2 Квітня 2024
Новини

Затримали ексрадника ОП, який заволодів 94,8 млн грн «Укрзалізниці»

Затримали ексрадника ОП, який заволодів 94,8 млн грн «Укрзалізниці»
На чолі з колишнім радником Офісу президента України організована група заволоділа 94,8 млн грн коштів «Укрзалізниці» при закупівлі трансформаторів.

Про це інформують Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

За даними слідства, з червня по грудень 2022 року лідер групи через підконтрольних службовців «Укрзалізниці» забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів за завищеною вартістю.

Відомо, що серед підозрюваних: колишній радник Офісу президента, посадовець СБУ Артем Шило. Саме він, за версією слідства, очолює цю організовану групу. 

Зокрема, він направив до «Укрзалізниці» листа «Щодо загроз державній безпеці», який став підставою для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами. Компанію-переможця контролює громадянин білорусі, який має зв’язки з рф, кажуть правоохоронці.

Як встановило слідство, цей «переможець» через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупив трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродав «Укрзалізниці» за ціною, штучно збільшеною майже вдвічі.

Унаслідок цієї схеми впродовж 2022-2024 років «Укрзалізниця» зазнала збитків на суму 94,7 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд.

Суд уже наклав арешт на 53 млн грн на банківських рахунках компанії-постачальника.

Правоохоронці затримали лідера, співорганізатора та двох учасників організованої групи. Справу попередньо кваліфікували за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. За це загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Слідчі не вказують імена фігурантів, зокрема й ексрадника Офісу президента.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: укрзалізниця, гроші, набу
В тему