28 Березня 2024
Новини

Найголовніші новини 28 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 28 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Триває 764 доба повномасштабної агресії з боку російської федерації проти нашої держави й нашого народу.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 28 березня російські загарбники атакували регіони України ракетами та 28 "Шахедами".

Сили оборони знищили 26 ударних БпЛА типу "Shahed-136/131" у межах Одеської, Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей.

  • За попередніми даними, у тимчасово окупованому Севастополі російські військові збили власний літак, який злітав з аеродрому "Бельбек".

Зазначається, що льотчик катапультувався, а літак упав у море. Попередньо повідомляють, що це був бойовий Су-35.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 48 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 4 ракетних та 77 авіаційних ударів, здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану ракету.

  • Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 4 пунктах управління, 4 засобах протиповітряної оборони, 2 артилерійських засобах та 1 складу боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 28 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 439 970 (+780) осіб,
  • танків – 6914 (+10),
  • бойових броньованих машин ? 13237 (+21),
  • артилерійських систем – 10963 (+32),
  • РСЗВ – 1021 (+2),
  • засобів ППО ? 729 (+1),
  • літаків – 347,
  • гелікоптерів – 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 8590 (+22),
  • крилатих ракет ? 2017 (+2),
  • кораблів/катерів ? 26,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 14595 (+56),
  • спеціальної техніки ? 1800 (+6).

 

  • Центр протидії дезінформації при РНБО зазначив, що дані щодо підготовки росіян до наступу на Харків є частиною ворожої інформаційної кампанії та не відповідають дійсності.

«У росії немає ресурсів для наступу на Харків. Усі їхні байки про готовність до оточення міста розраховані на внутрішню та зовнішню аудиторію, і є частиною кампанії "пропаганда страху"… Це ІПсО. Зараз ворог здатен лише обстрілювати і тероризувати місто, і під цей терор він адаптує наративи про наступ, який неможливий. Але ворог завжди лякає наступами, користуючись обстрілами».

Наші Сили оборони готові до всіх можливих загроз.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю CBS News розповів, що російські окупанти можуть готуватися до нового наступу, який очікується десь наприкінці травня або в червні.

За словами Президента, Україні наразі потрібна допомога.  

«До цього нам потрібно не тільки підготуватися, нам потрібно не тільки стабілізувати ситуацію, тому що партнери іноді дуже радіють, що ми стабілізували ситуацію. Ні, я кажу, що нам потрібна допомога зараз».

Глава держави додав, що українська армія стабілізувала ситуацію і вона краща, ніж була два-три місяці тому, коли був великий дефіцит артилерійських боєприпасів, різних видів зброї.

Володимир Зеленський сказав, що найбільше Україні потрібні американські системи протиракетної оборони Patriot і більше артилерії.

«Десятки мільярдів залишаються в США... Давайте будемо чесними, гроші, які виділяються Конгресом, адміністрацією, в більшості випадків, 80% цих грошей - ну, принаймні, більше 75% - залишаються в США. Ці боєприпаси приходять до нас, але виробництво відбувається там, і гроші залишаються в США, і податки залишаються в США».

  • Президент Володимир Зеленський представив особовому складу Служби зовнішньої розвідки нового керівника – Олега Іващенка.

«Новим керівником Служби зовнішньої розвідки України я призначив бойового генерала Олега Іващенка. Він – людина фахова, чудово розуміє розвідувальну діяльність та основну нашу державну ціль зараз. Українська розвідка повинна працювати всюди у світі, де вже є та можуть бути наші інтереси. Всюди у світі, де путінська система намагається щось виграти для себе, має вигравати Україна.

У час війни є речі абсолютно непублічні, які Служба повинна забезпечувати оперативно та якісно. Саме такий потенціал заходів впливу, агентурної роботи та фактично воєнної діяльності Україна від вас очікує, і саме заради цього Службу зовнішньої розвідки очолив бойовий генерал».

  • Очільниця Національних зборів Франції Яель Брон-Піве прибула в Україну разом із французькою делегацією.

За її словами, мета візиту – підтвердити підтримку українського народу.

Яель Брон-Піве виступила з трибуни Верховної Ради, звернувшись до народних депутатів.

  • Уряд України сподівається, що посли країн ЄС у п’ятницю, 29 березня, остаточно затвердять продовження дії автономних торгових преференцій для нашої держави.

Водночас Україна «просуватиме» в ЄС рішення щодо повної заборони імпорту російського зерна та допускає, що Угорщина його не заблокує.

  • Український центр оцінювання якості освіти повідомив, що цього року Національний мультипредметний тест можна скласти не лише в Україні, а й за кордоном. Уже підтверджено домовленості щодо проведення НМТ-2024 у 28 країнах, але їх може стати більше.

Зокрема, це: Австрія, Азербайджан, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Грузія, Данія, Естонія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Люксембург, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, США, Туреччина, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція, Ірландія. Тривають перемовини про проведення іспиту в Іспанії та Молдові.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • На думку американських аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), після нападу на "Крокус Сіті Холл" російська влада посилить риторику про ймовірні західні та українські загрози, щоб отримати більшу внутрішню підтримку війни в Україні.

Кремль, ймовірно, прагне скористатися ширшими соціальними страхами і гнівом росіян після нападу на "Крокус Сіті Холл", зображуючи Україну, США і Захід як безпосередні терористичні загрози.

Також путінське оточення сподівається, що сприйняття причетності України і Заходу до нападу в "Крокус Сіті Холі" може збільшити внутрішню підтримку війни в Україні, і російські чиновники, можливо, будуть посилатися на більш широке розуміння того, що вони вважають тероризмом, щоб і надалі зображати українців терористами, а Захід – спонсором тероризму.

  • У різних містах рф поліція затримує людей через коментарі про теракт у "Крокусі". Їх звинувачують у підтримці тероризму.

Ці інциденти фіксуються в багатьох областях – від Петербурга до Магадана. Затримують навіть тих, хто порівнює тероризм з у "Крокусі" з обстрілами в Бєлгороді.

Таким чином російський режим залякує людей і закриває рот усім, хто не підтримує офіційну позицію путінського оточення щодо теракту.

Водночас ситуація з коментарями оголила важливу проблему всередині російського суспільства: люди на периферії ненавидять москвичів, вважаючи, що державні блага першочергово спрямовують для них, а от у провінції громадяни живуть дуже бідно.

  • Пропагандистка Маргарита Симоньян заявила, що тих, хто «підпишеться на антиросійські чати», треба назавжди висилати з росії.

Фактично різноманітні аферисти, пропагандисти й посіпаки путіна зараз присвоїли собі право говорити від імені росії. Симоньян вирішує, кому жити в росії.

Соловйов, який десятиліттями брав гроші за замовні матеріали від різних політсил, у тому числі й від іноземців, вирішує, хто росії ворог.

Гундяєв, офіцер КДБ і мільярдер, який зробив статки на контрабанді, вирішує, що для росіянина скрєпно.

Депутати в Думі вирішують, які книги росіянам можна читати.

Злочинці, помилувані Путіним, розповідають у школах дітям, як їм вирости «правильними росіянами».

І в таких умовах майбутнє нації цілком зрозуміле і водночас гранично похмуре.

  • За підсумками 2023 року компанія «Газпром», яка оперує найбільшими запасами газу на планеті, зазнала збитків від основної діяльності. Це випливає з її звітності.

На видобутку та продажу газу «Газпром» втратив 291 млрд рублів за рік, тобто зазнав збитків на 5,6 млрд рублів у середньому щотижня.

Так закінчилася спроба путіна та його оточення шантажувати й «заморозити» Європу, щоб схилити Захід до поступок в Україні.

  • Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це свідчать дані Росстату.

Випуск дизельного пального просів на 3,9%, до 1,648 млн тонн.

Через загрозу дефіциту палива росія почала переговори з Білоруссю про імпорт бензину. Загалом наразі простоюють 14% потужностей первинної переробки нафти на російських НПЗ, з них майже 10% припадає на заводи, які виробляють автобензин і дизпаливо для внутрішнього ринку.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Німеччина оголосила про передачу нової партії військової допомоги Україні.

У новій партії допомоги Україна отримала 18 тисяч боєприпасів калібру 155 мм із запасів Бундесверу та вироблених на німецьких заводах, боєприпаси до танків Leopard 2A6, а також 14 розвідувальних БпЛА Vector та 30 розвідувальних БпЛА RQ-35 Heidrun.

Крім того, ФРН передала 5 гусеничних ремонтно-евакуаційних машин Warthog, 9 гусеничних командних машин-всюдиходів Warthog, 6 машин розмінування WISENT 1, 2 мостоукладачі BEAVER, один інженерний БРЕМ Bergepanzer 2, один БРЕМ 2A1 Dachs, 9 мінних тралів, 3 автомобілі для охорони кордону та 6 паливозаправників Mercedes-Benz Zetros.

У пакеті також згадуються система спостереження SATCOM, 330 інфрачервоних камер, 2 056 гранатометів RGW90 Matador та 70 гранатометів GMG, 3 тисячі маскувальних сіток, 2 тисячі пончо та 2 аварійні електрогенератори.

Також уряд Німеччини оновив перелік допомоги, яку планує надати Україні в майбутньому. Там з’явились ракети до систем ЗРК Patriot, 20 бойових бронемашин Marder та інше обладнання.

  • Чеський уряд обговорив і схвалив внесення коштів на ініціативу, яка передбачає закупівлю боєприпасів для України.

Наразі близько 20 країн вже висловили зацікавленість у приєднанні до цієї ініціативи.

Яку суму внесе Чехія, поки залишається невідомо.

  • Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у четвер, 28 березня, прибув до польської столиці Варшави на міжурядові консультації за участі польського колеги Дональда Туска.

Глава польського уряду після переговорів у Варшаві заявив про прогрес довкола вирішення проблем агроімпорту та автоперевезень.

Туск зауважив, що «у сільському господарстві ми зробили крок вперед».

«Ми шукаємо рішень, які, можливо, не будуть усіх повністю влаштовувати, але які захищатимуть основні інтереси польських фермерів та виробників – і, з другого боку, українських. Ми шукаємо, і ми близькі до того, щоб знайти рішення».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему