону.

Глава держави заслухав доповідь головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського щодо ситуації на основних напрямках.

«Результати стабілізаційних дій, завдяки яким вдалося зупинити просування російських окупантів. Дані розвідок про подальші плани ворога та наші дії у відповідь».

Також Президент заслухав звіти міністра оборони Рустема Умєрова про виконання контрактів на закупівлю безпілотників та систем РЕБ і про підготовку нових угод.

«Доручив надати аналогічні звіти щодо ракетної програми».

Крім того, заслухали доповідь начальника Генштабу Анатолія Баргилевича щодо боротьби з інструментами російського повітряного терору.

«Результати використання РЕБ, мобільних вогневих груп та ППО. Низка доручень щодо подальшого вдосконалення наших тактик».

  • Після оприлюднення закону про скасування статусу "‎обмежено придатний" Міністерство оборони України опублікувало роз’яснення про те, що чекає на військових та військовозобов?язаних, які мають цей статус.

Скасування статусу «обмежено придатний» не означає автоматичного переходу до іншого статусу (придатний/непридатний). Тож громадяни, які були визнані "обмежено придатними", мають повторно пройти військово-лікарську комісію протягом 9 місяців після набрання чинності законом. Тобто до 4 лютого 2025 року.

  • Більшість громадян України не підтримують ідею проведення виборів під час війни. Це стосується президентських, парламентських та місцевих виборів. Про це свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

Найбільше респонденти не підтримують ідею виборів президента під час війни - 67% (49% "однозначно не підтримують", а 18% - "скоріше не підтримують").

63% не підтримують вибори до Верховної Ради під час війни (44% однозначно проти, 19% - скоріше ні).

Ідею проведення місцевих виборів під час дії воєнного стану підтримують 39%. Проте більшість все одно проти виборів – 57% опитаних.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • 25 березня путін заявив, що теракт у підмосковному розважальному центрі вчинили радикальні ісламісти. Хоча й паралельно намагався переконати всіх, що до злочину нібито причетна Україна.

А вже сьогодні концепція путіна помінялася кардинально, і він заявив, що ісламісти не могли вчинити теракт у росії.

І ці всі заявив лунають на фоні того, що самі представники ІДІЛ не просто беруть на себе відповідальність за теракт, а й самі публікують докази своєї причетності до нього.

Однак керівництво рф неначе шизофреніки висмоктують із пальця власну версію того, що сталося. Очевидно, що напередодні мусульманського свята Рамадан-Байрам, путінське оточення боїться міжконфесійного напруження..

До того ж заяви, спрямовані проти ісламістських угруповань типу Хамас чи Талібан, можуть нашкодити тісним зв’язкам Кремля з цими терористичними організаціями.

  • Хакерське угруповання RGB-TEAM опублікувало архів даних кримінальних злочинів, скоєних росіянами з 1993 по 2022 рік.

Угруповання стверджує, що вони зламали базу Генпрокуратури росії, а та частина даних, яку хакери виклали в мережу, лише невеликий шматок загального масиву інформації.

Викладена хакерами база містить більш ніж 80 тисяч унікальних справ. Серед них фігурують справи про образу співробітників поліції, крадіжки, викрадення та інші.

Угруповання RGB-TEAM називає себе спільнотою «анонімних хактивістів, які борються за свободу в усьому».

  • Невідомі підірвали електропідстанцію у Санкт-Петербурзі. Слідчі країни-агресора відкрили справу за статтею "диверсія" й намагаються знайти винуватців.

Попередньо, один із трансформаторів відновленню не підлягає. Через подію у самому місті, а також у деяких населених пунктах Ленінградської області без електрики залишилося 12 тисяч осіб.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Сьогодні у штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі відбулася зустріч Ради Україна-НАТО. Під час заходу українська сторона винесла на розгляд партнерів одне питання – постачання в Україну систем ППО.

За результатами обговорення Німеччина, яка є лідером коаліції протиповітряного захисту, шукатиме системи Patriot для України не лише у країнах Альянсу, але й по усьому світу.  

«Німеччина, як голова коаліції протиповітряної оборони, ініціює зараз негайно аналіз всіх наявних, не лише у союзників, але взагалі у світі, систем батарей Patriot та інших систем протиповітряного захисту, та що можна зробити, які комбінації збудувати, щоб ці батареї були доставлені в Україну», - сказав очільник МЗС України Дмитро Кулеба,.

  • Прем'єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня анонсувала новий пакет військової допомоги для України.

Уже цього місяця в Україну будуть відправлені матеріально-технічні ресурси, амуніція та озброєння. Також Латвія приєдналася до коаліції дронів. І найближчим часом країна передасть нам безпілотники загальною вартістю 1 млн євро.

Крім цього, Латвія підтримала ініціативу Чехії щодо закупівлі артилерійських боєприпасів для України й надасть 10 млн євро.

  • Уряд Фінляндії вирішив залишити закритими пункти пропуску на кордоні з росією: дія закриття фінсько-російського кордону мала завершитись 15 квітня.

Крім того, пункти перетину кордону Хапасаарі, порт Нуйямаа і водний шлях Сантіо будуть закриті для руху прогулянкових катерів з 15 квітня.

Урядовці пояснили, що ухвалили рішення про закриття водного шляху для прогулянкових катерів, оскільки очікують, що нелегальна міграція може поширитись і на водний транспорт. Там наголосили, що нелегальне проникнення в країну, це один зі способів, за допомогою якого росія чинить тиск і впливає на безпеку і соціальну стабільність Фінляндії та ЄС.

  • Протягом останніх тижнів і місяців експерти ЄС спостерігали безперервну дезінформаційну кампанію російських пропагандистів, спрямовану проти Франції та її першої сім'ї після заяв президента Емманюеля Макрона про можливість появи західних військ в Україні.

«Кампанія, спрямована проти Франції, доводить, що жадані російські "традиційні цінності" є нічим іншим, як фасадом, що приховує потворну реальність мізогінії, мови ненависті та жорстокої дискримінації меншин».

  • Міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон наступного тижня здійснить візит до США, під час якого закликатиме Конгрес збільшити фінансову підтримку, що "може змінити ситуацію" в Україні.

«Якщо ми зможемо отримати ці гроші від Конгресу США, якщо ми зможемо надати Україні зброю, якої вона потребує, якщо ми зможемо показати путіну, що він нас "не перечекає" і що Україна дасть відсіч і відвоює більше своїх територій… Якщо ми зможемо зробити все це, хто б не прийшов до влади в листопаді (після виборів президента США), ми подивимося на ситуацію в Україні і... подивимося, що все більше членів НАТО витрачають 2% ВВП на оборону, і скажемо, що це історія успіху. Я хочу інвестувати в цей успіх».

Кемерон закликав інші країни, які підтримують Україну, надати більше зброї.

  • Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив у Брюсселі, що Україна стане членом НАТО, підкріпивши свою попередню заяву про те, що майбутній ювілейний саміт НАТО у Вашингтоні у липні буде сфокусований на тому, щоб розробити дорожню карту щодо членства України у НАТО.

«Україна стане членом НАТО. Наша мета на саміті – допомогти побудувати міст до цього членства».

За словами держсекретаря США, підтримка України залишається «непохитною» серед країн-членів Альянсу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему