1 Квітня 2024
Новини

Найголовніші новини 1 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини  1 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Триває 768 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 61 бойове зіткнення.

Загалом, ворог завдав 7 ракетних та 61 авіаційний удар, здійснив 89 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 пункту управління та 7 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 наземній станції управління БпЛА, 1 засобу протиповітряної оборони, 2 станціях РЕБ, 1 складу боєприпасів та 1 району зосередження особового складу ворога.

 

Станом на ранок 1 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 442 880 (+710) осіб,
  • танків – 6 986 (+20),
  • бойових броньованих машин − 13 321 (+17),
  • артилерійських систем − 11 082 (+32),
  • РСЗВ − 1 023,
  • засобів ППО − 744 (+1),
  • літаків − 347,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 8 757 (+26),
  • крилатих ракет − 2 057 (+9),
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 14 752 (+35),
  • спеціальної техніки − 1 826 (+3).

 

  • Упродовж минулого місяця наші Сили оборони поставили відразу 4 місячні рекорди – знищено 976 артсистем; 963 БПЛА; 1546 одиниць автотехніка і 215 спецтехніки.

Також за березень ворог втратив 28200 одиниць особового складу, 376 танків, 739 бронемашин, 53 засоби ППО, 2 літаки й 1 корабель.

  • У Росії оприлюднили імена та звання екіпажу літака далекого радіолокаційного виявлення і керування А-50У «Сергей Атаянц» , який був збитий в небі над Азовським морем 14 січня 2024 року.

Екіпаж із восьми осіб тривалий час вважався зниклим безвісти. Загарбників поховали 23 березня. Росіяни заявляють, що літак ДРЛВ А-50У нібито зазнав аварії під час виконання бойового завдання.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський повідомив, що на нараді щодо дронів було ухвалено рішення про спрощення процедури закупівель, імпорт комплектування, нарощування виробництва снарядів для дронів і навчання операторів БПЛА.

«Разом з військовими та урядовцями провели майже тригодинну, максимально конкретну нараду щодо дронів. Оновили й деталізували плани виробництва на поточний рік за всіма типами безпілотників: FPV, бомбардувальниками, розвідниками, а також за далекобійними дронами для особливих завдань».

Також, за словами глави держави, обговорили, як забезпечити гнучкість українського ОПК. Потреби фронту постійно змінюються, тож вітчизняні виробники мають вчасно реагувати на них.

«Проект побудови комплексної системи керування засобами РЕБ для захисту наших воїнів і техніки від російських БпЛА. Систему вже тестують на окремих напрямках. Запланували масштабування проєкту на весь фронт».

  • Станом на ранок 1 квітня аварійні відключення електроенергії в Україні не застосовуються. Діють графіки погодинних обмежень у Харкові та мережеві обмеження споживання для промисловості у Криворізькому районі.

Дефіциту електроенергії немає. Планується комерційний імпорт. Енергосистема працює стабільно та збалансовано

  • З 1 квітня 2024 року в Україні зросла мінімальна заробітна плата – з 7 100 грн до 8 тис. грн. Таке зростання було закладене у Держбюджеті-2024. Погодинна мінімальна зарплата зросла до 46 грн.

Разом із мінімальною зарплатою також зростає і розмір єдиного соціального внеску. ЄСВ дорівнює 22% від мінімальної зарплати. Відповідно, з квітня розмір податку збільшиться до 1 760 грн.

  • З 1 квітня електронна система обігу гуманітарної допомоги стала обов’язковою для волонтерів.

Відтепер ввезти гуманітарну допомогу в Україну можна буде лише після реєстрації в онлайн-системі. Волонтерським організаціям необхідно заповнити перелік вантажів, які будуть завозитися, у розрізі категорій вантажу. Форма декларації відповідає паперовій, яка діяла раніше: це "спрощена" декларація із зазначенням обсягу та типу вантажу.

Коли вантаж перебуває на території України, благодійні фонди зобов’язані прозвітувати про його використання до 15 числа наступного місяця з моменту ввезення, але не більше ніж через 90 днів.

  • Служба безпеки України задокументувала нові злочини російської пропагандистки Маргарити Симоньян, яка закликала до геноциду українців.

Головній редакторці пропагандистському телеканалу Russia today інкримінували посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, пропаганду війни, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікацію її учасників та публічні заклики до геноциду.

За даними слідства, вона однією з перших підтримала повномасштабне вторгнення рф та воєнні злочини російських окупантів.

Під час виступу на одному із таких шоу 23 грудня 2023 року вона публічно закликала до фізичного знищення патріотично налаштованої частини українського народу – жителів західних регіонів України.

Російська пропагандистка неодноразово агітувала за продовження ракетно-бомбових ударів по цивільній інфраструктурі України. Симоньян регулярно поширює кремлівські наративи у вигляді «авторських» дописів на власному Телеграм-каналі та в ефірах російських телеканалів.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Путін доручив чиновникам та депутатам в оперативному режимі зайнятися підвищенням податків для заможних громадян та компаній, щоб наповнити бюджет, який цього року витратить кожен третій рубль на армію та виробництво зброї.

