29 Березня 2024
Новини

Найголовніші новини 29 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 29 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Триває 765 день широкомасштабного вторгнення росії на територію нашої держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 29 березня противник завдав потужного ракетного-авіаційного удару по об’єктах паливно-енергетичного сектора України, застосувавши різні типи ракет та ударні БпЛА:

Усього рашисти використали 99 засобів повітряного нападу, зокрема й аеробалістичні ракети Х-47М2 "Кинджал".

Наші Сили оборони знищили 84 повітряні цілі: 58 ударних БпЛА типу "Shahed-136/131"; 17 крилатих ракет Х-101/Х-555; 5 керованих авіаційних ракет Х-59; 4 крилаті ракети "Іскандер-К".

  • В Укренерго повідомили, що енергосистема України працює збалансовано попри нічний удар росії по електростанціях.

Унаслідок нічної масованої атаки постраждали теплові та гідроелектростанції, а також високовольтні лінії електропередачі.

Наразі обмежено споживання електроенергії лише на Криворіжжі. Там із ночі діють аварійні відключення.

  • Протягом доби зафіксовано 61 бойове зіткнення.

Загалом, ворог завдав 38 ракетних та 59 авіаційних ударів, здійснив 72 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що останнім часом кількість повернутих Силами оборони позицій перевищує кількість втрачених.

Він наголосив, що ЗСУ не тільки стоять в обороні, а й кожного дня на різних напрямках просуваються вперед.

Головком зазначив, що ворогу не вдалося суттєво просунутися на стратегічних напрямках.

«Його територіальні здобутки, якщо вони і є, то мають тактичне значення. Цю ситуацію ми контролюємо».

Сирський додав, що ситуація на фронті справді складна, проте на фронті вона й не буває іншою й кожного дня вимагає від українських військових максимального напруження сил.

  • Наші воїни повідомили, що біля Бахмута була знищена новітня російська артилерійсько-мінометна установка «Флокс» на базі Уралу. У рф їх виготовили лише кілька одиниць, і помпезно назвали «русскім Арчером».

У жовтні 2023 року росіяни прийняли на озброєння цю розробку, а вже на другий день після відправки на передову її на Херсонщині

уразили нашим FPV.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 пункту управління, 1 зенітно-ракетному комплексу та 10 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.
  • Підрозділи ракетних військ завдали ударів по 2 районах зосередження особового складу, 2 зенітно-ракетних комплексах та 1 артилерійському засобу ворога.

 

Станом на ранок 29 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 440 790 (+820) осіб,
  • танків – 6922 (+8),
  • бойових броньованих машин ? 13264 (+27),
  • артилерійських систем – 10991 (+28),
  • РСЗВ – 1023 (+2),
  • засобів ППО ? 735 (+6),
  • літаків – 347,
  • гелікоптерів – 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 8656 (+56),
  • крилатих ракет ? 2022 (+5),
  • кораблів/катерів ? 26,
  • підводних човнів - 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 14645 (+50),
  • спеціальної техніки ? 1807 (+7).

 

  • Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що в разі спроб російських окупантів рушити на Харків, то він стане для них фатальним містом.

За його словами, Сили оборони не можуть ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у зв’язку з чим вживаються всі заходи для адекватного реагування на таку ймовірність.

«На сьогодні проводимо великий комплекс робіт із фортифікаційного обладнання територій і позицій, встановлюємо комплексну систему загороджень, проводимо планування застосування наших військ у разі таких дій… Ми вже маємо досвід бойових дій у Харківській області, нам вдалося «прорахувати» противника та звільнити значну частину Харківщини. Саме тоді відбувся масштабний обвал російського фронту. Якщо росіяни рушать туди знову, Харків стане для них фатальним містом».

  • Британська розвідка зазначає, що Україна продовжує демонструвати успіх в обмеженні боєздатності Чорноморського флоту рф у регіоні.

Аналіз супутникових зображень показав, що під час останніх ударів на території тимчасово окупованого Криму були пошкоджені два десантних кораблі типу «Ропуха» та один розвідувальний корабель типу «Юрій Іванов».

Через удари такого характеру дорожчі російські судна, які зазвичай використовують портову інфраструктуру Севастополя, були передислоковані до альтернативних портів далі на схід.

«Попри спроби росії зменшити свої втрати, Україна продовжує демонструвати успіхи в обмеженні спроможностей Чорноморського флоту в регіоні».

  • За результатами репатріаційних заходів Україна повернула тіла 121 полеглого оборонця.

Тіла та останки перевезуть до визначених державних установ, де експерти встановлять особи загиблих.

Після ідентифікації тіла українських героїв передадуть родинам для гідного поховання з дотриманням усіх відповідних почестей.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський представив нового секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Литвиненка.

Глава держави підкреслив, що розпочинається оновлена робота Ради національної безпеки і оборони України, і визначив її пріоритети.

Перший пріоритет подальшої роботи – більше прогнозованості. РНБО має всі можливості, щоб об'єднати аналітичний потенціал українських розвідок та інших органів, які функціонують у сфері національної безпеки.

Другим пріоритетом є продовження виконання всіх поточних завдань системи РНБО, особливо щодо санкційної політики. Третім пунктом є доктринальна робота. Четвертий пріоритет – це кібербезпека та інформація.

Останнім пунктом Президент визначив роботу Ставки, проекти рішень, контроль за виконанням рішень.

  • Президент України Володимир Зеленський погодив кандидатуру колишнього секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данілова на посаду посла Української держави у Молдові.
  • Міністерство внутрішніх справ оголосило в розшук громадянина України, очільника так званого міністерства закордонних справ невизнаної Придністровської Республіки Віталія Ігнатьєва.

Запобіжний захід щодо нього не застосовувався. Чоловік, за даними української сторони, перебуває у Тирасполі.

Ігнатьєву оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: «публічні заклики до зміни меж території або державного кордону України» та «здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та його окупаційною адміністрацією».

  • В Україні станом на 29 березня ярими культурами засіяно понад 470 тисяч гектар в різних регіонах. Переважно сіють пшеницю, ячмінь, горох та овес.

Найбільше засіяних площ на Одещині, а найменше - на територіях, які були деокуповані чи сильно постраждали від російської агресії. При цьому значна частина забруднених раніше територій вже готова для безпечного господарювання.

  • Україна за 7 місяців експортувала новим коридором 33,8 млн тонн вантажів. Це більше, ніж було експортовано за рік роботи зернової ініціативи за участі росії.

Сьогодні українським коридором пройшло 1140 суден, які експортували вантажі до 40 країн світу. З них 23,1 млн тонн – продукція українських аграріїв.

Нині на підхід до портів Одеса, Чорноморськ і Південний очікують 150 суден, які мають експортувати майже 5 млн тонн вантажів.

Зараз Україна майже вийшла на довоєнні обсяги експорту з портів Великої Одеси, а також запровадила значно ефективніший логістичний шлях без участі держави-агресора.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Один день ведення війни в Україні обходиться росії в 300 млн доларів, без урахування санкцій та витрат на переозброєння.

Для розуміння й наочності, що ж таке 300 мільйонів доларів, можна порівняти: це близько 20 нових сучасних шкіл на 1,5 тисячі учнів, побудованих «з нуля»; це дві суперсучасні повністю нові інфекційні лікарні; терміновий ремонт і заміна 30% усіх теплокомунікацій у росії обійшлися б у суму, що дорівнює бюджету 10 днів війни тощо.

Замість того, щоб будувати в росії, путін і його посіпаки руйнують і вбивають в Україні.

  • «Роскосмос» після втрати доходів на рівні 80% почне розміщувати рекламу на ракетах.

Свого часу колишній очільник цієї компанії Рогозін насміхався з американських приватних космічних проектів, а тепер вони забрали у російської державної компанії майже всі замовлення. Бізнес завжди йде туди, де надійніше й вигідніше.

А росіянам залишається дорозвалювати космічну галузь, бо зараз вони тільки на це здатні. Про наукові й технічні прориви можна забути, адже в країні потрохи починаються репресії проти науковців, зокрема тих, хто причетний до розробки гіперзвукової зброї.

  • Після сфери ЖКГ, яка пережила взимку 2024 року рекордну кількість аварій, росіяни очікують на колапс в аеропортах.

Зараз кожен другий аеродром на території країни потребує капітального ремонту. Реконструкції підлягають 116 аеропортів із 228 діючих. При цьому гроші з бюджету виділено лише трохи більше ніж на половину аеродромів.

На реконструкцію аеропортів, більшість із яких було збудовано за радянських часів, щорічно потрібно близько 57 млрд рублів, але поки для путіна важливішою залишається війна, оскільки це питання його перебування при владі. А росіяни можуть і потерпіти або не літати взагалі.

  • У Санкт-Петербурзі розпочалася масштабна операція з пошуку та депортації мігрантів. Очевидці повідомляють, що до центрів тимчасового утримання іноземних громадян неможливо підійти. Навколо багато спецтехніки та автобусів. Проходять рейди гуртожитками та квартирами. Усі спецприймачі переповнені.

Сьогодні в аеропорт «Пулково» виїхали кілька автобусів із затриманими, щодо яких ухвалено рішення про видворення. Днем раніше лише з одного Виборзького району Петербурга було депортовано понад 64 іноземних громадян.

Днями стало відомо, що в Москві різко побільшало справ про порушення правил в'їзду в росію іноземцями. Здебільшого у них йдеться про видворення за межі країни.

  • Найбільший гірничо-металургійний холдинг росії «Норнікель» заявив про масову відмову банків проводити платежі. Іноземні банки відмовляються працювати з підприємством, незважаючи на те, що компанію безпосередньо не зачепили західні санкції.

Практично всі найбільші банки відмовляються від переказів до росії, від співпраці також відмовляються постачальники послуг, склади, порти, судновласники.  

За підсумками минулого року «Норнікель» звітував про дворазове падіння чистого прибутку, до $2,87 млрд, а також про скорочення виробництва ключових металів: нікелю — на 5%, до 209 тисяч тонн, а паладію — на 4%, до 2,692 млн унцій.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Україна отримала 1,5 мільярда доларів США позики на підтримку політики розвитку "Основи зростання"від Японії та Великої Британії через механізм Світового банку.

Фінансування складається з:

  • 984 млн доларів США гарантії уряду Японії через Цільовий фонд Світового банку (ADVANCE Ukraine).
  • 516 млн доларів США гарантії Великої Британії.
  • Україна та США підписали угоду щодо відтермінування виплат за державним боргом.

Цей документ дозволить зменшити боргове навантаження на державний бюджет та спрямувати кошти, що мали бути сплачені на погашення та обслуговування боргових зобов’язань, на потреби соціальної та гуманітарної сфер.

  • Уряд Японії продовжив ще на рік дію постанови про позбавлення росії торговельного статусу "найбільшого сприяння" у рамках економічних санкцій через її вторгнення в Україну.

Нинішнє рішення стало другим продовженням санкційного терміну.

Міністр фінансів Сюнічі Сузукі заявив, що Японія у співпраці з міжнародною спільнотою продовжуватиме і збільшуватиме тиск на росію за розв’язану нею в лютому 2022 року війну проти України.

  • Глава МЗС Тайваню Джозеф Ву вважає, що припинення поставок американської зброї в Україну підбадьорить Китай щодо агресії проти Тайваню та посилить антиамериканську пропаганду.

Як наголошує глава МЗС, якщо рф зможе захопити більшу частину України й заявити про свою перемогу, то «це буде розглядатися як перемога авторитарних держав, тому що росія, Китай, Північна Корея та Іран зараз пов’язані між собою».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему