5 Квітня 2024
Новини

За ексрадника Офісу президента внесли 30 млн грн застави

За ексрадника Офісу президента внесли 30 млн грн застави
За ексрадника Офісу президента України Артема Шила, якого підозрюють у справі про заволодіння 94,8 млн гривень «Укрзалізниці» внаслідок закупівлі трансформаторів під час воєнного стану, внесли 30 мільйонів гривень застави.

«Центр протидії корупції» зазначає, що після внесення застави він має дотримуватися низки обов'язків, зокрема здати закордонні паспорти й носити електронний браслет. 

Окрім того, Шилу заборонено спілкуватися щодо обставин справи з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком, його заступником Олегом Татаровим, очільником Мінстратегпрому Олександром Камишіним, віцепрем'єр-міністром Олександром Кубраковим та низкою інших людей.

У разі порушення обов'язків внесену заставу можуть стягнути у дохід бюджету.

За даними ЦПК, один з адвокатів Шила сам є обвинуваченим у справі НАБУ та САП про можливе одержання 36 тисяч доларів київськими податківцями за сприяння у поверненні вилученого під час обшуку майна. В організації стверджують, що йдеться про Сергія Тарасюка. 

Нагадаємо, під час судового засідання 4 квітня сторона захисту стверджувала, що ексрадника ОП хотіли взяти на поруки два бойові офіцери, які отримали звання Героїв України після початку повномасштабного вторгнення. 

Напередодні, 2 квітня, правоохоронці заявили про викриття організованої групи на чолі з колишнім радником Офісу президента України Артемом Шилом, діяльність якої призвела до заволодіння 94,8 млн грн коштів «Укрзалізниці» під час закупівлі трансформаторів.

За даними слідства, із червня до грудня 2022 року лідер групи через підконтрольних службовців «Укрзалізниці» забезпечив обрання заздалегідь визначеної компанії постачальником силових трансформаторів за завищеною вартістю.

Зокрема, він надіслав до «Укрзалізниці» листа «Щодо загроз державній безпеці», який став підставою для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами. Компанію-переможця контролює громадянин Білорусі, який має зв’язки з рф, кажуть правоохоронці.

Як встановило слідство, цей «переможець» через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупив трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродав «Укрзалізниці» за ціною, штучно збільшеною майже вдвічі.

Унаслідок цієї схеми впродовж 2022-2024 років «Укрзалізниця» зазнала збитків на 94,7 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд.

3 квітня фігурантам оголосили про підозру. Окрім цього, лідеру групи також повідомили про підозру в заволодінні 117 млн гривень під час закупівлі кабелів для «Укрзалізниці».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: укрзалізниця, Корупція, суд
В тему