Уряду та Державній Думі до 31 липня 2024 року слід внести поправки до податкового законодавства, щоб домогтися «справедливого розподілу податкового навантаження з урахуванням розмірів доходів платників податків».

Фактично це означає, що за розв’язану путіним та його посіпаками війну знову будуть віддуватися платники податків, прості росіяни, які покірно допомагають своєму диктатору проливати українську кров.

  • Reuters із посиланням на власні джерела пише, що російська нафтова компанія "Роснефть" та найбільший нафтопереробник Індії Indian Oil Corp не продовжили угоду про постачання нафти, яка закінчилася в березні.

Сторони не змогли домовитися про ціну та обсяги, що змусило індійську компанію купувати нафту на ринках.

  • Bloomberg повідомляє, що у квітні росія буде змушена скоротити експорт морського дизпалива до п’ятимісячного мінімуму через пошкодження російських НПЗ.

Темпи переробки сирої нафти різко знизилися.

За даними агентства, завантаження палива в трьох найбільших російських портах на Чорному і Балтійському морях цього місяця впадуть приблизно до 2,29 млн тонн на добу.

  • У російському Єкатеринбурзі сталася масштабна пожежа у цеху підприємства "Уралмашзавод" на площі 4 тисячі квадратних метрів, перед цим очевидці нібито чули вибух.

У МНС росії повідомили, що загорілася покрівля цеху, який розташований на території заводу, але не належить йому.

Тим часом ще одна масштабна пожежа зафіксована у підмосковному місті Хотьково на заводі "Электроизолит". Вогнем охоплено приблизно 3 тисячі квадратних метрів.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Уряд Швеції виділив близько 40 мільйонів шведських крон (3,7 мільйона доларів) на гуманітарну допомогу для України.

Стокгольм надає цю підтримку через продовольчу програму Організації об'єднаних націй.

У грудні Швеція виділила Україні 1,4 мільярда крон (131 мільйон доларів), які, зокрема, спрямували на підтримку населення країни взимку.

  • Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон повідомив, що пакет щодо допомоги Україні включатиме "деякі важливі нововведення", наприклад, можливість надання допомоги у кредит.

Джонсон заявив, що він працював над розробкою пакету і планує винести його на голосування, коли Палата представників повернеться до роботи.

«Коли справа доходить до додаткового фінансування, ми працюємо над досягненням консенсусу. Ми говорили з усіма членами, особливо зараз, під час роботи в окрузі. Коли ми повернемося після цього періоду роботи, ми будемо просувати продукт, але я думаю, що він буде мати деякі важливі нововведення».

За словами голови комітету з розвідки Палати представників США Майка Тернера, спікер Палати представників США Майк Джонсон пообіцяв поставити на голосування питання забезпечення допомоги Україні після повернення Конгресу з великодніх канікул.

  • Посли країн Балтії у Великій Британії закликали НАТО проявити більше рішучості у реагуванні на виклики, які створює рф, та висловилися за чітку перспективу членства для України.

Посли констатують, що на 20-ту річницю вступу їхніх країн у НАТО Латвія, Литва та Естонія у "парадоксальній" ситуації, тому що, з одного боку, ніколи у своїй історії не мали кращих безпекових гарантій, але й давно не відчували настільки реальної загрози, як тепер, на тлі повномасштабної війни росії проти України.

«НАТО став сильнішим, але зросли й амбіції наших супротивників. росія – найбільша загроза для євроатлантичної безпеки, тож не можна допустити перемоги росії у війні проти України».

Посли заявили, що їхні столиці хотіли би якнайшвидшого вступу України в НАТО – не лише задля самої України, а й тому, що це буде в інтересах Альянсу.

«Як загартований у боях союзник, Україна зробить дуже вагомий внесок у нашу безпеку. Чіткий шлях до членства України має бути пріоритетом на саміті у Вашингтоні цього літа».

  • До держбюджету України надійшло $118 млн на безповоротній основі від уряду Японії у рамках проєктів Світового банку "Зміцнення системи охорони здоров'я та збереження життя" (HEAL Ukraine) та "Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей" (HOPE).

Гроші допоможуть українському уряду розширити спектр медичних послуг та доступ до них, а також забезпечити подолання наслідків, спричинених збройною агресією росії, відбудовувати житлову інфраструктуру України.

  • Новий комісар Ради Європи з прав людини Майкл О’Флаерті пообіцяв, що свій перший візит на цій посаді здійснить до України.

«Я не можу уявити собі нічого більш нагального, ніж подолання наслідків повномасштабного вторгнення росії в Україну, яке спричинило жахливі людські страждання та руйнування».

Комісар додав, що має намір «додати перспективу прав людини до найбільших викликів, що стоять перед нашими суспільствами».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему