22 Березня 2024
Новини

Найголовніші новини 22 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 22 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Триває 758 день з моменту повномасштабного вторгнення російської армії на територію України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 22 березня рашисти завдали масованого комбінованого ракетно-авіаційного удару по об’єктах критичної інфраструктури України.

Усього ворог застосував 151 засіб повітряного нападу, зокрема 63 ударні БпЛА типу Shahed-136/131, 12 балістичних ракет «Іскандер-М», 40 крилатих ракет Х-101/Х-555, 5 крилатих ракет Х-22, 7 аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал", 2 керовані авіаційні ракети Х-59, 22 зенітні керовані ракети С-300/С-400.

Наша протиповітряна оборона знищила 92 повітряні цілі ворога: 55 дронів-камікадзе, 35 крилатих ракет Х-101/Х-555 та 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

  • В «Укренерго» зазначили, що сьогоднішня атака на енергосистему України є найбільшою за весь час війни.
  • Президент України Володимир Зеленський, коментуючи цю атаку, нагадав міжнародним партнерам, що у російських ракет немає затримок, як у пакетів допомоги нашій державі.

«У "Шахедів" немає нерішучості, як у деяких політиків. Важливо розуміти ціну затримок і відкладених рішень. Системи "Петріот" повинні захищати Харків і Запоріжжя, потрібна ППО, щоб захистити людей, інфраструктуру, будинки та греблі. Партнери точно знають, що необхідно. Точно можуть підтримати. Потрібні ці рішення. Життя має бути захищене від цих нелюдів із Москви».

Глава держави також повідомив, що в ракетах, які російська армія застосувала проти Києва 21 березня, щонайменше півтори тисячі компонентів іноземного походження.

«Кожен російський терористичний удар говорить про те, що санкції світу проти путінської системи ще не достатні. Кожна російська ракета, якою ці нелюди атакують нашу країну, містить компоненти, що вироблені компаніями з інших держав – не росії... Значна їх частина – це те, що зроблено компаніями вільного світу й через різні "сірі" схеми завозиться в росію. Блокувати такі схеми й усіх, хто їх підтримує, – це обов’язково. Потрібно більше санкцій. Потрібно більше відповідальності за схеми обходу санкцій. Вдячний усім державам та лідерам, які це роблять. Але тиску на росію потрібно значно більше. Тільки сьогодні й тільки в ракетах, застосованих проти Києва, було щонайменше півтори тисячі компонентів, які завезли державі-терористу з нормальних держав. Це повинно припинитись, і у світу є відповідні важелі».

  • Центр протидії дезінформації РНБО зазначає, що ще до удару по ДніпроГЕС російські пропагандистські пабліки розпочали поширювати дезінформацію щодо буцімто підготовки до підриву дамби українськими спецслужбами.

«Мовляв, українці самі збираються підірвати дамбу під час весняної повені, щоб кількість жертв з-поміж цивільного населення була якомога більшою».

У ЦПД наголошують, що нині загрози прориву дамби ДніпроГЕС немає. Українців вкотре закликають довіряти лише верифікованим джерелам інформації.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 57 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 87 ракетних та 110 авіаційних ударів, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Внаслідок атак є багато постраждалих серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали низка приватних та багатоповерхових будинків, пошкоджені об’єкти цивільної інфраструктури.  

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 засобу протиповітряної оборони та 4 важливих об'єктах противника.

 

Станом на ранок 22 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 434710 (+870) осіб,
  • танків – 6840 (+8),
  • бойових броньованих машин – 13111 (+37),
  • артилерійських систем – 10775 (+35),
  • РСЗВ – 1018,
  • засоби ППО – 723 (+2),
  • літаків – 347,
  • гелікоптерів – 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 8388 (+23),
  • крилаті ракети – 1953 (+31),
  • кораблі / катери – 26,
  • підводні човни – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 14287 (+45),
  • спеціальна техніка - 1749 (+8).

 

  • Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що триває оптимізація військових організаційних структур, які безпосередньо беруть участь у відбитті широкомасштабної збройної агресії рф.

Враховуючи досвід бойових дій, здійснюються організаційні заходи, головна мета яких – спростити і максимально підвищити якість та оперативність управління.

Деякі угруповання військ (сил) будуть переформатовані. Насамперед йдеться про управлінський кадровий потенціал, його грамотний та раціональний перерозподіл.

«Один з моїх пріоритетів – налагодження процесу ротацій особового складу бойових бригад. Важливо приділяти більше уваги питанням відпочинку наших воїнів, доукомплектування озброєнням і військовою технікою та відновлення боєздатності бригад загалом. Цей процес уже запущено і в подальшому він буде лише нарощуватися. Посилюємо оборонні спроможності, щоб й надалі нищити ворога та наближати перемогу».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якій було ухвалено кілька закритих рішень.

Усі доповіді присвячені ліквідації наслідків російського злочинного обстрілу.

«Харків та область, Запоріжжя, Дніпро, Хмельницький та область, Кривий Ріг, Сумщина, Полтавщина, Одещина, Вінниччина, Франківщина та всі постраждалі міста й громади. Заслухав звіти про перебіг відновлювальних робіт, підключення будинків до світла, води й тепла. Забезпечення людей тимчасовим житлом та всією необхідною допомогою».

Головком Олександр Сирський і командувач Повітряних сил Микола Олещук доповідали про роботу ППО в ці два непрості дні.

Президент вкотре наголосив, що по-справжньому захистити Україну може лише рішення міжнародних партнерів надати достатню кількість сучасних систем ППО.

  • Унаслідок ракетної атаки спостерігаються проблеми з електропостачанням у деяких областях. Як повідомили в уряді, загалом ситуація в енергетиці контрольована, потреби у відключеннях по всій країні немає. Енергосистема зберегла цілісність.

Рятувальники й енергетики вже працюють, аби оперативно повернути світло.

Найважча ситуація в Харківській, Одеській, Кіровоградській і Дніпропетровській областях.

Для підтримки безпечної роботи енергосистеми залучена аварійна допомога з енергосистем Румунії, Словаччини, Польщі.

«Ключове зараз — енергосистема цілісна й енергосистема працює стабільно. Завдяки додатковому захисту наших енергооб’єктів ми витримали удар. Дефіциту потужностей немає і наразі не прогнозується. Ремонтні бригади працюють 24/7, аби якнайшвидше відновити електропостачання до українських домівок», - заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Світло повертатимуть у три етапи: спочатку будуть заживлювати критичну інфраструктуру (теплопостачання, водопостачання, лікарні); на другому етапі буде заживлення населення; на третьому — заживлюватимуть промисловість.

«Попередньо, нам потрібна доба, щоб заживити всіх побутових споживачів. Все поступово відновимо».

  • У застосунку "Дія" стали доступні документи про освіту. Це означає, що всі освітні документи будуть завжди під рукою.

Щоб їх завантажити, спершу потрібно оновити застосунок. Дипломи і свідоцтва "підтягнуться" автоматично, якщо їх внесли до Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО).

  • У міністерстві оборони розповіли, що порівняно з 2022 роком в Україні в рази зросло виробництво боєприпасів.

Україна зараз виробляє фактично весь спектр артилерійських боєприпасів, і у стані розробки перебуває вітчизняний 155-мм боєприпас.

Зростання і масштабування українського виробництва іде гарними темпами.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Росіяни втомилися від пропаганди: за 7 років аудиторія державного ТБ обвалилася на 40%.

З 2017 року найпопулярніші передачі російського федерального телебачення втратили близько 25-26 млн своїх глядачів. У 2024 телерейтинги досягли абсолютного мінімуму за 7 років і тепер ледве доходять до 5%.

У перші місяці війни росіяни трохи більше дивилися телевізор, але підсумкові цифри незрівнянні з показниками 2017 року: найпопулярніші програми набирали рейтинги близько 6%. Короткий стрибок знову змінився падінням рейтингів — уже за кілька місяців росіяни знову почали втрачати інтерес до ТБ. При цьому місячна аудиторія YouTube у росії зросла за останні два роки на 7 млн осіб, аудиторія Google - на 8 млн осіб.

Рівень довіри росіян до телебачення також знижується. Опитування наприкінці минулого року, показало, що рівень недовіри до телевізійної інформації досяг 44%.  

  • Прес-секретар кремлівського диктатора Дмитро Пєсков підтвердив, що між росією та Україною триває саме війна, хоча на офіційному рівні росіяни продовжують називати це спеціальною військовою операцією.

«Ми перебуваємо у стані війни. Так, це починалося як спеціальна військова операція, але тільки-но там утворилася ця компашка, коли колективний Захід став учасником цього на боці України, для нас це вже стало війною. Я в цьому переконаний».

Варто нагадати, що простим росіянам за використання слова «війна» судили, вважаючи його дискредитацією російської армії. 

  • У підмосковному Красногірську в «Крокус сіті хол» перед концертом групи «Пікнік» невідомі відкрили вогонь по людях. Наразі подробиць мало, але попередньо повідомляється про близько десятка загиблих та кілька понад 30 поранених, будівля горить.

Очевидці також повідомили про вибух у будівлі

У мирні міста продовжують повертатися герої так званої СВО та помилувані путіним маніяки, ґвалтівники й убивці зі зброєю.

  • Через посилення санкційного тиску росія втрачає ринки продажу своєї нафти.

Як повідомляє агентство Bloomberg, усі індійські нафтопереробні заводи тепер відмовляються приймати російську нафту, що перевозиться танкерами «Совкомфлоту».

За словами обізнаних осіб, приватні та державні переробники, включно з найбільшим – Indian Oil Corp., припинили приймати вантажі, якщо вони знаходяться на танкерах «Совкомфлот». Нафтопереробні заводи ретельно вивчають власність кожного судна, щоб переконатися, що вони не пов'язані з цією компанією або іншими санкціонованими групами.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Укргідроенерго обговорило із міжнародними партнерами допомогу у відновленні Дніпровської гідроелектростанції, союзники готові нам допомогти.

ДніпроГЕС була найбільшою станцією у Дніпровському каскаді, її потужність становила майже 1,5 тис. МВт. Станція є важливою для енергосистеми України.

  • Виконавча рада МВФ схвалила виділення наступного траншу за програмою у розмірі $880 мільйонів.

Керівник місії МВФ в Україні Гевін Грей зауважив, що новий пакет фінансування може надійти на рахунки в Україні вже впродовж наступних двох-трьох днів.

Представник МВФ підкреслив, що Україна виконала всі кількісні критерії ефективності та контрольні показники, визначені в межах перегляду, крім одного.

Він також зауважив, що українська економіка продемонструвала надзвичайну стійкість у 2023 році попри воєнний стан, хоча певні виклики, пов’язані з війною, залишаються.

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що використання прибутків від заморожених російських активів буде показником великої підтримки з боку Євросоюзу.

«Використання прибутків (від заморожених активів російського Центробанку) і спрямування їх в напрямку військової допомоги – це величезний крок уперед. Це повністю захищена законом процедура. Ми чітко дотримуємося міжнародного права та інших законів, які треба взяти до уваги», - зазначив канцлер.

За його словами, не потрібно створювати якихось нових конструкцій для використання цих грошей, ЄС направить їх напряму на придбання амуніції та зброї для України. Це буде показником великої підтримки з боку ЄС.

  • Cаміт глав держав та урядів ЄС закликав якомога швидше затвердити переговорні рамки, які Європейська комісія підготувала для України та Молдови. Про це йдеться у рішенні саміту.

Лідери Євросоюзу привітали «прогрес України та Республіки Молдова у просуванні необхідних реформ на шляху до ЄС».

  • Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає можливим виділення першого мільярда від прибутків із заморожених російських активів на користь України вже 1 липня, якщо ЄС діятиме швидко для реалізації необхідних процедур.

Фон дер Ляєн запевнила, що серед лідерів ЄС існує сильна підтримка використання отриманих коштів на військові цілі для України. Вона додала, що можна розраховувати на отримання близько 3 мільярдів євро у 2024 році та аналогічних сум у наступні роки.

Глава Євроради Шарль Мішель також висловив упевненість, що цей механізм можна ввести в дію «дуже швидко», оскільки він отримав велику підтримку серед країн ЄС.

  • Начальник генштабу збройних сил Франції генерал Тьєррі Буркар заявив, що західна підтримка України може вийти за рамки звичайного постачання зброї.

Він вважає, що європейці повинні бути готовими ризикувати, щоб забезпечити безпеку в Європі в наступному десятилітті.

«путін побудував свою тактику на ідеї, що Захід ніколи не піде в Україну. Ми повинні показати йому, що він не зможе використати цю логіку, щоб піти до кінця… Ми не можемо вважати, що війна в Україні стосується нас у другому ступені. Вона стосується нас безпосередньо, тому що нас стосуватимуться її наслідки».

  • Литва оголосила про передачу Україні своїх систем протидії безпілотникам.

У Міноборони країни зазначили, що військова допомога, яку передають Україні, включає широкий спектр озброєнь, боєприпаси, дрони, антидрони, навчання військ, ремонт важкої техніки та іншу допомогу, що надають відповідно до заявлених потреб України.

  • 10 українських військових пілотів завершили базову льотну підготовку у Британії під керівництвом інструкторів Королівських ВПС для управління західними винищувачами.

Пілоти пройшли базову льотну, наземну та мовну підготовку і продовжать навчання у Франції для проходження поглибленої льотної підготовки перед тим, як перейти до тренувань на літаках F-16.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали